Pridať recept

ŠPECIÁL: Sladké veľkonočné dobroty!

Aké by to už boli sviatky, keby sme si nemohli pochutiť aj na sladkých odmenách. Diéty idú v tomto čase nabok a občas zhrešíme nejakým tým malým zákuskom. Takouto výslužkou určite potešíte aj svojich kupačov. Preto neváhajte, chyťte do ruky varešky a vykúzlite zopár prekvapení. Dnes vám v našom prvom veľkonočnom špeciáli pre gazdinky ponúkame päť sladkých receptov pre mlsné jazýčky. Recepty navyše obsahujú tri orientačné pomôcky: stupeň náročnosti (jedna hviezdička - jednoduchý recept, päť hviezdičiek - náročný), dĺžku prípravy v hodinách a cenovú kalkuláciu (hrubá cenová kalkulácia). Veľkonočný baránokNáročnosť: **Dĺžka prípravy: 1, 5 hodinyNáklady: 2,2 €Suroviny: Na barančeka 140 g polohrubej múky 50 g hladkej múky 60 g hery130 g práškového cukru1 balíčka prášku do pečiva 80 g mletých orechov 1 žĺtok 1 vajce 20 ml mlieka Na polevu 300 g práškového cukru 2 polievkové lyžice horúceho mlieka 3 hrozienka

Postup: Vajce a žĺtok vyšľahajte s práškovým cukrom do hustej bielej peny. Do misy pridajte mlieko, na kúsky pokrájanú heru a znova to všetko rozmixujte. Obe múky zmiešajte s orechmi a práškom do pečiva. Po lyžiciach to pridávajte do vaječnej zmesi a miešajte s vareškou, nie so šľahačom, aby vám cesto dobre nakyslo. Formu na barančeka vymastite maslom a vysypte polohrubou múkou. Vlejte do nej cesto a vložte do rúry predhriatej na 180 stupňov.

Pečte pomaly, pokiaľ sa vám na vpichnuté špáradlo neprestane lepiť cesto. Potom zákusok vyberte a vyklopte na dosku. Na polevu rozmiešajte cukor s teplým mliekom a natrite ju na vychladnutého barančeka. Z hrozienok alebo lentiliek mu spravte oči a ústa. Nechajte stuhnúť a veľkonočná pochúťka je pripravená.

_______________________________________________________________________________

Vencek vianocka
fotogaléria
Vencek vianocka
Zdroj:

Veľkonočný veniec

Náročnosť: ***

Dĺžka prípravy: 3 hodiny

Náklady: 3 €

Suroviny:

  • 500 g polohrubej múky
  • 250 ml mlieka
  • 40 g čerstvého droždia
  • 60 g kryštálového cukru
  • 2 vajcia
  • 50 g masla
  • soľ
  • 40 g práškového cukru
  • 50 g masla
  • 30 g mandľových lupienkov

Postup: V hrnčeku zmiešajte droždie s vlažným mliekom a trochou múky a celou dávkou cukru. Kvások nechajte vykysnúť na teplom mieste a potom doň pridajte 50 gramov roztopeného masla, vajcia, zvyšok múky a štipku soli. Vypracujte cesto, ktoré potom prikryjete a dáte na tmavé a teplé miesto. Najlepšie je misku vložiť medzi dva vankúše a nechať ju postáť približne 45 minút, pokiaľ sa cesto nezdvojnásobí.

Potom ho ešte znovu trošku pomieste a rozdeľte na tri rovnaké bochníčky. Z tých ušúľajte dlhé približne 50 cm dlhé povrazy. Na pomúčenej doske z nich upleťte klasický vrkoč, ktorý po ukončení spojte a vytvorte tak kruh. Preložte na plech s mastným papierom a nechajte 20 minút podkysnúť. Zatiaľ si predhrejte rúru na 190 stupňov. Zvyšné maslo roztopte a primiešajte doň práškový cukor. Potrite tým veniec a posypte ho lupienkami mandlí. Vložte do rúry a pečte približne 35 minút.

_______________________________________________________________________________

Diva velkonocne zakusky brownies
fotogaléria
Diva velkonocne zakusky brownies
Zdroj:

Čokoládové brownies

Náročnosť: ***

Dĺžka prípravy: 1,5 hodiny

Náklady: 3,2 €

Suroviny:

  • 340 g horkej čokolády
  • 3 vajcia
  • 110 g masla
  • 200 g cukru
  • 100 g hladkej múky
  • 1 vrecka vanilkového cukru
  • soľ
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 10 karamelových cukríkov
  • vanilková alebo citrónová zmrzlina

Postup: Do väčšieho hrnca napustite vodu a nechajte ju variť na sporáku. Doň ponorte menší hrniec, v ktorom budete mať nalámanú čokoládu a kúsky masla. Nad parou ich potom rozpustite do hladkej hmoty. Vajíčka vymiešajte s oboma cukrami do hustej bielej peny. Prilejte do nich čokoládovú zmes a pomiešajte to spolu. Po lyžiciach pridávajte múku zmiešanú so soľou a práškom do pečiva a vymieste tak hladké cesto.

Brownies1
fotogaléria
Brownies1
Zdroj:

To potom vylejte na vymastený a múkou pomúčený alebo mastným papierom vystlatý stredne veľký plech. Rúru zohrejte na 175 stupňov. Karamelky alebo krovky pokrájajte na menšie kúsky a povhadzujte ich do pekáča. Všetko vložte do rúry a pomaly pečte 30 – 40 minút. Koláč musí byť na vrchu suchý, trošku popraskaný a z vnútra vláčny a mäkký. Podávajte ho ešte teplý, vtedy chutí najlepšie a servírujte ho s kopčekom zmrzliny, ktorá vykompenzuje prudko čokoládovú chuť.

_______________________________________________________________________________

Diva velkonocne zakusky puncove
fotogaléria
Diva velkonocne zakusky puncove
Zdroj:

Punčové rezy

Náročnosť: ***

Dĺžka prípravy: 4 hodiny

Náklady: 3,1 €

Suroviny: 6 vajec

  • 180 g kryštálového cukru
  • 180 g polohrubej múky
  • štipka práškového cukru
  • 2,5 dcl hustého sirupu lesná zmes
  • 0,5 dcl vody
  • 0,5 dcl rumu
  • 2 kopcovité lyžice práškového cukru
  • punčová poleva v prášku
  • marhuľový džem

Postup: Vajcia vyšľahajte s kryštálovým cukrom do bielej hustej peny. Pridajte do nej postupne polohrubú múku, prášok do pečiva a vymiešajte piškótové cesto. Vylejte ho na maslom pomastený a múkou posypaný plech. Vložte do rúry predhriatej na 220 stupňov. Približne po piatich minútach znížte teplotu na 180 stupňov a dopečte ešte asi štvrť hodinku. Cesto vyberte a nechajte vychladnúť. Rozrežte ho po šírke na tri rovnaké diely.

Puncove1
fotogaléria
Puncove1
Zdroj:

Zo sirupu, práškového cukru, vody a rumu si spravte zmes. Pokvapkajte ňou spodný plát a natrite ho marhuľovým džemom. Stredný plát bohato pokvapkajte z jednej strany a pritlačte ju na džemovú plochu. Následne pokvapkajte aj teraz vrchnú suchú stranu a znova ju natrite marhuľovým džemom. Vrchnú časť opäť z jednej strany pokvapkajte zvyškom zmesi, aby koláč nebol suchý.

Puncove2
fotogaléria
Puncove2
Zdroj:

Prikryte ňou posledné poschodie, priložte naň druhú tácku a zaťažte to na 2 – 3 hodiny dvoma kilami cukru, aby sa to dobre spojilo. Nakoniec pripravte podľa návodu punčovú polevu, ktorú nanesiete na vrch, necháte stuhnúť a môžete podávať.

_______________________________________________________________________________

Diva velkonocne zakusky medove
fotogaléria
Diva velkonocne zakusky medove
Zdroj:

Medové rezy

Náročnosť: ****

Dĺžka prípravy: 5 hodín

Náklady: 3,7 €

Suroviny:

Cesto

  • 150 gr kryštálového cukru
  • 50 gr masla
  • 2 vajcia
  • 450 gr hladkej múky
  • 2 lyžice medu
  • 4 lyžice mlieka
  • 1 čajová lyžička sóda bikarbóny

Plnka

  • 7 dcl mlieka
  • 2 zlaté klasy
  • 1 palmarín
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 kopcovité lyžice kryštálového cukru
  • 0,1 cl rumu

 

Poleva

  • 150 gr čokolády na varenie
  • 50 gr cery
 

 

 

Postup: Vo väčšom hrnci pripravte vodu na parný kúpeľ a položte naň misu, v ktorej budete miešať cesto. Vložte do nej najprv cukor s maslom a vymiešajte hustú hmotu, do ktorej budete postupne pridávať vajcia, med a mlieko. Všetko nechajte rozpustiť nad parou, až pokiaľ vám nevznikne jednoliata hmota. Nakoniec pridajte sóda bikarbónu. Zmes musíte stále miešať, aby sa vám vajcia nezrazili. Misu odstavte zo sporáka a ešte do teplého základu vmiešajte múku a vypracujte hutné cesto.

Medove rezy1
fotogaléria
Medove rezy1
Zdroj:

Rozdeľte ho na štyri časti, z ktorých potom na dobre pomúčenej doske vyvaľkáte jednotlivé pláty. Nezabudnite si pomúčiť aj váľok, aby sa vám cesto nelepilo. Rúru predhrejte na 180 stupňov a postupne v nej do hneda upečte pláty položené na mastnom papieri. Ten potom dajte ihneď po vybratí dole z cesta, aby sa vám neprilepil. Po vychladnutí manipulujte s plátmi opatrne, pretože budú suché a krehké!

Medove rezy2
fotogaléria
Medove rezy2
Zdroj:

Teraz sa pustite do prípravy plnky. Pol litra mlieka nechajte hriať na sporáku. Puding vymiešajte s 2 deci mlieka a uvarte potom hustý puding. Ešte pokiaľ bude teplý, postupne do neho vmiešajte po plátkoch nakrájaný palmarín, cukry a rum. Nemusíte sa báť, tuk sa vám nezrazí, stačí ho jemne vmiešavať.

Plnkou potom natrite jednotlivé poschodia koláča, skončite posledným plátom cesta, ktorý prikryjete ďalším pekáčom a zaťažíte ho minimálne na 3 hodiny. Plnka tak presiakne do plátov a tie následne zmäknú. Medzitým si vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu s cerou, ktoré potom natriete ako polevu na vrchnú časť cesta. Nechajte stuhnúť, pokrájajte na menšie kúsky a môžete podávať.

Foto: yka

Autor: yka

Napísané: 30.03.2010
Zdroj text: yka

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
marhule
Hor sa na marhule!
Majú príjemnú vôňu, sú ich plné stromy a ich farba je veľmi lákavá. Marhuľová sezóna je v plnom prúde,...
Čokoládová torta s domácou šľahačkou a čerstvými jahodami
Bez čokolády to nejde. Mnohí, najmä ženy, o tomto ani neargumentujú. Ak sa k tomu pridá šľahačka a jahody,...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...