Rozhovor so šéfkuchárom Františkom Masným
Ktoré je vaše najobľúbenejšie jedlo?
Na túto otázku sa mi len ťažko jednoznačne odpovedá. Musím povedať, že nie som veľmi prieberčivý a zjem viac-menej všetko, samozrejme, keď je jedlo čerstvé a chutné. Osobne si myslím, že neexistujú zlé jedlá, len zle a nekvalitne pripravené.
Kto vie vaše umenie najviac oceniť? Pre koho najradšej varíte?
Kto najviac ocení moje umenie? Pre každého kuchára je najlepším ocenením spokojný hosť, ktorému chutilo, vyjadrí vám pochvalu a znova sa k vám rád vráti. Samozrejme občas varím aj doma a som rád, keď mojej rodine chutí to čo im pripravím.
Aká je vaša špecialita?
Slovo špecialita veľmi nerád používam. Je obrovské množstvo jedál, o ktorých sa dá povedať, že sú špecialitou ( dokonca aj o zemiakovej placke). Veľmi rád však pracujem s produktami ako sú napríklad čerstvé ryby, teľacie alebo zverinové mäso a čerstvá zelenina. Neodmysliteľnou súčasťou každej kvalitnej kuchyne by mala byť aj široká škála čerstvých byliniek.
Aké ingrediencie sú vo vašom umení nevyhnutné?
Veľmi veľa vlastností je potrebných nato, aby sa varenie stalo umením. Za všetky spomeniem aspoň zopár: dávka odvahy (myslím tým nebáť sa experimentovať a skúšať nové veci), fantázia, ktorá dáva každému jedlu "punc" jedinečnosti a v neposlednom rade je to štipka humoru a dobrej nálady, ktorú by malo byť "okorenené" každé jedlo.
Ide podľa vás láska cez žalúdok?
Môj názor? Láska cez žalúdok? Čoraz menej a menej, a nech si to každý vysvetlí po svojom.
Čím sa predstavíte na Slovak Food festivale?
Myslím si, že úlohy budú v rámci Gourmet klubu zadelené na mieste, takže to ešte neviem povedať.
Viac rozhovorov so šéfkuchármi a informácií o Food Festivale nájdete v našom Magazíne o varení TU>>
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.