Mliečne výrobky
Tvaroh
Bude vzdušnejší a krémovejší, ak doň pridáte trochu minerálnej vody. Starší tvaroh oživíte tým, že ho vymiešate spolu s plnotučným mliekom alebo smotanou.
Málo tvarohu
Skúste do tvarohu pridať strúhaný zemiak, získate viac tvarohu a jeho chuť bude jemnejšia.
Domáci tvaroh
Pripravíme ho tak, že zrazené mlieko mierne zohrejeme, necháme odstáť, a potom ho dáme na plátené vrecko.Vrecko niečim zaťažte, aby zrazenina ostala a šťava odtiekla.
Šľahačka
Bude lepšie držať, ak v nej vyšľaháte 1 alebo 2 bielka. Šľahajte ju studenú a pridajte do nej niekoľko kvapiek citrónovej šťavy, šľahačka pôjde lepšie vyšľahať.
Zrazená šľahačka
Ohreje ju nad parou a miešajte až kým sa nerozpustia hrudky. Dajte ju vychladnúť, a potom ju znovu šľahajte.
Náhrada šľahačky
Mlieko (2dc) prevarte s maslom (5dkg), zmes vložte do chladničky a nechajte stuhnúť aspoň 2 hodiny.
Bylinkové maslo
Maslo ( 250g ) zmiešam s trochou prelisovaného cesnak, potom pridáme trochu čierneho mletého korenia akékoľvek bylinky a môžete pridať aj trochu vegety. Premiešajte a položte zmes na alobal, vložte do chladničky, aby zmes stuhla.
Kyslá smotana
Ak v nej rozmiešame múku, pri varení sa nezrazí. Možno ju nahradiť aj bielym jogurtom alebo plnotučným mliekom.
Bryndza
V máji je najlepšia bryndza, má jemnejšiu chuť a svetlejšiu farbu.
Ako pripraviť krupicu
Aby kaša nezhrudkavela, rozmiešajte ju najskôr v malom množstve chladného mlieka, potom dolejte zvyšné mlieko a prevarte.
Mliečna kaša
Pri príprave mliečnej kaše najprv uvarte ryžu asi 3 minúty v neosolenej vode, aby sa nezlepila, a potom ju sceďte a až potom dovarte v mlieku.
Majonéza
Čím viac oleja do nej pri príprave pridávate, tým viac hustne. A aby sa nezrazila, pridávajte do nej postupne trochu octu alebo citrónovej šťavy. V prípade, že sa majonéza nie je hustá, pridávajte ju postupne do žĺtka a pomaly miešajte.
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.