Engadinská orechová torta
8
porcií
135
minút
nízka
náročnosť
ingrediencie
Cesto
125
g
maslo
125
g
cukor
1
štipka
soľ
1
ks
vajce
300
g
múka
Plnka
250
g
nasekané vlašské orechy
20
g
maslo
200
g
cukor
250
g
smotana na šľahanie
60
g
pistácie
1
ks
žĺtok
trochu
tuk na vymastenie
trochu
práškový cukor na posypanie
postup
1.
Na cesto elektrickým miesičom vypracujeme hladké cesto z masla, cukru, soli, vajca a múky. Zabalíme ho do priesvitnej fólie a dáme na hodinu do chladničky.
2.
Medzitým nahrubo posekáme vlašské orechy na plnku. Na slabom ohni rozohrejeme v hrnčeku maslo, pridáme cukor a pripravíme svetlohnedý karamel.
3.
Vmiešame smotanu. Do karamelovej hmoty pridáme orechy a pistácie. Všetko necháme zovrieť. Potom hrnček s plnkou vložíme do ľadového vodného kúpeľa a za stáleho miešania necháme vychladnúť.
4.
Otváraciu tortovú formu vymastíme. Na jemne pomúčenej doske rozvaľkáme polovicu cesta na kruh s priemerom 30 cm. Vystelieme ním dno a okraje formy. Dno poprepichujeme vidličkou. Rúru predhrejeme na 200°C.
5.
Orechovo-karamelovou zmesou potrieme cesto vo forme. Druhú polovicu cesta vyvaľkáme na kruh s priemerom 24 cm a položíme na orechovú plnku. Okraj cesta preložíme cez ňu.
6.
Tortu pečieme asi 40 minút. Vyberieme ju z rúry a necháme chladnúť vo forme asi 20 minút.
7.
Potom tortu opatrne uvoľníme z formy a necháme úplne vychladnúť na drôtenej mriežke. Vychladnutý posypeme práškovým cukrom.
Podobné recepty
VEĽKONOČNÝ ZUZKIN ŠALÁT! Návykový recept, ktorý dnes už pozná málokto, urobte odrazu dvojitú dávku na celé sviatky, je to skutočná pochúťka
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.