Pridať recept

Rozhovor so šéfkuchárom Petrom Pikovským

Predstavujeme Petra Pikovského - šéfkuchára Grand Hotela Kempinski, Vysoké Tatry   Čím vás dostala vareška a hrnce? Keďže aj moja mama pracovala ako kuchárka, už odmalička som mal prístup do profesionálnych kuchýň. Takže dnes už si ani nepamätám , kedy prišlo rozhodnutie z mojej strany , že aj ja budem kuchár. Zúčastňovali ste sa rôznych gastronomických akcií ako je Danubius Gastro, Zlatá čiapka Nestlé Nitra, Svetový pohár v Luxemburgu 2006. Aké ocenenia ste získali? Prvé stretnutie so súťažou bolo na Zlatej čiapke Nestlé v Nitre, vtedy som sa umiestnil na bronzovej priečke. Bol to veľmi príjemný pocit. Táto skúsenosť odštartovala to, že som sa potom aj viackrát zúčastňoval rôznych súťaži. Nasledovalo Danubius Gastro (zlatá medaila), pozvanie do Národného teamu SR a účasť na Svetovom pohári v Luxemburgu (bronzová medaila), ďalej víťazstvo regionálneho kola v súťaži HoReCa varí s profesionálmi a v poslednom rade účasť na The Emirates Salon Culinaire.

Myslíte si, že kulinárstvo na Slovensku je ešte len v plienkach? Kde sme v porovnaní s ostatnými štátmi EÚ?

Nie , to si nemyslím. Na Slovensku je veľa reštaurácii rôznych kategórii, od lacných až po drahé. A aj podľa toho viem ,čo tam môžem očakávať. Isto nie sme na jednej úrovni , ale isto nezaostávame nejako výrazne.

Aká je vaša špecialitka?

Nemám žiadnu špecialitu, najradšej varím podľa surovín, ktoré mám v danej chvíli k dispozícii.

Kuchar pikovsky3
fotogaléria
Kuchar pikovsky3
Zdroj:

Pre koho rád varíte a čo najradšej jete?

Samozrejme pre svoju rodinu. A čo sa týka mňa, ja zjem všetko. Ale radšej dám prednosť mäsu pred rybou.

Ste absolventom Yves Thuries Culinary Academy - odbornej školy pre profesionálnych kuchárov ocenený medzinárodným certifikátom. Je vzdelanie dôležité, alebo kuchárčinu musí mať človek v sebe?

Samozrejme. Keď chcete niečo priniesť pre hostí, musíte im prinášať nové veci . Gastronómia stále napreduje , mení štýly, spôsob prípravy, objavujú sa nové suroviny atď... Kto chce byť dobrý kuchár, nemôže zaspať na vavrínoch.

Akým receptom sa budete prezentovať na Slovak Food Festivale?

Na SFF sa budem prezentovať spolu z Jarom Uhlárom. Máme v pláne ukázať využitie klasických slovenských surovín v modernom štýle prezentovania. Jedno z jedál môže aj byť "Roláda z bravčovej panenky s farebnými papričkami na restovaných kuriatkach a hrachová kaša s novými zemiačikmi"(na fotke).

Viac rozhovorov so šéfkuchármi a informácií o Food Festivale nájdete v našom Magazíne o varení TU>>

Napísané: 21.05.2010
Zdroj text: Lilly

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Brusnica prava bylinka dreamstime.com
Súťaž: Zdravé brusnice v jedálničku
Zaraďte do svojho jedálneho lístka brusnice spolu s nami! Brusnice obsahujú veľké množstvo antioxidantov, sú...
marhule
Hor sa na marhule!
Majú príjemnú vôňu, sú ich plné stromy a ich farba je veľmi lákavá. Marhuľová sezóna je v plnom prúde,...
Čokoládová torta s domácou šľahačkou a čerstvými jahodami
Bez čokolády to nejde. Mnohí, najmä ženy, o tomto ani neargumentujú. Ak sa k tomu pridá šľahačka a jahody,...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...