Nemecká kuchyňa
Dnes môžeme Nemecko rozdeliť do 7 kulinárskych oblastí.
Juhozápadné Nemecko
Kulinárske špeciality Bádenska sú zemiaková polievka, zemiakový šalát, Schwarzwaldská šunka, pečeňová klobása, teľacie závitky, knedle, okrúhle rezance. Zo zeleniny sú konzumované najmä zemiaky a špargľa. Z múčnych jedál je tradičné pletené pečivo, tiež Linzer torta, Schwarzwaldská torta, cibuľový koláč a koláče s rôznymi zálievkami (slivková, jablková, strúhanka...) Obľúbeným nápojom je v tejto oblasti červené víno.
Jedlá vo Falcku sú veľmi výdatné a trochu pikantné. Veľkú úlohu tu zohrávajú cibuľa, pór, kapusta a zemiaky a bravčové mäso. Falcko je
druhá najväčšia vinárska oblasť v Nemecku. Vyrába sa tu až tretina celkovej nemeckej produkcie vína. V tomto regióne sa víno používa ako prísada do mnohých receptov. Medzi tradičné špeciality zaraďujeme zemiakovú polievku, zemiakový šalát, Cordon Bleu, pečeňové knedličky, pečienka s kyslou omáčkou, pečené zemiaky, knedle... Z múčnikov sú domácimi slivkový koláč a cibuľový koláč. K dobrému jedlu sa vo Falcku podáva víno.
Obyvatelia v Sársku pracovali najčastejšie na poli alebo v bani, preto potrebovali energeticky bohaté potraviny. Udomácnili sa tu zemiaky, cibuľa, pór, kapusta, fazuľa a rôzna zelenina. Ľudia v tejto krajine radi grilujú na pohyblivom grile, s obľubou kombinujú sladké a slané chute. Z jedál si tu domov našli rôzne zemiakové pokrmy ako napríklad zemiaková polievka. Z polievok je obľúbená aj fazuľová. Tradičné sú mäsové karbonátky, vyprážané zemiaky... Zo sladkostí sa Sársku za domáce pripisujú maslová torta, ovocné torty, slivkový koláč a jahodový koláč. Obľúbené je tu víno, ale popularitu piva zatiaľ nedosiahlo. Karlberg je najväčším pivovarom v štáte.
Hésensko
Hésensko je krajina zemiakov, zo zeleniny prevláda kapusta, cibuľa, špargľa, varí sa tiež z fazule.
Z mäsa vyniká údené bravčové rebierko. Rozšírené sú tu pokrmy ako cibuľový koláč, zelená omáčka, zemiakové placky s jablkovou šťavou a hojne sa tiež varí z kyslej kapusty.
Bethmännchen je torta tvarom veľmi podobná našej bábovke. Na plechu sa pečú koláče s rôznymi druhmi ovocia ako slivky, jablká, ktoré sa posypajú strúhankou. Obľúbené sú tu aj šišky a malé pečivká s mandľami pod názvom Bethmännchen. Z pečiva sú tradičné biele žemle.
Za tradičné považujeme Frankfurtské párky, tiež Handkäse, čo je syr podobný olomouckým „smraďochom". Z nápojov sa patrí spomenúť jablčné víno a Rizling rýnsky.
Bavorsko a Fransko
Keď sa povie Bavorsko, každému sa v mysli vynorí pivný festival a Bavorák so smiešnymi trakmi. Títo pivní ľudia obľubujú pšenicu, o čom svedčí aj tradičný praclík, ktorý k pivu neodmysliteľne patrí. Dokonca si ho Bavoráci dali „patentovať". Pšenica je tiež významná surovina na prípravu knedlí, rezancov a chleba.
Z mäsa je rozšírená hlavne teľacina, hovädzina a bravčovina.
Medzi tradičné pokrmy patria polievka s pečeňovými knedličkami, zemiaková polievka, sekaná, bravčový rezeň, bravčová pečienka, bravčové koleno, korenisté hovädzie fašírky... Prílohou bývajú knedle od výmyslu sveta, napríklad pečeňové, žemľové, so šunkou, alebo praclíkové. Tiež nie su výnimkou ani hrubé zemiakové rezance ako príloha. Zo zeleniny sa tu objavuje najčastejšie karfiol a červená kapusta. Región obľubuje aj sladké. Svedčí o tom množstvo špecialít ako jablkový závin, bavorský krém, vanilkové pečivo, šišky, sladké praclíky s hrozienkami, rumom a mandľami, bavorský francúzsky toast alebo slivkový koláč.
Obľúbený je tu zemiakový šalát a o tradičných nápojoch už ani nemusíme hovoriť, každému je jasné, že Bavorsku vládne pivo. Módnym hitom je miešanie piva s rôznymi sirupmi a malinovkami.
Fransko je známe svojou Norimberskou pečenou klobásou, ktorá sa samozrejme pripravuje na mnoho spôsobov. Je tu množstvo mäsitých pokrmov, ku ktorým sa zvyčajne podáva zelenina a zemiakové knedle. Zo zeleniny sú najbežnejšie kapusta, mrkva a špargľa. Známy je tiež Norimberský perník, ktorý sa najmä vo Vianočnom období podáva s vareným vínom.
Tento región má najvyššiu hustotu pivovarov v celej európe, celkovo sa tu nachádza až 400 malých pivovarov. Vo výrobe vína Fransko nezaostáva, so svojou 1200 ročnou tradíciou má v súčasnosti 15 000 akrov viníc (1 aker = 0,404685 hektáru).
Z pokrmov je tu obľúbená bravčová pečienka, bravčové koleno a ďalšie jedlá z bravčového mäsa. Zaujímavosťou je istý druh lievancov, ktorý by sme skôr pripodobnili ku sladkým langošom. Vlastne ide o vyprážaný sladký chlieb, z ktorého sa robia malé kolieska ako lievance. Okrem rozličných druhov klobás tu nájdete aj zvláštny syr, ide o tzv. varený syr, ktorý sa podáva k zemiakovým plackám, na chlieb, do polievok... Je to ľahko roztierateľný syr s originálnym názvom Kochkäse.
Severozápadné Nemecko
Dolní Sasi a Brémčania obľubujú kari klobásy, zo zeleniny varia najmä špargľu a kel. Obľúbenou prílohou sú pre nich zemiaky a zo zákuskov si pochutia na maslovej torte či perníku.
Hamburg je známy prípravou rýb a morských plodov. Zákuskom sú tu často kompóty z červených bobúľ ako maliny alebo černice.
Vo Vestfálsku sa varí veľa fazule, hrášku, zemiakov a kelu. Z mäsa je preferované bravčové a hovädzie. Príležitostne sa v kuchyni objaví aj holubica, králik jahňacie, ovčie a kozie mäso. Dortmund má dlhú tradíciu varenia piva, ktorá siaha až do stredoveku. V Nemecku je to mesto s najväčšou produkciou piva.
Porýnie
Obyvatelia Sárska a Porýnia s obľubou konzumujú zemiakovú polievku, kyslú kapustu, šišky, tmavý chlieb, klobásy so syrom, mäsové knedlíky a zo zákuskov najmä ovocnú tortu.
V Porýni sú tradičnými špecialitami vafle, zemiakové placky, výdatné polievky, morské ryby, dusené mäsá a zeleniny. Nebo a zem je názov pre miestny chod tvorený zvyčajne pečenou klobásou a zemiakovou kašou.
Severovýchodné Nemecko
V Berlíne patrí k obľúbeným bravčové, husacie a rybacie mäso, kapusta, strukoviny, nakladaná zelenina a zemiaky. Tradíciu tu má zemiaková polievka, Hoppelpoppel (kombinácia zvyškov mäsa, cibule, zemiakov a vajec), bravčové koleno, knedle hovädzie a kapary, Rezeň Holštajnsko, pečeňová klobása, curry klobása, zemiakové placky... Z múčnikov si v Berlíne pochutnajú najmä na Berlínskych plnených šiškách, sladkých toastoch, a na želé z červených bobúľ so smotanou. Medzi nápojmi pivo nemá konkurenciu.
V Brandenbursku sú veľmi dôležité zemiaky, z ktorých je pripravených veľa miestnych špecialít. Zo zeleniny sa tu používa špargľa, kapusta, fazuľa a repa. Miestne lesy poskytujú dostatok gaštanov a hríbov. Vzhľadom na množstvo jazier a riek v štáte hrajú ryby dôležitú úlohu.
Mnoho kuchárov sa riadi akousi módou používať iba lokálne vypestované a vyrobené potraviny. 80% mäsa, rýb, zeleniny, zemiakov a ovocia miestnej spotreby sú pestované tu. Tradične sa jedia zemiakové placky a pije sa pivo.
Kuchyňa v Meklenbursku-Predpomoransku je bohatá a výdatná. Mäso sa používa hojne, rovnako ako slanina a maslo. Šunka a saláma tiež hrajú dôležitú úlohu v kuchyni. Slivky, hrušky, hrozienka a jablká sa používajú ako korenie a aj na pečenie. Vzhľadom k veľkému počtu riek a jazier je kraj bohatý aj na ryby, z ktorých vyniká v pobrežných oblastiach sleď, makrela, a platesy, zatiaľ čo ostriež, zubáč, pstruh a úhor sú riečni favoriti. Vďaka lesom je v kuchyni dostatok zveriny a diviakov. Prílohou sú tu takmer vždy zemiaky. Dôležité sú aj kel, kapusta, repa a fazuľa.
Medzi špeciality Severovýchodného Nemecka zaraďujeme najmä varené bravčové koleno s horčicou a hrachovou kašou, smažené klobásy s curry kečupom, alebo varené knedlíky z mletého mäsa so sardelami, ktoré sa podávajú k zemiakom v hustej bielej omáčke s kaparami.
Východné Nemecko
V oblasti bývalého východného bloku sú obľubované zemiakové knedle, sladké rezance s jablkom, cibuľový koláč, zemiakový šalát, cmarovo-zemiakové placky a mnohé ďalšie chody.
V Durínsku je stravovanie veľmi výdatné. Pozostáva z širokej ponuky ovocia a zeleniny, mäsa s bohatou omáčkou, jaterníc a voľne žijúcej zveri. Zo zeleniny nesmieme opomenúť karfiol, brokolicu, kapustu, šalát, uhorky, cibuľu, špargľu... Dobre tu rastú aj huby a fazuľa.
Neodmysliteľnou súčasťou regiónu sú koláče. Ponúkajú sa suché pečivá ako aj vlhké koláče, do ktorých je pridávaný tvaroh. Obľúbený je cibuľový koláč, aj ovocná torta. Z mäsitých jedál vyniká hovädzia roláda a durínska klobása. Obľúbenou prílohou sú zemiakové knedle a zemiakový šalát. Rozšíreným jedlom sú sladké zemiakové rezance.
V Sasku-Anhaltsku sa varí sviežo a sezónne. Kuchyňa ťaží z veľkého množstva prísad pestovaných na mieste. Obľúbené sú zemiaky, cibuľa, mrkva, hrášok, fazuľa, špargľa, karfiol a rôzne druhy kapusty. Obľúbené je bravčové mäso, z ktorého sa vyrába veľa druhov klobás. Ryby sú vďaka miestnym jazerám tiež často podávané. Sasko-Anhaltsko je domovom najstaršej nemeckej továrne na čokoládu, Halloren. Známa je aj cukrová torta, torta Streusel a čokoládové guľky Halloren. Najsevernejšia vinárska oblasť Saale-Unstrut sa tiahne až k Durínsku a jej dominantnými druhmi vína sú Müller-Thurgau, Rulandské biele, Silvánske a Kerner. Dolné Sasko má dlhú tradíciu pivovarov. Najstaršia pivná značka Garley sa varí už od roku 1314. K vínu si domáci pochutnajú aj na syre Limburger.
Pre všetky oblasti platí, že medzi najpoužívanejšie koreniny patria: bobkový list, pažítka, rasca, bokar lekársky, kôpor, jalovec, majoránka, petržlen, tymian a biele korenie.
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.