Pridať recept

Jaroslav Ertl: Vedúci kapitán Gourmet klubu

Ste vedúci kapitán Gourmet klubu. Kto a kedy ho založil ? Gourmet klub ( GK) založil môj predchodca Paľo Lipták pred desiatimi rokmi na základe zjednotenia jednotlivých názorov a teórie na prípravu jedál profesionálnych kuchárov a cukrárov, ktorí mali odlišné názory od svojich kolegov, ktoré boli v tom čase nadčasové. Aby mohli svoje myšlienky preniesť do praxe potrebovali sa s inými kolegami poradiť a skonzultovať recepty alebo systém práce.

Kto sa môže kuchár stať jeho členom GK?

Každého nového člena odporúča už člen GK, ktorý sa za neho zaručí a je garantom počas jedného roka. Samozrejme mame aj členov, ktorých som si vytipoval a oslovil na základe dobrých referencií. Ďalšia možnosť je, že mi uchádzači napíšu cez naše webove stránky a dohodneme sa na najbližšej akcií GK, kde sa príde ukázať, alebo si odskúšať už prácu na akcií. Podľa toho sa už dá zhodnotiť z obidvoch strán, či zotrvá uchádzač v GK.

Ako mnohí kuchári, aj vy ste pracovali v mnohých štátoch. Kde sa vám najlepšie varilo a kde vám najviac chutilo?

Kuchárske remeslo je veľmi ťažké, väčšinou nadšencov gastronómie odhováram od kuchárskeho remesla:) Pokiaľ robíte svoju prácu svedomite a zodpovedne s trpezlivosťou, potrebujete dobrý kolektív a zázemie. Dobre sa mi pracovalo vo Švajčiarsku a vo firme Unilever foodsolutions, kde som práve už deväť rokov zamestnaný.

Čo ste si zo zahraničných skúseností doniesli na Slovensko?

Systém práce, recepty, nové skúsenosti a iný pohľad na hosťa. Varil som zo surovín, ktoré v tej dobe neboli na Slovensku. Kvalita mäsa a čerstvosť zeleniny, ovocia - to bolo úplné odlišné, od prístupu dodávateľov až po hosťa.

Ertl4
fotogaléria
Ertl4
Zdroj:

Ste absolventom Yves Thuries Culinary Academy - odbornej školy pre profesionálnych kuchárov ocenený medzinárodným certifikátom. Dá sa vareniu naučiť, alebo to musí mať človek v sebe?

Niekto má to šťastie a má talent, ale ak ho nerozvíjate tak zanikne, tak je to vo všetkom - aj vo varení. Ale poznám kuchárov, ktorí to majú tvrdo odpracované a majú svoju prácu radi a sú vynikajúci odborníci. Treba dať však pozor, aby život neubehol okolo, lebo väčšinu kuchárov ho strávi v kuchyni.

Aká je vaša špecialitka?

Konfitovaný bôčik v portskom víne na pikantnej šošovici s jablkovým pyré. Robil som to už mnohokrát a vždy to malo úspech. Moje špeciality sa obmieňajú s klientmi:)

S Gourmet klubom, ktorý je garantom Slovak Food Festivalu sa predstavíte aj s členmi klubu. Čo pripravujete?

Náš stánok je produktový, nakoľko spolupracujem s rôznymi dodávateľmi – sponzormi budeme pripravovať z mäsa kačacie prsia a lososa, to sú hlavné suroviny. Máme prémiové výrobky zo zemiakov atď. Pripravili sme si rôzne prezentácie, varenie na živo na pódiu. Spomeniem len ryby a morské plody, grilovanie, ukážka prípravy a prezentácia taiwanského čaju...

Prečo ste sa dali na nový – zatiaľ neznámy projekt – prvý ročník Slovak Food festivalu?

Je to nový projekt na Slovensku, ale vo svete sa robia aj malé festivaly v mestečkách a dedinách.

GK robí oslavy Svätého Vavrinca - patróna kuchárov a cukrárov už tretí rok vždy druhú augustovú sobotu. Začali sme, ako prvý na východe Slovenska v Bardejove, kde sme mali podporu a pokračovali sme ďalej v Trenčíne. Pre GK projekt SFF nie je neznámi a poznali sme koncepciu už z iných krajín. Práve preto sme vstúpili do projektu, ako garant SFF. Je to dobrá možnosť odprezentovať členov GK verejnosti a informovanosť hosťa – konzumenta.

Napísané: 15.05.2010
Zdroj text: Lilly

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Krehke rezy
Súťaž o sladké balíčky džemov
Magazín Diva.sk a ovocné džemy Schwartau pre vás pripravili súťaž o chutné džemy špičkovej kvality...
no image dobruchut.sk
Amarantová múka
Amarantová múka je charakteristická svojim žltým až béžovým sfarbením a korenistou vôňou. Vyrába sa...
Brusnica prava bylinka dreamstime.com
Súťaž: Zdravé brusnice v jedálničku
Zaraďte do svojho jedálneho lístka brusnice spolu s nami! Brusnice obsahujú veľké množstvo antioxidantov, sú...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...