ŠPECIÁL: Sladké veľkonočné dobroty!
Postup: Vajce a žĺtok vyšľahajte s práškovým cukrom do hustej bielej peny. Do misy pridajte mlieko, na kúsky pokrájanú heru a znova to všetko rozmixujte. Obe múky zmiešajte s orechmi a práškom do pečiva. Po lyžiciach to pridávajte do vaječnej zmesi a miešajte s vareškou, nie so šľahačom, aby vám cesto dobre nakyslo. Formu na barančeka vymastite maslom a vysypte polohrubou múkou. Vlejte do nej cesto a vložte do rúry predhriatej na 180 stupňov.
Pečte pomaly, pokiaľ sa vám na vpichnuté špáradlo neprestane lepiť cesto. Potom zákusok vyberte a vyklopte na dosku. Na polevu rozmiešajte cukor s teplým mliekom a natrite ju na vychladnutého barančeka. Z hrozienok alebo lentiliek mu spravte oči a ústa. Nechajte stuhnúť a veľkonočná pochúťka je pripravená.
_______________________________________________________________________________
fotogaléria
Vencek vianocka
Zdroj:
Veľkonočný veniec
Náročnosť: ***
Dĺžka prípravy: 3 hodiny
Náklady: 3 €
Suroviny:
- 500 g polohrubej múky
- 250 ml mlieka
- 40 g čerstvého droždia
- 60 g kryštálového cukru
- 2 vajcia
- 50 g masla
- soľ
- 40 g práškového cukru
- 50 g masla
- 30 g mandľových lupienkov
Postup: V hrnčeku zmiešajte droždie s vlažným mliekom a trochou múky a celou dávkou cukru. Kvások nechajte vykysnúť na teplom mieste a potom doň pridajte 50 gramov roztopeného masla, vajcia, zvyšok múky a štipku soli. Vypracujte cesto, ktoré potom prikryjete a dáte na tmavé a teplé miesto. Najlepšie je misku vložiť medzi dva vankúše a nechať ju postáť približne 45 minút, pokiaľ sa cesto nezdvojnásobí.
Potom ho ešte znovu trošku pomieste a rozdeľte na tri rovnaké bochníčky. Z tých ušúľajte dlhé približne 50 cm dlhé povrazy. Na pomúčenej doske z nich upleťte klasický vrkoč, ktorý po ukončení spojte a vytvorte tak kruh. Preložte na plech s mastným papierom a nechajte 20 minút podkysnúť. Zatiaľ si predhrejte rúru na 190 stupňov. Zvyšné maslo roztopte a primiešajte doň práškový cukor. Potrite tým veniec a posypte ho lupienkami mandlí. Vložte do rúry a pečte približne 35 minút.
_______________________________________________________________________________
fotogaléria
Diva velkonocne zakusky brownies
Zdroj:
Čokoládové brownies
Náročnosť: ***
Dĺžka prípravy: 1,5 hodiny
Náklady: 3,2 €
Suroviny:
- 340 g horkej čokolády
- 3 vajcia
- 110 g masla
- 200 g cukru
- 100 g hladkej múky
- 1 vrecka vanilkového cukru
- soľ
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 10 karamelových cukríkov
- vanilková alebo citrónová zmrzlina
Postup: Do väčšieho hrnca napustite vodu a nechajte ju variť na sporáku. Doň ponorte menší hrniec, v ktorom budete mať nalámanú čokoládu a kúsky masla. Nad parou ich potom rozpustite do hladkej hmoty. Vajíčka vymiešajte s oboma cukrami do hustej bielej peny. Prilejte do nich čokoládovú zmes a pomiešajte to spolu. Po lyžiciach pridávajte múku zmiešanú so soľou a práškom do pečiva a vymieste tak hladké cesto.
fotogaléria
Brownies1
Zdroj:
To potom vylejte na vymastený a múkou pomúčený alebo mastným papierom vystlatý stredne veľký plech. Rúru zohrejte na 175 stupňov. Karamelky alebo krovky pokrájajte na menšie kúsky a povhadzujte ich do pekáča. Všetko vložte do rúry a pomaly pečte 30 – 40 minút. Koláč musí byť na vrchu suchý, trošku popraskaný a z vnútra vláčny a mäkký. Podávajte ho ešte teplý, vtedy chutí najlepšie a servírujte ho s kopčekom zmrzliny, ktorá vykompenzuje prudko čokoládovú chuť.
_______________________________________________________________________________
fotogaléria
Diva velkonocne zakusky puncove
Zdroj:
Punčové rezy
Náročnosť: ***
Dĺžka prípravy: 4 hodiny
Náklady: 3,1 €
Suroviny: 6 vajec
- 180 g kryštálového cukru
- 180 g polohrubej múky
- štipka práškového cukru
- 2,5 dcl hustého sirupu lesná zmes
- 0,5 dcl vody
- 0,5 dcl rumu
- 2 kopcovité lyžice práškového cukru
- punčová poleva v prášku
- marhuľový džem
Postup: Vajcia vyšľahajte s kryštálovým cukrom do bielej hustej peny. Pridajte do nej postupne polohrubú múku, prášok do pečiva a vymiešajte piškótové cesto. Vylejte ho na maslom pomastený a múkou posypaný plech. Vložte do rúry predhriatej na 220 stupňov. Približne po piatich minútach znížte teplotu na 180 stupňov a dopečte ešte asi štvrť hodinku. Cesto vyberte a nechajte vychladnúť. Rozrežte ho po šírke na tri rovnaké diely.
fotogaléria
Puncove1
Zdroj:
Zo sirupu, práškového cukru, vody a rumu si spravte zmes. Pokvapkajte ňou spodný plát a natrite ho marhuľovým džemom. Stredný plát bohato pokvapkajte z jednej strany a pritlačte ju na džemovú plochu. Následne pokvapkajte aj teraz vrchnú suchú stranu a znova ju natrite marhuľovým džemom. Vrchnú časť opäť z jednej strany pokvapkajte zvyškom zmesi, aby koláč nebol suchý.
fotogaléria
Puncove2
Zdroj:
Prikryte ňou posledné poschodie, priložte naň druhú tácku a zaťažte to na 2 – 3 hodiny dvoma kilami cukru, aby sa to dobre spojilo. Nakoniec pripravte podľa návodu punčovú polevu, ktorú nanesiete na vrch, necháte stuhnúť a môžete podávať.
_______________________________________________________________________________
fotogaléria
Diva velkonocne zakusky medove
Zdroj:
Medové rezy
Náročnosť: ****
Dĺžka prípravy: 5 hodín
Náklady: 3,7 €
Suroviny:
Cesto
- 150 gr kryštálového cukru
- 50 gr masla
- 2 vajcia
- 450 gr hladkej múky
- 2 lyžice medu
- 4 lyžice mlieka
- 1 čajová lyžička sóda bikarbóny
Plnka
|
Poleva
|
Postup: Vo väčšom hrnci pripravte vodu na parný kúpeľ a položte naň misu, v ktorej budete miešať cesto. Vložte do nej najprv cukor s maslom a vymiešajte hustú hmotu, do ktorej budete postupne pridávať vajcia, med a mlieko. Všetko nechajte rozpustiť nad parou, až pokiaľ vám nevznikne jednoliata hmota. Nakoniec pridajte sóda bikarbónu. Zmes musíte stále miešať, aby sa vám vajcia nezrazili. Misu odstavte zo sporáka a ešte do teplého základu vmiešajte múku a vypracujte hutné cesto.
fotogaléria
Medove rezy1
Zdroj:
Rozdeľte ho na štyri časti, z ktorých potom na dobre pomúčenej doske vyvaľkáte jednotlivé pláty. Nezabudnite si pomúčiť aj váľok, aby sa vám cesto nelepilo. Rúru predhrejte na 180 stupňov a postupne v nej do hneda upečte pláty položené na mastnom papieri. Ten potom dajte ihneď po vybratí dole z cesta, aby sa vám neprilepil. Po vychladnutí manipulujte s plátmi opatrne, pretože budú suché a krehké!
fotogaléria
Medove rezy2
Zdroj:
Teraz sa pustite do prípravy plnky. Pol litra mlieka nechajte hriať na sporáku. Puding vymiešajte s 2 deci mlieka a uvarte potom hustý puding. Ešte pokiaľ bude teplý, postupne do neho vmiešajte po plátkoch nakrájaný palmarín, cukry a rum. Nemusíte sa báť, tuk sa vám nezrazí, stačí ho jemne vmiešavať.
Plnkou potom natrite jednotlivé poschodia koláča, skončite posledným plátom cesta, ktorý prikryjete ďalším pekáčom a zaťažíte ho minimálne na 3 hodiny. Plnka tak presiakne do plátov a tie následne zmäknú. Medzitým si vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu s cerou, ktoré potom natriete ako polevu na vrchnú časť cesta. Nechajte stuhnúť, pokrájajte na menšie kúsky a môžete podávať.
Foto: yka
Autor: yka
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.