Pridať recept

Spoločná večera? Jedine s počítačom!

Kedysi bolo zvykom raňajkovať, obedovať a večerať podľa možnosti spoločne – ak nie s celou, tak aspoň s časťou rodiny, dnes sa však situácia mení. Zdá sa, že jedlo ako spoločenská udalosť sa pomaly stáva prežitkom. Pre každého mladého človeka je dnes verným pomocníkom počítač a zdá sa, že niekedy i omnoho viac – spoločníkom. A to aj pri jedle.

Radšej pri počítači ako v kuchyni

Nová štúdia odborníkov z Rochester Institute of Technology je jednou z prvých, ktoré analyzovali ako nové mediálne technológie, vrátane internetu a inteligentných telefónov, menia stravovacie návyky mladých ľudí a ich vzťah k jedlu. Zistenia naznačujú, že u mladých ľudí je pravdepodobnejšie, že budú konzumovať jedlo pri počítači, ako v kuchyni pri stole, a že budú používať sociálne médiá, ako hlavnú cestu k získaniu receptov alebo nutričných informácií. Kuchárske knihy sa tak pomaly, ale isto stávajú prežitkom – veď na internete nájdete všetko – pochúťky z každého kúta sveta, ale aj recepty starej mamy.

Jedenie ako ústredná činnosť? Prežitok!

„Snažila som sa zistiť, ako explózia nových médií mení tradičné predstavy o stravovaní a ako transformuje medziľudskú interakciu. Na rozdiel od svojich rodičov alebo prarodičov, študenti vysokých škôl nevidia jedlo ako ústrednú činnosť samu o sebe, či už pre potešenie alebo pre komunikáciu. V skutočnosti žiaden z respondentov, s ktorým som hovorila, nemá ani kuchynský stôl,“ povedala podľa stránok ScienceDaily Madeline Varno, hlavná autorka štúdie.

Pocitac jedlo stravovacie navyky
fotogaléria
Pocitac jedlo stravovacie navyky
Zdroj: Int

Aký význam má jedlo u mladých?

Madeline Varno – špecialistka na komunikáciu z Rochester Institute of Technology uskutočnila rozsiahly prieskum vysokoškolákov, na základe ktorého hodnotila ako pripravovali jedlá a ako sa stravovali, ako komunikovali a spolupracovali s inými počas jedla, ako si získali informácie o výžive, vyberali recept a potraviny. Tiež posudzovala význam jedla v ich študentskom sociálnom živote.

Čo robíme popri jedle?

„Jedlo je teraz len jednou z niekoľkých aktivít, ktoré sa dajú robiť naraz popri činnosti, ktorá je vykonávaná prostredníctvom počítačov alebo inteligentných telefónov, vrátane surfovania po internete, komunikácie s priateľmi cez Facebook a robení domácich úloh. To neznamená, že študenti sú menej spoločenskí, v skutočnosti sú často v interakcii s viacerými ľuďmi naraz, ako keby sedeli v jedálni, ale metóda socializácie je teraz priamo spojená s novými médiami,“ hovorí autorka štúdie.

Vyberať jedlo nám pomáhajú priatelia, ale cez net

Pocitac jedlo stravovacie navyky
fotogaléria
Pocitac jedlo stravovacie navyky
Zdroj: Int

Madeline Varno tiež zistila, že ľudia častejšie konzultujú recepty a informácie z kuchárskych kníh prostredníctvom sociálnych médií s priateľmi, aby posúdili vhodnosť potravín a nutričné informácie. Niektorí respondenti vyjadrili znepokojenie nad chudobným objemom informácií o potravinách, ktorý je k dispozícii online, avšak tiež uviedli, že používajú sociálne siete na to, aby si rýchlo overili zistené údaje, na základe ktorých budú mať dosť informácií pre správne rozhodnutie.

Vyhnali nás z kuchýň, vojdú aj do spální?

Autorka štúdie dúfa, že jej výsledky povedú k ďalšej štúdii s väčšou študijnou vzorkou, ktorá by mohla ďalej posudzovať, ako nové médiá menia stravovacie návyky medzi širšou populáciou. Je jasné, že počítače a nové technológie nás všeobecne pomaly, ale isto, vyháňajú z jedální a spoza kuchynských stolov. Čo bude pokračovať ďalej?

Je pravdepodobné, že sa stanú našimi spoločníkmi aj v posteli – predovšetkým vo forme novodobých „kníh“, teda čítačiek a kto vie ešte ako nakoniec... V každom prípade generácia dnešných detí bude s počítačom tráviť takmer 24-hodín každý deň.

A ako jete vy?

Nuž, a pokiaľ ide o stravovanie, ako ste na tom vy? Sedíte pri stole alebo je jedenie ako také pre vás zbytočnou stratou času? Radšej si niečo kúpite po ceste domov, či niekam na stretnutie? A keď už jete doma, tak tento čas využijete na to, aby ste sa popri tom mrkli na poštu a vybavili potrebné veci prostredníctvom počítača? Prípadne si popri ňom aspoň prečítate novinky?

Napísané: 28.06.2011
Zdroj foto: Int
Zdroj text: Lucia Vlková

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Čokoládová torta s domácou šľahačkou a čerstvými jahodami
Bez čokolády to nejde. Mnohí, najmä ženy, o tomto ani neargumentujú. Ak sa k tomu pridá šľahačka a jahody,...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
foodtruck
Parné rúry na potulkách Slovenskom I.
Plne vybavená kuchyňa na kolesách, v ktorej si pripravíte chutné a zdravé jedlá, čoskoro zavíta na východné...
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...