Pridať recept

Datľovo-orechový koláč

8
porcií
120
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

200 g
datle
50 g
maslo
trochu
maslo na vymastenie
1 KL
sóda bikarbóna
150 g
hnedý cukor
2 ks
vajce
300 g
múka
2 KL
kypriaci prášok
1/2 KL
perníkové korenie
1 štipka
soľ
120 g
nasekané vlašské orechy

postup

1.
V hrnčeku necháme zovrieť 250 ml vody. Medzitým vykôstkujeme datle. Dáme ich do misky s maslom a sódou bikarbónou a zalejeme vriacou vodou. Miešame, kým sa maslo neroztopí, potom ich odložíme nabok a necháme vychladnúť.
 
2.
Rúru predhrejeme na 180°C, formu potrieme tukom.
3.
Vo veľkej mise vymiešame cukor so žĺtkami dopenista, kým sa cukor úplne nerozpustí. Vmiešame datľovú zmes. Na ňu preosejeme múku s kypriacim práškom, perníkovým korením aj soľou a všetko premiešame.
4.
Cesto dáme do formy a vyhladíme. V predhriatej rúre pečieme 60-90 minút, kým sa koláč pekne nenadvihne a pri skúške na špajli nezachytí žiadne cesto.
5.
Koláč vyberieme z rúry a 5 minút necháme vychladnúť vo formy. Potom ho uvoľníme, preložíme na drôtenú mriežku a necháme úplne vychladnúť. Koláč môžeme uschovať zabalený vo fólii až 5 dní.
6.
TIP: Tento koláč je obzvlášť výborný, ak ho podávame ešte horúci s polevou zo 150 g práškového cukru a 3 lyžíc citrónovej šťavy.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať