Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Tofu - syr Ázie

Tofu, tiež nazývané syr z Ázie, pochádza z Číny, kde je známy už 2000 rokov. V 7. storočí prišiel do Japonska. Vo Vietname, Kórei, Japonsku, Číne a Thajsku patrí dodnes k tradičným jedlám.

Tofu syr sa považuje za jadro ázijskej kuchyne a stal sa populárny i v západnom vegetariánskom varení. Považuje sa takmer za synonymum vegetariánstva. Je známy svojou schopnosťou absorbovať nové príchute ako korenie či marinády.

Je to prírodný produkt, ktorý sa pripravuje zo sójových bôbov. Žlté sójové bôby sa po napučaní  pasírujú, varia a lisujú.  Vznikne pritom sójové mlieko, ktoré sa prírodnými zrážadlami vyzráža do sójového tvarohu. Funguje to rovnako ako pri kravskom syre a tvarohu, zrazená hmota sa zlisuje do bloku tzv.tofu syra.

Sójové výrobky sú zdravé náhrady mäsa, zvyčajne sú bez nejakej výraznej chuti preto sa dochucujú, marinujú. V literatúre sa tiež uvádza názov toufu. Sója a produkty z nej sú vynikajúcim zdrojom bielkovín. Neobsahujú žiadny tuk ani cholesterol, majú minimum kalórií sú bohatým zdrojom vápnika, železa, vitamínov B, vitamínu E, lecitínu, draslíka, horčíka a fosforu. Odporúča sa pri všetkých diétach.  

Tvrdé tofu (bavlnené tofu)

Vzhľadom pripomína klasicky syr. Tvrdšia varianta nazývaný tiež čínsky štýl tofu sa väčšinou používa v jedlách pripomínajúcich mäso. Bavlnené tofu je dodávané v plastovom obale, nachádzajúce sa v chladničke, ktoré ponúka väčšina obchodov s potravinami.

Mäkké tofu (hodvábne cedené tofu)

Okrem pevného tofu sa predáva aj hodvábne tofu. Hmota sa dáva len odkvapkať už sa nelisuje. Vzhľadom pripomína puding. Hodvábne alebo japonsky štýl tofu je väčšinou zabalený v aseptických boxoch, ktoré nevyžadujú chladenie. Je výborné na krémy, do omáčok, polievok, na dressingy a dezerty. Neotvorené v aseptickom balení má trvanlivosť až jeden rok. Po otvorení stačí, keď sa namočí do vody zakryje a v chladničke vydrží až týždeň. 

Tofu
Zdroj: Archív Diva.sk

Obidva druhy je možné nájsť mäkkej, strednej, pevnej a extra pevnej konzistencií. Napriek tomu sú vyrobené z rovnakej zložky, len spracovanie je iné. Klasické tofu má neutrálnu chuť, je nevýrazné, a preto je potrebné mu dodať príchuť, najlepšie marinovaním. Dnes možno tofu kúpiť nielen v obchodoch so zdravou výživou, ale aj v mnohých hypermarketoch a supermarketoch. Okrem mäkkej a tvrdej formy môžeme kúpiť tofu údené, marinované alebo mrazené, opekané alebo polotovary ako sú fašírky, nátierky či salámy.

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
pohánková múka
Prehľad bezlepkových múk - ktorú a kam vhodne použiť
Kde sú tie časy, kedy v obchodoch v regáli boli v ponuke len hladká, hrubá a polohrubá múka? Dnes už v obchodoch...
Pomelo
Pomelo - vitamínová bomba na sychravé dni
Pre niekoho symbol šťastia, pre niekoho najväčší citrus na svete, no pre väčšinu podmanivé a delikátne spojenie...
Mascarpone
Lahodný krémový syr - mascarpone
Mascarpone nie je len krémový syr do tiramisu či cheesecaku. Je to komplexná ingrediencia, ktorá má svoje pevné miesto...
Tvaroh
Biela pochúťka plná bielkovín - tvaroh!
Tvaroh v sebe ukrýva neuveriteľný potenciál univerzálnej suroviny s pozoruhodnými nutričnými hodnotami. Spoznajte ho...
Čokoládové fondue
S fondue za jedným stolom!
Už vám chýbajú letné pikniky s priateľmi v parku alebo grilovačky na záhrade Vášho domu? Užiť si dobré jedlo...
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.
Vybrali sme pre vás
Osie hniezda
Najlepšie recepty na voňavé osie hniezda
Najlepšie recepty na voňavé osie hniezda
Pripravte si tieto zakrútené dobroty z kysnutého cesta. Sú ako stvorené na raňajky a deťom do školy na desiatu...
Slovak christmas
Video: Kapustnica ako lusk
Video: Kapustnica ako lusk
Sviatočná polievka číslo jeden. Ako na dobrú kapustnicu?
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.