Špeciál: Veľkonočný slávnostný obed
Postup: Ľahká nátierka je vhodná počas tohto pre organizmus náročného obdobia. Mrkvu očistite a postrúhajte na najjemnejšom strúhadle. Pridajte k nej rozpučený cesnak, majonézu a nátierkové maslo. Zmes jemne posoľte, inak by zelenina začala púšťať veľa vody. Všetko dobre premiešajte. Najviditeľnejšou ingredienciou má byť mrkva, takže nepridávajte veľa ostatných surovín, aby v nátierke nezanikla. Potom ju už len stačí naaranžovať na pokrájanú bagetu a ozdobiť podľa fantázie.
______________________________________________________________________________
Polievka
fotogaléria
Diva velkonocny obed polievka
Zdroj:
Kurací vývar s brokolicovými haluškami
Náročnosť: ***
Dĺžka prípravy: 3 hodiny
Počet osôb: 4
Náklady: 3,5 €
Suroviny:
- 1 zeleninovú polievkovú zmes
- 1 kuraciu polievkovú zmes
- celé čierne korenie
- nové korenie
- soľ
- vegeta
- 150 g brokolice
- 2 vajcia
- 5 lyžíc krupice
- 5 lyžíc polohrubej múky
- 5 lyžíc strúhanky
Postup: Kuracie mäso umyte, zeleninu očistite, vložte ich do väčšieho hrnca a zalejte vlažnou vodou. Pridajte po 4 bobuľky z oboch korení, soľ a vegetu podľa chuti. Uveďte do varu a stíšte na najnižší stupeň. Polievku nechajte variť aspoň poldruha hodiny, nezabudnite zbierať penu, ktorá sa bude vytvárať na povrchu. Inak by zostala mútna. Tejto nepríjemnosti sa môžete vyhnúť aj tak, že do nej vložíte celý zemiak a necháte ho s ňou vyvariť.
Brokolicu si uvarte do mäkka a rozpučte. Pridajte k nej vajcia, soľ, štipku vegety a postupne primiešavajte krupicu, múku a strúhanku, až kým vám nevznikne hustejšie cesto. V hrnci nechajte zovrieť vodu a cez sito na halušky alebo ak máte presnú ruku drobným ukrajovaním a hádzaním do nej uvarte drobné haluštičky. Servírujte s vývarom, do ktorého ste pridali nadrobno pokrájanú zeleninu a mäso z polievky.
______________________________________________________________________________
Hlavné jedlo
fotogaléria
Diva velkonocny obed hlavne
Zdroj:
Pečené údené mäso s kapustou a knedľou
Náročnosť prípravy: ***
Dĺžka prípravy: 1,5 hodiny
Počet osôb: 4
Náklady: 6 €
Suroviny:
- 600 g údeného mäsa
- olej
- 600 g kyslej červenej alebo bielej kapusty
- 1 menšia cibuľa
- 50 g slaniny
- cukor
- knedľa
Postup: Pre tie, ktoré chcú zostať verné veľkonočným tradíciám, je tu alternatíva s údeným mäsom. Kapustu pripravte tak ako v prvom recepte a rovnako ju dajte na dno pekáča. Mäso opečte trošku na oleji a položte na kapustu. Zvyšný postup je identický s tým prvým.
Alternatíva
Kurča na spôsob kačky, s dusenou kapustou a knedľou
Náročnosť: ****
Dĺžka prípravy: 2,5 hodiny
Počet osôb: 4
Náklady: 6 €
Suroviny:
- 1 stredne veľké kurča
- 1 lyžica medu
- šťava z 1 pomaranča
- čili
- soľ
- vegeta
- grilovacie korenie
- olej
- štipka rozmarínu
- 600 g kyslej červenej alebo bielej kapusty
- 5 menších cibuliek
- 50 g slaniny
- cukor
- knedľa
Postup: Kurča v sobotu večer rozporcujte a ponorte do marinády, ktorú pripravíte zmiešaním medu, šťavy, soli, vegety, korenia, rozmarínu a oleja. Odložte ho do chladničky a počas noci nechajte pôsobiť všetky ingrediencie. Na druhý deň opečte na panvici slaninku. Potom priložte na drobno pokrájanú cibuľku a opečte ju do sklovita. Pridajte približne jednu lyžicu cukru a pripravte si skaramelizovaný základ, na ktorý potom pridáte kapustu.
Všetko uduste do polomäkka a potom dajte na spodok pekáča. Na kapustu naukladajte marinované kurča a štvrťky cibule. Vložte do rúry predhriatej na 220 stupňov a prikryté pečte niečo vyše hodiny. Na posledných 10 minút odkryte, aby sa na kurčati spravila kôrka. Nad parou zohrejte knedle a podávajte napríklad s pohárom chladného piva.
______________________________________________________________________________
Dezert
fotogaléria
Diva velkonocny obed dezert
Zdroj:
Smotanový pohár
Náročnosť prípravy: *
Dĺžka prípravy: 45 minút
Počet osôb: 4
Náklady: 4,5 €
Suroviny:
- 3 kyslé smotany
- 3 vanilkové cukry
- 2 lyžičky granka
- 1 balíček piškót
- 1 konzerva kompótu
Postup: Príjemné uzavretie chuťových pohárikov bude v podobe aj pre oko lahodiaceho dezertu. Smotanu rozdeľte na polovicu do dvoch misiek. Do každej vsypte po jeden a pol vrecka vanilkového cukru a vymiešajte to. Jednu zmes potom ešte vylepšite pridaním granka. Do väčších stredných pohárov začnite postupne vrstviť jednotlivé poschodia. Na spodok dajte piškóty, ktoré polejete šťavou z kompótu.
Ako alternatívu ponúkame možnosť pokvapkať ich kávou alebo rumovou esenciou. Potom príde na rad ovocie – je na vás, aký kompót si vyberiete. Môžu to byť napríklad jahody, čučoriedky, ananás. Teraz prikryte smotanovou vrstvou s kakaovou príchuťou. Postup ešte raz zopakujte s tou zmenou, že dezert ukončíte bielou smotanou. Vrch ozdobte hoblinkami čokolády.
Foto: yka
Autor: yka
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.