Cez víkend sa v Grobe začne husacinová sezóna
Dvanásť cechových a štyri pridružené prevádzky pripravili pre záujemcov husacie hody vo svojich vidieckych, štýlovo zariadených reštauráciách, ktoré poskytujú kapacitu 1300 miest.
"Je to jedinečná príležitosť pre návštevníkov zavítať do všetkých dvanástich prevádzok v jeden deň. V ostatné dni k nám hostia chodia spravidla na objednávku v konkrétny čas, aby sme stihli napiecť vždy čerstvé a podávali nie zohrievané husi. K nim ponúkame lokše, červenú kapustu, kyslú oblohu a ako predjedlo aj dusenú husaciu pečienku. K stolovaniu neodmysliteľne patrí aj kvalitné biele alebo červené víno, ktoré má pôvod predovšetkým z Malokarpatskej vinohradníckej oblasti," uviedla na včerajšej tlačovej besede Danka Kislingová, predsedníčka Cechu husacinárov v Slovenskom Grobe.
V programe je aj bohatý kultúrny a sprievodný program. V obci bude vyhrávať dychová hudba, do prevádzkok sa bude dať odviesť na konskom záprahu, prezentovať sa budú i miestni vinári na verejnej degustácii malokarpatských vín v kultúrnom dome. "Pre návštevníkov sme pripravili vstupenky v cene dve eurá. Za ne budú môcť navštíviť ktorúkoľvek prevádzku a za zníženú cenu šiestich eur si kúpiť menu - 200 gramov husaciny, dve lokše a kyslú oblohu," dodala Anna Jajcayová z Pivnice u Zlatej husi.
Ponuka pečenej husaciny pre návštevníkov sa v Slovenskom Grobe traduje už okolo sto rokov, i keď samotný chov husí má nepomerne dlhšiu históriu. Pôvodné posedenia v rodinných domoch sa zmenili na vysoko kultúrne kulinárske stretnutia v originálnych reštauračných zariadeniach. Chýr o dobrej husacine a kvalitných službách v Slovenskom Grobe už dávno prekročil hranice Malokarpatskej vinohradníckej oblasti i Slovenska a popri početných turistoch z Európy už nie sú žiadnou zvláštnosťou návštevy z Japonska, Austrálie, Severnej či Južnej Ameriky.
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.