Pridať recept

Cez víkend sa v Grobe začne husacinová sezóna

Do chrumkava upečená husacina čaká na návštevníkov 11. ročníka Dňa otvorených dverí podnikateľov s husacími špecialitami počas nadchádzajúcej soboty v Slovenskom Grobe. Touto akciou sa tradične začína, aj keď tomu zatiaľ počasie nenasvedčuje, jesenná husacinová sezóna v malokarpatskom regióne.

Dvanásť cechových a štyri pridružené prevádzky pripravili pre záujemcov husacie hody vo svojich vidieckych, štýlovo zariadených reštauráciách, ktoré poskytujú kapacitu 1300 miest.

"Je to jedinečná príležitosť pre návštevníkov zavítať do všetkých dvanástich prevádzok v jeden deň. V ostatné dni k nám hostia chodia spravidla na objednávku v konkrétny čas, aby sme stihli napiecť vždy čerstvé a podávali nie zohrievané husi. K nim ponúkame lokše, červenú kapustu, kyslú oblohu a ako predjedlo aj dusenú husaciu pečienku. K stolovaniu neodmysliteľne patrí aj kvalitné biele alebo červené víno, ktoré má pôvod predovšetkým z Malokarpatskej vinohradníckej oblasti," uviedla na včerajšej tlačovej besede Danka Kislingová, predsedníčka Cechu husacinárov v Slovenskom Grobe.

V programe je aj bohatý kultúrny a sprievodný program. V obci bude vyhrávať dychová hudba, do prevádzkok sa bude dať odviesť na konskom záprahu, prezentovať sa budú i miestni vinári na verejnej degustácii malokarpatských vín v kultúrnom dome. "Pre návštevníkov sme pripravili vstupenky v cene dve eurá. Za ne budú môcť navštíviť ktorúkoľvek prevádzku a za zníženú cenu šiestich eur si kúpiť menu - 200 gramov husaciny, dve lokše a kyslú oblohu," dodala Anna Jajcayová z Pivnice u Zlatej husi.

Ponuka pečenej husaciny pre návštevníkov sa v Slovenskom Grobe traduje už okolo sto rokov, i keď samotný chov husí má nepomerne dlhšiu históriu. Pôvodné posedenia v rodinných domoch sa zmenili na vysoko kultúrne kulinárske stretnutia v originálnych reštauračných zariadeniach. Chýr o dobrej husacine a kvalitných službách v Slovenskom Grobe už dávno prekročil hranice Malokarpatskej vinohradníckej oblasti i Slovenska a popri početných turistoch z Európy už nie sú žiadnou zvláštnosťou návštevy z Japonska, Austrálie, Severnej či Južnej Ameriky.

Napísané: 27.08.2011
Zdroj foto: Archív Diva.sk
Zdroj text: TASR

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Čokoládová torta s domácou šľahačkou a čerstvými jahodami
Bez čokolády to nejde. Mnohí, najmä ženy, o tomto ani neargumentujú. Ak sa k tomu pridá šľahačka a jahody,...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
foodtruck
Parné rúry na potulkách Slovenskom I.
Plne vybavená kuchyňa na kolesách, v ktorej si pripravíte chutné a zdravé jedlá, čoskoro zavíta na východné...
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...