Čarujte v kuchyni s korením a bylinkami
Aníz
Aromaticky vonia a má korenistú, mierne sladkú chuť. Je príbuzný rasci alebo feniklu. Najvhodnejší je do polievok (mliečne, rybacia, chlebová), do šalátov, k zelenine (najmä k paradajkám, červenej kapuste a k tekvici), šampiňónom a rybám. Je súčasťou mnohých koreniacich prísad. Vyrábajú sa z neho likéry a čaje.
Bazalka
Má špecifickú intenzívnu vôňu. Je obľúbená do polievok, omáčok (aj majonézových), do šalátov (uhorkový, paradajkový, miešaný), k zelenine, k hubám, rybám (krabom i homárom), k mäsu, najmä k hydine, ale i do nátierok, na ozdobenie studených mís, šalátov obložených chlebíčkov a pizze.
Ďumbier (zázvor)
Je silne aromatické korenie. Má osviežujúcu sladko pikantnú chuť, preto je vhodný do nápojov. Nesmie sa miešať s inými bylinkami. Pridáva sa na ochutenie šalátov, zvýrazní chuť zeleniny, mäsa, rôznych mäsových rolád, marinovaných rýb a hydiny, ryžových jedál, pečiva, ale i cukroviniek a kompótov, zaváranín. Výborný proti nevoľnosti pri cestovaní – stačí kúsok žuvať.
fotogaléria
Bylinky6
Zdroj:
Estragón (Palina dračia)
Musí sa dávkovať opatrne, jej chuť je veľmi výrazná, najlepšie je kombinácia s anízom vanilkou. Je zároveň základom francúzskych omáčok. Existuje však aj ruský estragón, ktorý má celkom iné chuťové vlastnosti: je intenzívny, drsný, trochu horký a skôr sa hodí k mastnejším jedlám.
Kardamón
Ide o výrazné korenie pochádzajúce z Indie, ktoré má aj liečivé účinky. Starobylí Egypťania žuvali jeho semienka na čistenie zubov, Gréci a Rimania zase ako parfém, Indovia považovali kardamón za liek na tučnotu. V každom prípade dá vášmu jedlu vynikajúcu chuť. Pridáva sa aj do čaju, kávy, jogurtu, do pečiva, perníkov, koláčov, sladkých dezertov, používa sa aj pri výrobe likérov, do bujónov, k mäsu, k orientálnym jedlám, do fašírok i k rybám, do paštét z diviny, ryžových pokrmov, kompótov i medovníkov.
Môžete ho spokojne pridať i k varenému vínu či punču. Ak chcete okoreniť kávu či čaj, pridajte 2-3 zrnká kardamónu na jednu šálku a budete príjemne prekvapení výsledkom!
Koriander
Pikantná korenisto sladká vôňa pripomínajúca pomarančovú vôňu a škoricu. Je vhodný do strukovinových polievok i polievok na balkánsky spôsob, do marinád, k jedlám z húb, do hydinových paštét či plniek i opäť pri výrobe likérov. Je súčasťou francúzskych zeleninových pokrmov. Používa sa však aj v stredomorskej, anglickej, nemeckej a latinskoamerickej kuchyni práve pre svoju špecifickú arómu. Mletý sa používa aj na výrobu cukroviniek a je súčasťou perníkového korenia a kari.
Ligurček
Osvieži šaláty (zelený, miešaný, kalerábový), bylinkové maslo, bryndzu, praženicu i omeletu. Dávkovať však opatrne! Vieme z neho uvariť aj čaj, ktorý má výrazne pikantnú chuť.
Saturejka
Zaujímavá bylinka s výraznou a korenistou vôňou. Mimoriadne chutne dotvorí tradičné polievky (fazuľovú, hrachovú, šošovicovú, zeleninovú, zemiakovú), hodí sa aj k teľaciemu a hydinovému mäsu, zverine, vaječným pokrmom, kapuste i karfiolu. Jej použitie je však rôznorodé. Môže sa pridať i do tvarohových pomazánok, plniek či do majonéz. Výborne sa hodí aj k sterilizovaným hubám a uhorkám.
Autor: Janka
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.