Pridať recept

Rozhovor so šéfkuchárom Františkom Masným

Čím vás zaujala vaša profesia? Prelomový v ponímaní mojej profesie a vôbec práce a prístupu k nej bol rok 1995, kedy som ako 21-ročný prvýkrát vycestoval za prácou do zahraničia. Až tam som vlastne videl a pochopil ako by sa gastronómia asi mohla a mala robiť. Vtedy som začal svoju prácu viac vnímať ako poslanie robiť ľuďom radosť, lebo naša profesia je tak trochu umenie.Svoje prvé skúsenosti z medzinárodnej kuchyne ste získali v Nemecku, kde ste pracovali ako hlavný kuchár vo viacerých reštauráciách a neskôr aj v Rakúsku. Ako ste sa postupne takto vypracovali?V prvom rade som mal šťastie na ľudí, ktorí mi dôverovali, či už išlo o personál alebo vedenie reštaurácií. Určite k tomu prispela aj veľmi dobrá znalosť cudzieho jazyka a v mojom prípade nemčiny. Vtedy máte úplne iné možnosti, ste inak vnímaný ako niekto, kto rozumie len čiastočne alebo vôbec. A v neposlednom rade je to chuť pracovať, ktorá ma neustále posúvala a posúva ďalej.

Ktoré je vaše najobľúbenejšie jedlo?

Na túto otázku sa mi len ťažko jednoznačne odpovedá. Musím povedať, že nie som veľmi prieberčivý a zjem viac-menej všetko, samozrejme, keď je jedlo čerstvé a chutné. Osobne si myslím, že neexistujú zlé jedlá, len zle a nekvalitne pripravené.

Kto vie vaše umenie najviac oceniť? Pre koho najradšej varíte?

Kto najviac ocení moje umenie? Pre každého kuchára je najlepším ocenením spokojný hosť, ktorému chutilo, vyjadrí vám pochvalu a znova sa k vám rád vráti. Samozrejme občas varím aj doma a som rád, keď mojej rodine chutí to čo im pripravím.

Aká je vaša špecialita?

Slovo špecialita veľmi nerád používam. Je obrovské množstvo jedál, o ktorých sa dá povedať, že sú špecialitou ( dokonca aj o zemiakovej placke). Veľmi rád však pracujem s produktami ako sú napríklad čerstvé ryby, teľacie alebo zverinové mäso a čerstvá zelenina. Neodmysliteľnou súčasťou každej kvalitnej kuchyne by mala byť aj široká škála čerstvých byliniek.

Aké ingrediencie sú vo vašom umení nevyhnutné?

Veľmi veľa vlastností je potrebných nato, aby sa varenie stalo umením. Za všetky spomeniem aspoň zopár: dávka odvahy (myslím tým nebáť sa experimentovať a skúšať nové veci), fantázia, ktorá dáva každému jedlu "punc" jedinečnosti a v neposlednom rade je to štipka humoru a dobrej nálady, ktorú by malo byť "okorenené" každé jedlo.

Ide podľa vás láska cez žalúdok?

Môj názor? Láska cez žalúdok? Čoraz menej a menej, a nech si to každý vysvetlí po svojom.

Čím sa predstavíte na Slovak Food festivale?

Myslím si, že úlohy budú v rámci Gourmet klubu zadelené na mieste, takže to ešte neviem povedať.

 

Viac rozhovorov so šéfkuchármi a informácií o Food Festivale nájdete v našom Magazíne o varení TU>>

 

Napísané: 19.05.2010
Zdroj text: Lilly

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Vianocna obletka predjedlo
EXTRA: Tradičné recepty na Štedrú večeru!
Možno sa vám to už zdá otrepané, no Vianoce nemožno označiť inak ako za najkrajší deň v roku. Pri spoločne...
testujem
Návrat k tradíciám? Naši predkovia mali zdravé Vianoce.
Počas celého roka sa nám darí krotiť kilá. Až kým neprídu Vianoce. Sviatky sa v našej kultúre tradične...
Krehke rezy
Súťaž o sladké balíčky džemov
Magazín Diva.sk a ovocné džemy Schwartau pre vás pripravili súťaž o chutné džemy špičkovej kvality...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...