Pridať recept

Čarujte v kuchyni s korením a bylinkami

Voňavé bylinky a korenie rôznych druhov dokážu robiť s jedlom divy. Ak si práve v záhradke, či v črepníkoch nejaké pestujete, alebo máte radšej sušenú „klasiku“ z obchodu, príspevok je venovaný práve vám. Ponúkame vám totiž krátky prehľad niektorých známych i menej známych druhov byliniek a korenín! Pripájame ich stručnú charakteristiku a využite, do ktorých jedál je ich podávanie najvhodnejšie.

Aníz

Aromaticky vonia a má korenistú, mierne sladkú chuť. Je príbuzný rasci alebo feniklu. Najvhodnejší je do polievok (mliečne, rybacia, chlebová), do šalátov, k zelenine (najmä k paradajkám, červenej kapuste a k tekvici), šampiňónom a rybám. Je súčasťou mnohých koreniacich prísad. Vyrábajú sa z neho likéry a čaje.

Bazalka

Má špecifickú intenzívnu vôňu. Je obľúbená do polievok, omáčok (aj majonézových), do šalátov (uhorkový, paradajkový, miešaný), k zelenine, k hubám, rybám (krabom i homárom), k mäsu, najmä k hydine, ale i do nátierok, na ozdobenie studených mís, šalátov obložených chlebíčkov a pizze.

Ďumbier (zázvor)

Je silne aromatické korenie. Má osviežujúcu sladko pikantnú chuť, preto je vhodný do nápojov. Nesmie sa miešať s inými bylinkami. Pridáva sa na ochutenie šalátov, zvýrazní chuť zeleniny, mäsa, rôznych mäsových rolád, marinovaných rýb a hydiny, ryžových jedál, pečiva, ale i cukroviniek a kompótov, zaváranín. Výborný proti nevoľnosti pri cestovaní – stačí kúsok žuvať.

 

Bylinky6
fotogaléria
Bylinky6
Zdroj:
Estragón (Palina dračia)

 

Musí sa dávkovať opatrne, jej chuť je veľmi výrazná, najlepšie je kombinácia s anízom vanilkou. Je zároveň základom francúzskych omáčok. Existuje však aj ruský estragón, ktorý má celkom iné chuťové vlastnosti: je intenzívny, drsný, trochu horký a skôr sa hodí k mastnejším jedlám.

 

Kardamón

Ide o výrazné korenie pochádzajúce z Indie, ktoré má aj liečivé účinky. Starobylí Egypťania žuvali jeho semienka na čistenie zubov, Gréci a Rimania zase ako parfém, Indovia považovali kardamón za liek na tučnotu. V každom prípade dá vášmu jedlu vynikajúcu chuť. Pridáva sa aj do čaju, kávy, jogurtu, do pečiva, perníkov, koláčov, sladkých dezertov, používa sa aj pri výrobe likérov, do bujónov, k mäsu, k orientálnym jedlám, do fašírok i k rybám, do paštét z diviny, ryžových pokrmov, kompótov i medovníkov.

Môžete ho spokojne pridať i k varenému vínu či punču. Ak chcete okoreniť kávu či čaj, pridajte 2-3 zrnká kardamónu na jednu šálku a budete príjemne prekvapení výsledkom!

Koriander

Pikantná korenisto sladká vôňa pripomínajúca pomarančovú vôňu a škoricu. Je vhodný do strukovinových polievok i polievok na balkánsky spôsob, do marinád, k jedlám z húb, do hydinových paštét či plniek i opäť pri výrobe likérov. Je súčasťou francúzskych zeleninových pokrmov. Používa sa však aj v stredomorskej, anglickej, nemeckej a latinskoamerickej kuchyni práve pre svoju špecifickú arómu. Mletý sa používa aj na výrobu cukroviniek a je súčasťou perníkového korenia a kari.

Ligurček

Všetky časti ligurčeka majú spočiatku sladkú, neskôr horko-aromatickú (maggi -vegeta) chuť i vôňu. Využívajú sa z neho semená, listy i koreň. Čerstvé alebo sušené listy a usušený pomletý koreň je možné pridať do mäsových polievok, dusenému mäsu a syru. Čerstvé listy sú vhodné do omáčok šalátov, zeleninových polievok (karfiolovej, zelerovej, paradajkovej, ...), príjemne dochutia mäsový vývar, varené hovädzie, mäsové plnky, paštéty, hydinové ragú.

Osvieži šaláty (zelený, miešaný, kalerábový), bylinkové maslo, bryndzu, praženicu i omeletu. Dávkovať však opatrne! Vieme z neho uvariť aj čaj, ktorý má výrazne pikantnú chuť.

Saturejka

Zaujímavá bylinka s výraznou a korenistou vôňou. Mimoriadne chutne dotvorí tradičné polievky (fazuľovú, hrachovú, šošovicovú, zeleninovú, zemiakovú), hodí sa aj k teľaciemu a hydinovému mäsu, zverine, vaječným pokrmom, kapuste i karfiolu. Jej použitie je však rôznorodé. Môže sa pridať i do tvarohových pomazánok, plniek či do majonéz. Výborne sa hodí aj k sterilizovaným hubám a uhorkám.

 

Autor: Janka

 
Napísané: 11.09.2009
Zdroj text: Janka

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Droetker jablkovy kolac
Súťaž: Jesenné pečenie s Dr.Oetker
Dobruchut.sk a Dr.Oetker pre vás pripravili súťaž na tému jesenné recepty o 7 balíčkov produktov a pomocníkov...
foodtruck
Parné rúry na potulkách Slovenskom I.
Plne vybavená kuchyňa na kolesách, v ktorej si pripravíte chutné a zdravé jedlá, čoskoro zavíta na východné...
Zena ovocie jedlo stravovanie
Viete, aké je to správne jedlo pre vašu dušu?
Zemiaková kaša, hranolčeky, špagety so syrom, sekaná a ďalšie chutné jedlá nemusia byť síce dobré...
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...