Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Slovenská kuchyňa: Placky a halušky majú domov pod Tatrami

Slovenská kuchyňa patrí medzi tie ťažšie národné kuchyne. Je rôznorodá, sú v nej prvky preberané od okolitých národov (Česi, Poliaci, Maďari, Ukrajinci), či národov, ktoré mali niečo spoločné s našou históriou. No predsa máme v našej kuchyni aj jedlá sebe vlastné a jedinečné na celom svete.

Základom našej kuchyne boli a sú:

Krúpy

Ryža, to je surovina k nám privezená. U nás ju v histórii nahrádzali jačmenné krúpy.

Zemiaky

V čase hladu i v čase dostatku boli druhým chlebom. Keďže sa im darilo aj v severnejších oblastiach slovenska, ich využitie je skutočne všestranné. Pripraviť môžeme zemiakový chlieb, zemiakovú polievku, prívarok, halušky, pirohy, lokše, zemiakové placky (nalečniky, harule), alebo ich použijeme ako prílohu.

Mlieko a mliečne výrobky

Kravské, kozie alebo ovčie, vždy sa z neho robili rôzne syry a jedlá. Tradičné slovenské syrové korbáčiky, bryndza, tvaroh, oštiepok, parenica no aj maslo, smotana, žinčica a pod. Kto mal v minulosti kravu, bol bohatý.

Kuchyna zelenina
Zdroj: dreamstime.com, archív Diva.sk

Mäso

Mäsa bolo kedysi pomenej. Tradičné slovenské recepty sú napríklad z bravčového, hovädziny, diviny, kačaciny alebo  husaciny. Menej sa chovali králiky. Chov zvierat bol náročný a často sa nevyplácal kvôli úhynom. Sliepky sa chovali predovšetkým ako nosnice, keď sa vyniesli, robila sa z nich nedeľná slepačia polievka.

Ryby

Rieky a potoky kedysi viac ako dnes poskytovali sladkovodné ryby. Na Slovensku obľúbené sú najmä kapry, pstruhy a šťuky, no nesmieme zabudnúť ani na raky. Ryba, no spravidla kapor, nesmel chýbať na štedrovečernom stole.

Huby

Tak ako sa sušilo ovocie, sušili sa aj huby. Slovenské lesy  poskytovali dostatok rôznych druhov jedlých húb. V kuchyni sa využívali pod mäso, na praženicu, polievku, či omáčku. Huby vošli do našich tradícií aj ako sviatočný pokrm. Napríklad, na východoslovenskom štedrovečernom stole nikdy nesmie chýbať „kozarova mačanka“ (severovýchod), južnejšie zas pripravujú kyslú hubovú polievku a snáď všetci poznáme kapustnicu s hubami.

Jedlo strava
Zdroj: dreamstime.com, archív Diva.sk

Strukoviny

Hrach, šošovica a fazuľa boli veľmi rozšírenými jedlami najmä v zime a v období pôstu.  Ich výhodou je nenáročné skladovanie a mnohoraké využitie.

Zelenina

Na slovensku je veľmi obľúbená kapusta, "kráľovná hlúbových hláv". V jeseni sa tlačí do sudov a takto kvasená vydrží ako zdroj vitamínu C až do jari. Využitie v kuchyni má tiež mnohoraké. Obľúbená je do polievok, dusená, do šalátov alebo jednoducho kvasená priamo zo suda na tanieri ako príloha. Z ďalších druhov zeleniny je veľmi využívaná napríklad mrkva, petržlen, zeler,  kel, cibuľa, cesnak, hlávkový šalát, špenát a cuketa..

Ovocie

Naši predkovia poznali najmä jablká, hrušky a slivky. V hornatých oblastiach sa zbierali tiež lesné plody ako borievky, maliny a jahody. Zo všetkých spomenutých sa pálil destilát, ktorý sa niekedy obohacoval o výluh z rôznych bylín. Okrem toho boli napríklad slivky spracuvávané ako lekvár, zavárané alebo sušené. Výbornou zimnou pochúťkou sú aj sušené jabĺčka.

Halusky kapusta
Zdroj: dreamstime.com, archív Diva.sk

Tradičné pokrmy:

Halušky

Bryndzové, tvarohové, s kyslou alebo sladkou kapustou sú vyhľadávané i dnes. Svedčí o tom množstvo salašov a kolíb s typicky slovenským menu.

Pirohy

Plnené na mnoho spôsobov, kapustou, zemiakmi, bryndzou, tvarohom, lekvárom... Na sladko či na slano, rozšírené sú najmä na východe našej vlasti.

Zemiakové placky

Recept sa regionálne líši. Niekto pridáva viac cesnaku, iný viac vajec alebo menej majoránky. Pečú sa na masti alebo na oleji, no vždy sú fantastické. Možno ste nevedeli, že tie originálne nesú názov „spišská haruľa“.

Loke s kapustou
Zdroj: dreamstime.com, archív Diva.sk

Lokše

Jedia sa s kyslým mliekom, kyslou kapustou, k mäsu, najmä husacine či kačacine.

Cestoviny

Medzi najpoužívanejšie patria rezance, fliačky, vretená a mrvenička. Vždy sa starostlivo pripravovali z pšeničného cesta.

Polievky

Slovenský obed vždy začína polievkou.  Medzi najrozšírenejšie patria: zemiaková, fazuľová, šošovicová, hrachová, kapustová, zabíjačková kapustnica, hubová, cibuľová, cesnaková, špenátová a rôzne zeleninové či mäsové vývary, ktoré boli kedysi nedeľným sviatočným začiatkom obeda.

Prívarky

Ide ojedlá, ktoré sú často pripravené vo forme polievok, zahustené múkou a smotanou. Často mali za cieľ nahradiť polievku i druhý chod. Jedia sa s vajíčkom, slaninkou a chlebom.

Hovadzia cinska
Zdroj: dreamstime.com, archív Diva.sk

Husacina/kačacina s kapustou a lokšou

V jeseni je vždy čas na poriadnu dávku husacích špecialít. Ak ich neviete pripraviť, určite vám ich ponúkne niektorá z reštaurácií vo vašom okolí.Kačacie a husacie hody sa stali podobne ako v susednom Česku jesennou národnou tradíciou.

Zabíjačkové špeciality

Ide o zabíjačkové polievky, klobásy, údeniny a pečienky, ktoré sa líšia v závislosti od regiónu. Obľúbenou je u nás aj huspenina s cibuľou a octom.

Medzi ďalšie slovenské jedlá patria napríklad parené buchty, široké rezance s tvarohom a slaninou, žemľovka, granadír alebo granadiersky pochod, demikát, živánska, smaženica z hríbov a vajec, hríby na smotane, veľkonočná plnka, hrutkový syr z Východného Slovenska a mnohé ďalšie.

Na slovensku sú tiež obľúbené múčniky a slané koláče. Medzi najtradičnejšie patria:

  • Orechovník - orechový závin
  • Makovník - makový závin
  • Tvarohovník - tvarohový závin
  • Pečené  buchty s lekvárom
  • Bratislavské rožky
  • Bábovka
  • Skalický trdelník
  • Laskonky
  • Vianočné koláče
  • Medovníčky
  • Medvedie labky
  • Opekance tiež Bobaľky (na východe) alebo aj Pupáky (Záhorie)
  • Šúľance
  • Pagáče
  • Kapustník
  • Fánky - na Záhorí a Myjave na Troch kráľov
  • Bryndzové a syrové tyčinky

Nápoje

Slováci sú známi produkciou vína a piva. Medzi najznámejšie vinohradnícke oblasti patria: Tokajská vinohradnícka oblasť na juhovýchodnom Slovensku, vinohrady v okolí Bratislavy a Nitry. Slovenské pivo je tiež kapitola sama o sebe a hravo obstojí vo svetovej konkurencii. Medzi najznámejšie značky našich pív patria Zlatý Bažant a Šariš.        

Medzi naše destiláty môžeme zaradiť slivovicu, borovičku a rôzne ovocné pálenky. Z likérov stoja za povšimnutie Demenovka, Tatranský čaj, vychyteným pitím je Double Cross Vodka a ojedinelým unikátom trnkovica.

Diskusia (7 príspevkov) Pridať príspevok

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
marcela75
22.1.2014 14:22 | |
+1 -0
Autor článku by si mal okamžite zopakovať písanie veľkých písmen v názvoch!!! Slovensko napíše s malým s a to hneď niekoľkokrát- hanba! O zvyšku ani nehovorím... (n)
goliashko
6.1.2014 09:39 | |
+2 -1
Som hrdy na to že som Slovak. Ale treba byť Slovo BRYNDZA je rumumského pôvodu , v rumunčine je to BRYNZA čiže to isté. Bryndza k nám prišla a ž s valašskou kolonizáciou po odchode Turkov. Valašsko čiže sever Rumunska bol súčasťou Rak.-Uhorska a Maria-Terezia presidlila Valachov na opustené miesta Moravy a Slovenska. Takže už prestaňme ako kohuti sa hrdiť cudzím perím. Každý kto prešiel Slovenskom niečo po ňom ostalo. Takže táto zmes jedál je veľmi dobrá ,ale Bryndza naozaj nie je slov. pôvodu.
goliashko
13.7.2013 18:33 | |
+3 -4
Dobry den velk Slovaci! Vidim ,že v čase uhorkovej sezony niekot kot si hovori redaktor, môže napisať všetko an ič. čo nové Vám priniesol tento článok? viete o čom bol? o ničom! len znôška znýmych veci aj to zle! pýtate s aprečo zle? Bryndzové halušky ,ktorými sa tak radi pýšime nie su slovenksé.Slováci zobudťe sa! Slovo brynza pochádza z rumunčiny, tam je to tiež brynza. Ako sa to k nám dostalo. V priebehu tzv. valašskej kolonizácie keď do vyľudnených krajov po Turkoch cisár povolal valachov z Transylvánie -t.j. Rumunska ,ktorí sem donieslii samozrejme svoje jedlá a pod. takže prestaňme sa konečne pýšiť cudzím perím! G.
Zobraz celú diskusiu
Podobné články
Par smiech
Česká kuchyňa: Svojský koteil viacerých kuchýň!
Česká kuchyňa je veľmi rozsiahlym pojmom. Ide o tradičné recepty Chodska, Pošumavia, Podkrkonošia, Moravy i Sliezka...
Francuzska
Francúzska kuchyňa: Dokáže splniť všetky sny správneho labužníka!
Máte radi ryby, králika alebo polievky? Zberajú sa vám pri predstave na palacinky, croissanty, zrejúce či tvrdé syry...
Kuchyna zelenina
Mexická kuchyňa vás poriadne rozpáli!
Kuchyňa Mayov a Aztékov je pre našinca exotická a doslova páli na jazyku. Buritos, takos, churos... Jedlá populárne...
Japonska kuchyna
Japonská kuchyňa
Ostrovná ázijská kuchyňa zažíva vo svete boom. Napriek vyššej cene lahôdky s názvom sushi sa jej darí a sushi...
Indicka kuchyna
Indická kuchyňa
Vychudnuté kravy sa potulujú po uliciach, zatiaľ čo najchudobnejší ľudia jedia potkany. Aj toto je India, krajina...
Zidovske jedlo
Židovská a Izraelská kuchyňa
Židia sa oddávna stravovali podľa biblických predpisov. Tie napríklad zakazujú jesť mäso svine, koňa, osla a iných...
Vybrali sme pre vás
kôpor
Kôpor
Kôpor
Kôpor je jednoročná, aromatická bylina, ktorá sa pestuje v našich záhradách väčšinou samovýsevom. Pôvod má v južnom...
Vyhrajte parnú rúru
Vyhrajte parnú rúru
Vpustite paru aj do kuchyne a staňte sa profesionálom v príprave jedál.
Electrolux
Indukcia môže byť hrou. Bezpečnou.
Indukcia môže byť hrou. Bezpečnou.
Premýšľate nad kúpou indukčného varného panela? Nasledujúcich pár riadkov vám možno pomôže pri rozhodovaní.