Pridať recept

Frankfurtský veniec

8
porcií
105
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Cesto

4 ks
vajce
200 g
maslo
150 g
cukor
1 KL
citrónová kôra
1 PL
citrónová šťava
230 g
múka
2 KL
kypriaci prášok
1 PL
kakao
trochu
tuk na vymastenie
trochu
strúhanka na vyspanie

Plnka

1/2 balíček
čokoládový puding
250 ml
mlieko
1 PL
cukor
2 ks
žĺtok
200 g
maslo
200 g
práškový cukor
1 balíček
vanilkový cukor
3 PL
malinové želé
100 g
marcipánová hmota
4 PL
vaječný koňak

Na ozdobu

150 g
griláž z lieskových orechov

postup

1.
Formu na veniec potrieme tukom a vysypeme strúhankou. Rúru predhrejeme na 180°C.
 
2.
Na cesto bielky oddelíme od žĺtkov. Maslo vymiešame dopenista s cukrom, žĺtkami, citrónovou šťavou a kôrou. Naň preosejeme múku so škrobovou múčkou, kakaom aj kypriacim práškom a premiešame. Z bielkov zo soľou vyšľaháme tuhý sneh a zľahka primiešame do cesta.
3.
Formu naplníme cestom a pečieme v predhriatej rúre 35-45 minút. Vyberieme a necháme 5 minút chladnúť vo forme, potom vyklopíme na drôtenú mriežku. Cez noc necháme odpočívať.
4.
Na druhý deň veniec rozkrojíme priečne na 4 pláty a spodnú časť položíme na plochú misu. Na maslový krém žĺtky postupne zašľaháme do ešte horúceho pudingu, ktorý sme pripravili z prášku, mlieka a cukru. Necháme vychladnúť a prepasírujeme cez sito. Maslo s práškovým a vanilkovým cukrom vymiešame dopenista. Po lyžiciach vmiešame puding. Spodnú časť potrieme tretinou tohto krému.
5.
Priložíme druhú časť venca a potrieme malinovým želé. Priložíme tretiu časť a zľahka pritlačíme.
6.
Marcipánovú hmotu premiešame s vaječným koňakom a rozotrieme na plát venca. Nakoniec priložíme poslednú časť a opäť zľahka pritlačíme.
7.
Celý veniec potrieme krémom a posypeme grilážou z lieskových orechov. Veniec necháme chladiť najmenej 4 hodiny, aby sa chute rozležali. Potom ho rozkrájame a podávame.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať