Pridať recept

Rozhovor so šéfkuchárom Erikom Volkom

Predstavujeme člena Gourmet Klubu Erika Volka - šéfkuchára Crystal Bar & Restaurant, Zvolen  Svoju kuchársku kariéru ste začali jednoročnou stážou v Nemecku. Čo zmenila táto stáž vo vašom živote? V Nemecku som začínal v talianskej reštaurácii, kde som si taliansku kuchyňu veľmi obľúbil hlavne pre jej jednoduchosť a čerstvosť surovín, ktoré používajú. Ako mladému kuchárovi bolo na nezaplatenie si prvýkrát vyskúšať pripraviť čerstvého homára, alebo malú prepeličku. V roku 2005 ste sa stali členom Gourmet Klubu. Čo vám dáva združovanie sa? Je dobré že niečo také ako GK existuje. S chalanmi sme v úzkom pracovnom a čo je dôležitejšie tak aj v kamarátskom kontakte. Takže ak sa potrebujete s niektorým z nich poradiť, alebo stretnúť poprípade jeden druhému pomôcť, nie je s tým vôbec žiadny problém. Proste spolupráca. Doteraz ste získali dve bronzové medaile v medzinárodnej tímovej súťaži v ČR 2006/2007, v súťaži Primerba Culinary cup 9. miesto v roku 2006 v Brne a bronz v roku 2008 v Prahe. Kam vás takéto víťazstvá posúvajú? Určite len ďalej a ďalej, veď kde sa môžete najlepšie naučiť, ak nie od svojej „konkurencie“ a na vlastných chybách, ktoré vám komisári na súťažiach vytknú.

Aká je vaša špecialitka?

Nemám konkrétnu špecialitu a v podstate to slovo špecialita nemám rád. Myslím si, že ak je niekto dobrý kuchár, tak každé jedlo musí byť kvalitné a niečim špeciálne. U mňa je to tak, že mávam obdobia, keď preferujem niečo viac, ako napr. teraz mám v obľube ručne robené ravioli v kombinácii so slovenskými sezónnymi surovinami.

Pre koho rád varíte a čo najradšej jete?

Najradšej varím pre hostí, ktorí vedia oceniť dobré jedlo a keď ich prídem objednať ku stolu, tak zavrú menu a povedia „ čo nám dnes dobrého uvaríte „ a nechajú to na mňa. Zjem všetko čo je dobré nemám konkrétne obľúbené jedlo.

Ste absolventom Yves Thuries Culinary Academy - odbornej školy pre profesionálnych kuchárov ocenený medzinárodným certifikátom. Je vzdelanie dôležité, alebo kuchárčinu musí mať človek v sebe?

Vzdelanie je dobré, ak vás to učí ozajstný profesionál, ale to ostatné je na vás samotnom. A je jedno či ste stolár, lekár, alebo kuchár.

Akým receptom sa budete prezentovať na Slovak Food Festivale?

Ja osobne na SFF nebudem mať live show. Ak by sme všetci členovia GK varili na pódiu, kto by potom zarezával v našom stánku?:) Ale ak by som varil, tak asi toto: Konfitované bravčové líčko s pečenou bravčovou panenkou,  raviolou plnenou koreňovou zeleninou, krém z mladého hrášku, s pošírovanou bielou špargľou a prepeličím vajíčkom.

Viac rozhovorov so šéfkuchármi a informácií o Food Festivale nájdete v našom Magazíne o varení TU>>

Napísané: 19.05.2010
Zdroj text: Lilly

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
marhule
Hor sa na marhule!
Majú príjemnú vôňu, sú ich plné stromy a ich farba je veľmi lákavá. Marhuľová sezóna je v plnom prúde,...
Čokoládová torta s domácou šľahačkou a čerstvými jahodami
Bez čokolády to nejde. Mnohí, najmä ženy, o tomto ani neargumentujú. Ak sa k tomu pridá šľahačka a jahody,...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...