Pridať recept

Slané veľkonočné špeciality!

Sviatky jari sa nesú aj v znamení mnohých návštev. Hostí treba neustále niečím privítať a pripraviť im niečo chutné pod zub. Inšpirujte sa našimi piatimi tipmi na slané chuťovky, ktorými môžete ponúknuť svoju rodinu a priateľov. Určite medzi nimi potom zachytíte samé slová pochvaly. Recepty navyše obsahujú tri orientačné pomôcky: stupeň náročnosti (jedna hviezdička - jednoduchý recept, päť hviezdičiek - náročný), dĺžku prípravy v hodinách a cenovú kalkuláciu (hrubá cenová kalkulácia). Jarná žeruchová nátierka Náročnosť: * Dĺžka prípravy: 30 minút Náklady: 1,5 € Suroviny: 1 syr v črievku50 g masla2 vajciaza hrsť čerstvej žeruchy1 lyžica horčicesoľ
Postup: Žeruchu si veľmi jednoducho môžete vypestovať aj samy. Stačí si v obchode kúpiť semiačka, ktoré ani nemusíte zasadiť do zeminy. Jednoducho ich vysypte na vatu a polievajte dostatočne vodou.
Natierka1
fotogaléria
Natierka1
Zdroj:
Do troch dní ju máte vyrastenú a môžete z nej kuchtiť. Ale späť k nátierke. Vajíčka uvarte na tvrdo, ošúpte a potom pretlačte cez kockovaný krájač. K tomu pridajte syr, maslo, horčicu, soľ a pokrájaná žeruchu. Všetko spolu vymiešajte a podávajte na jednohubkách.
Natierka2
fotogaléria
Natierka2
Zdroj:

Ak chcete okúzliť návštevu, pripravte si formičky na vykrajovanie cesta. Z plátku chleba potom vyrežte rôzne tvary, ktoré natriete žeruchovou nátierkou.

_____________________________________________________________________________

Diva velkonocne slane polievka
fotogaléria
Diva velkonocne slane polievka
Zdroj:
Veľkonočná studená polievka

Náročnosť: *

Počet osôb: 4

Dĺžka prípravy: 1 hodina

Náklady: 3,4 €

Suroviny:

  • 1 liter zákysu
  • 2 nôžky klobásy
  • 200 g vareného údeného mäsa
  • 3 vajcia,
  • čerstvý chren

Postup: Zákys zmiešajte s postrúhaným čerstvým chrenom. Ak nebudete mať inú možnosť, môžete použiť aj sterilizovaný. Nechajte to postáť v chlade. Uvarené vajcia pokrájajte na kocky. Klobásu porežte na kolieska a mäso na menšie kúsky. Všetko vmiešajte do zákysovej zmesi a dajte naspäť do chladničky. Polievka sa podáva studená a s chlebom.

_____________________________________________________________________________

Diva velkonocne slane salat
fotogaléria
Diva velkonocne slane salat
Zdroj:
Cestovinový šalát

Náročnosť: **

Počet osôb: 4

Dĺžka prípravy: 1 hodina

Náklady: 3,6 €

Suroviny:

  • 250 g cestovín v tvare mašličiek
  • 1 kyslá smotana
  • 70 g červenej kapusty
  • 1 paradajka
  • ½ strednej konzervy kukurice
  • ½ strednej konzervy šampiňónov
  • 2 vajcia
  • 1 mozzarela
  • 10 zelených olív
  • 7 koliesok póru
  • soľ
  • worchester
  • mleté čierne korenie
  • 1 polievková lyžička horčice

Postup: Ťažké veľkonočné jedlá si niekedy žiadajú zdravšiu alternatívu. Takou je aj cestovinový šalát so smotanou, ktorý je malou zeleninovou bombou. Cestoviny a vajíčka uvarte v slanej vode. Do väčšej misy vsypte kukuricu, šampiňóny, precedené cestoviny a vajíčko pokrájané na kocky.

Salat1
fotogaléria
Salat1
Zdroj:

Paradajku pokrájajte na menšie kúsky, rovnako ako aj syr. Olivy prerežte na polovicu a krúžky póru taktiež. Všetko pridajte do misy a premiešajte. Kapustu postrúhajte na hrubšom strúhadle a vložte do šalátu. Ochuťte kyslou smotanou, worchestrom, soľou, korením a horčicou. Nechajte chvíľu v chladničke a môžete podávať napríklad s údeným mäsom.

_____________________________________________________________________________

Diva velkonocne slane moravanka
fotogaléria
Diva velkonocne slane moravanka
Zdroj:
Vaječná tlačenka

Náročnosť: ****

Dĺžka prípravy: 2,5 hodiny

Náklady: 5,9 €

Suroviny:

  • 2 fľaše sterilizovanej zmesi moravanka bez feferónok
  • 250 ml majonézy
  • 5 vajec
  • 200 g šunkovej salámy
  • 1 bujón
  • 3 želatíny

Postup: Sterilizovanú zeleninu preceďte a vodu odložte na bok. Vajcia uvarte v slanej vode a pokrájajte na kocky, ktoré vložíte do väčšej misy ku zelenine. Pridajte do toho ešte na drobno pokrájanú salámu a majonézu. Všetko dokopy zmiešajte. Želatínu pripravte podľa návodu na balení. Potom ju zmiešajte s kyslou vodou zo sterilizovanej zmesi. Pripravte si bujón a zmiešajte ho so želatínovou zmesou. Nechajte prevrieť a nechajte vychladnúť.

Až poloteplý nálev vlejte do zmesi, inak by sa majonéza zrazila. Všetko dokopy pomiešajte. Nádobu na srnčí chrbát alebo misky, do ktorých chcete tlačenku spraviť obaľte alobalom. Teraz do toho s naberačkou naporcujte zmes tak, aby ste mali na rovnako surovín, aj želatínovej tekutiny vo všetkých nádobách. Nechajte to na stole úplne vychladnúť a potom môžete dať do chladničky úplne stuhnúť. Pred podávaním pokrájajte na kúsky, ozdobte zeleninou a podávajte s pečivom.

_____________________________________________________________________________

Syrova hrudka
fotogaléria
Syrova hrudka
Zdroj:

Veľkonočná vaječná hrudka

Náročnosť: ***

Dĺžka prípravy: 1 hodinu

Náklady: 1,5 €

Suroviny:

  • 1 liter mlieka
  • 10 vajec
  • 1 čajová lyžička soľ
  • mleté čierne korenie

Postup: V mise vymiešajte vajíčka so soľou a štipkou korenia. Mlieko nechajte zovrieť a postupne do neho primiešajte pripravenú zmes. Intenzívne miešajte, až pokiaľ sa vám nevytvorí hustá hmota. Približne po ôsmych minútach vlejte všetko do pripravenej čistej plienky alebo gázy. Nechajte stiecť všetku tekutinu a aj s textíliou to položte do sita. Dajte odstáť, až pokiaľ vám to nestuhne. Potom stačí pokrájať a servírovať napríklad namiesto syra.

Foto: yka

Autor: yka

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
umyvacka riadu somat
Súťaž: Vyhrajte celoročné umývanie so Somatom!
Umývačka riadu je v dnešnej dobe neodeliteľnou súčastou mnohých domácností. Dobruchut.sk a Henkel pre vás...
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Team skoly
Unikátna ŠKOLA VARENIA v nákupnom centre
RADOSŤ VARIŤ – nový kulinársky projekt v Polus City Cente. Škola varenia v Polus City Center má názov...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...