Pridať recept

EXTRA: Tradičné recepty na Štedrú večeru!

Možno sa vám to už zdá otrepané, no Vianoce nemožno označiť inak ako za najkrajší deň v roku. Pri spoločne prestretom stole sa stretávame síce viackrát, no až teraz to má to správne čaro. Svoj punc im dodáva aj jedlo, ktoré tradične pripravujeme po vzore našich predkov. I keď si spravíme rybu so šalátom v hociktorý iný deň v roku, nikdy nechutí tak dobre, ako pri sviečkach horiacich na adventom venci.

Vianočné predjedlo

Počet porcií: 4

Náročnosť: *

Dĺžka prípravy: 5 minút

Náklady: 0,90 €

Suroviny:

  • 4 vianočné oblátky
  • 4 malé strúčiky cesnaku
  • 1 väčšie jablko
  • 100 gr medu
  • 4 vlašské orechy

Príprava:

Na tanier uložte najprv oblátky, na ktoré dáte kúsok medu, jeden orech, cesnak a štvrtinu jabĺčka. Toto predjedlo má najmä symbolické posolstvo. Všetkých členov má ochrániť pred chorobami a dopriať im šťastný budúci rok.

Zemiakovy salat postup
fotogaléria
Zemiakovy salat postup
Zdroj: yka

Zemiakový šalát

Počet porcií: 4

Náročnosť: **

Dĺžka prípravy: 90 minút

Náklady: 3,2 €

Suroviny:

  • 1 kg zemiakov
  • 1 fľaša sterilizovanej mrkvy s hráškom
  • 3 väčšie sterilizované uhorky
  • 1 fľaša majonézy
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • menšia cibuľa
  • uhorková voda alebo smotana na šľahanie

Príprava:

Vianocny salat zemiakovy salat postup
fotogaléria
Vianocny salat zemiakovy salat postup
Zdroj: yka

Zemiaky v šupke dobre umyte a dajte variť do mäkka s čajovou lyžičkou soli. Potom ich opláchnite studenou vodou a nechajte ich vychladnúť. Zatiaľ si môžete pokrájať na drobné kúsky uhorky a cibuľu. Keď budú zemiaky vychladnuté, môžete ich ošúpať a pretlačiť cez špeciálny krájač.

Do misy dajte zemiaky, sterilizovanú zeleninu, cibuľu a pochutiny. Vymiešajte spolu s majonézou do celistvej hmoty. Ak by bol šalát veľmi hustý, môžete ho zriediť buď kyslou vodou z uhoriek alebo smotanou. Najlepšie je nechať ho postáť niekoľko hodín v chlade, aby získal lepšiu chuť.

Šošovicová polievka so slivkami

Počet porcií: 4

Náročnosť: **

Dĺžka prípravy: 1 hodina

Sosovicova polievka slivky
fotogaléria
Sosovicova polievka slivky
Zdroj: yka

Náklady: 1,50 €

Suroviny:

  • 200 gr šošovice
  • 1 malú cibuľu
  • olej
  • bobkový list
  • celé čierne korenie
  • celé nové korenie
  • 80 gr sušených sliviek
  • mlieko
  • hladkú múku
  • soľ
  • vegetu
  • 1 lyžica cukru
  • ocot

Príprava:

Sosovicova polievka postup vianoce
fotogaléria
Sosovicova polievka postup vianoce
Zdroj: yka

Šošovicu si namočte hodinu pred začiatkom varenia do vody, aby trošku zmäkla. Cibuľu pokrájajte na drobno a na oleji popražte do sklovita. Pridajte olej a obe korenia, šošovicu a zalejte dostatočným množstvom vody. Varte, pokiaľ strukovina nebude úplne mäkká. Ešte pred koncom pridajte sušené slivky. Ak by boli tvrdšie, vhoďte ich do hrnca skôr. Z mlieka a múky si pripravte zátrepku, ktorú za stáleho miešania vlejete do polievky. Dochuťte ju soľou, vegetou a pridajte podľa chuti cukor s octom. Nechajte povariť desať minút a môžete podávať.

Vyprážané filé

Počet porcií: 4

Vyprazana ryba file vianoce
fotogaléria
Vyprazana ryba file vianoce
Zdroj: yka

Náročnosť: **

Dĺžka prípravy: 45 minút

Náklady: 4,5 €

Suroviny:

  • 1 kg rybieho filé alebo rýb pangasius alebo väčšieho kapra
  • soľ
  • 2 vajíčka
  • mlieko
  • hladkú múku
  • strúhanku
  • 2 cesnaky
  • olej
  • citrón

Príprava:

Rybu rozporcujte a dobre poumývajte. Následne ju pomocou kuchynských papierových utierok vysušte, aby počas praženia veľmi neprskala. Posoľte ju a kto má rád cesnak, môžete ju potrieť roztlačenými strúčikmi, ktoré jej dodajú výbornú chuť. Teraz si pripravte taniere na trojobal a do vajíčka okrem soli primiešajte aj zopár kvapiek mlieka.

Vyprazana ryba file postup
fotogaléria
Vyprazana ryba file postup
Zdroj: yka

Ryba tak bude lahodnejšia a chutnejšia. Ak máte radšej korenisté jedlá, vezmite zmes na ryby a potrite ňou buď samotné jedlo alebo primiešajte do vyšľahaných vajec. Na panvici rozohrejte také množstvo oleja, aby sa doň ryby úplne ponorili. Podávajte aj s plátkom citróna, vďaka ktorému bude vyprážaný pokrm lepšie stráviteľný.

Cviklový šalát s majoránkovým dresingom

Počet porcií: 4

Cviklovy salat vianoce
fotogaléria
Cviklovy salat vianoce
Zdroj: yka

Náročnosť: *

Dĺžka prípravy: 90 minút

Náklady: 1 €

Suroviny:

  • 1 kg surovej cvikly
  • soľ
  • 2 polievkové lyžice balzamikového octu
  • 5 polievkových lyžíc olivového oleja
  • 1 čajová lyžička čierneho korenia
  • 3 lyžice čerstvého alebo 2 lyžice sušeného majoránu

Príprava:

Cviklu dobre umyte a dajte variť s kúskom soli. Potom ju rovnako ako zemiaky opláchnite vodou a nechajte vychladnúť. Táto zelenina sa však musí pripraviť ešte aspoň čiastočne teplá. Dajte si na ruky sáčok, pretože ich inak budete mať celé červené.

Cviklovy salat postup
fotogaléria
Cviklovy salat postup
Zdroj: yka

Šupka pôjde veľmi dobre dole a potom už stačí cviklu len pokrájať na tenšie plátky. V miske zmiešajte olej, ocot, korenie a majorán do hustejšieho dresingu, ktorý vylejete na cviklu. Tá musí byť práve preto ešte teplá, aby dokázala nasať chuť všetkých pochutín. Namiesto majoránu môžete použiť aj oregano.

Bobaľky s orechmi a makom

Počet porcií: 4

Náročnosť: ***

Dĺžka prípravy: 1 hodina

Boblaky11
fotogaléria
Boblaky11
Zdroj: yka

Náklady: 1,8 €

Suroviny:

  • 500 gr polohrubej múky
  • štipka soli
  • 1 polievková lyžica cukru
  • 1 polievková lyžica masla
  • 0,7 dcl mlieka

Kvások:

  • 0,25 mlieka
  • ½ čerstvého droždia
  • 3 lyžice polohrubej múky
  • 1 čajová lyžička cukru

Na posýpku:

  • 0,5 litra mlieka
  • 1 lyžica medu
  • 100 gr orechov a 100 gr maku

Príprava:

Do vlažného mlieka rozmrvte droždie, pridajte múku a cukor a nechajte 10 minút postáť kvások. Ten potom zmiešajte s ostatnými surovinami a vypracujte vláčne cesto. Prikryte ho perinami a nechajte ho vykysnúť. Z cesta si potom spravte užšie šúľance, ktoré nakrájajte na menšie kúsky. Vymastite plech a začnite naň ukladať bobaľky. Tie budú vyzerať ako drobné dukátové buchtičky. Rúru nahrejte na 250 stupňov a cesto zatiaľ nechajte voľne postáť v plechu. Vložte dnu a upečte.

Keď vytiahnete plech z rúry, nechajte bobaľky úplne vychladnúť. Takýmto spôsobom si ich môžete pripraviť aj dopredu a potom už len v Štedrý deň dorobíte poslednú fázu. A tou je zohriatie mlieka s lyžicou medu a orechmi alebo makom. Buď si zvoľte len jednu posýpku alebo keď ich budete robiť oboje, robte ich zvlášť. Potom zmes vylejte na bobaľky, premiešajte a nechajte dobre vsiaknuť. Ak si chcete prípravu zjednodušiť, môžete si v obchode kúpiť hotové upečené cesto, ktoré už len zalejete mliečnou zmesou.

Napísané: 23.12.2010
Zdroj foto: yka
Zdroj text: yka

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Kuraci hrniec zo Spiša   small
HYZA recepty, ktoré vás v zime príjemne zohrejú
 V chladných zimných dňoch sa každý rád zahreje dobrým jedlom.  Nemusíme si pritom vyberať jedlá ťažké,...
foodtruck
Parné rúry na potulkách Slovenskom I.
Plne vybavená kuchyňa na kolesách, v ktorej si pripravíte chutné a zdravé jedlá, čoskoro zavíta na východné...
Zena ovocie jedlo stravovanie
Viete, aké je to správne jedlo pre vašu dušu?
Zemiaková kaša, hranolčeky, špagety so syrom, sekaná a ďalšie chutné jedlá nemusia byť síce dobré...
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...