Cestoviny a iné prílohy
Horúci knedlík
Krájajte ho strunou alebo nitkou.
Tip - Knedle z hrnčeka
Zmiešajte spolu 2 hrnčeky mlieka, 2 hrnčeky rožkov, 2 hrnčeky polohrubej múky, 2 žĺtka. Potom do zmesi jemne vmiešajte 2 vyšľahané bielka. Cesto nalejte do maslom namastených hrnčekov tak, aby bola zmes naplnená do 2/3 hrnčeka. Hrnčeky vložte do horúcej vody a varte pod pokrývkou jemným klokočom asi 25 minút. Skúste do cesta pridať aj trochu petržlenovej vňate.
Ryža
- Ak ste ryžu pripálili, položte na jej vrch krajec chleba a po chvíli sa zbavíte spálenej chuti.
- Nerozvarí sa, ak k nej do varenia pridáte kúsok mäsa.
- Jej rozvareniu predídete, ak do vriacej vody pridáte trocha studeného mlieka, ak ryža začína chytať sivastý nádych, pridajte k nej trochu citrónovej šťavy, dosiahnete tak, že sa vybieli.
- Ryža sa rovnomerne uvarí vtedy, ak ju pripravujeme v hrubostennej nádobe.
Zvyšok ryže
Zvyšok ryže, ktorá ostala, nemusíte vyhodiť! Vložte ju do mikroténového sáčku a zamrazte. Ak ju budete chcieť použiť, stačí ju len vložiť aj s vreckom do horúcej vody a zohriať ju v nej.
Ryža Arborio
Má krátke zrnká, ktoré vsiaknu veľa tekutiny. Sú vhodné najmä k omáčkam.
Ryža Bulgur
Napúča v teplej vode, nemusíte čakať teda až do bodu varu. Používa sa najmä do polievok alebo šalátov.
Ryža Parbolizovaná (prírodná)
Varte asi 10 minút. táto ryža má výbornú a intenzívnu orechovú chuť.
Ryža Patna
Dlhozrnná ryža, ktorá pri vrení ostáva biela. Použite ju k omáčkam.
Cestoviny
- Tenšie druhy cestovín (špagety) kombinujte s ľahkými omáčkami a hrubšie druhy (Fusilli) s mäsovými omáčkami.
- Duté a krátke veľmi dobre zachytávajú omáčky s kúskami mäsa a zeleniny.
- Dlhé a úzke pridajte k omáčkam z rýb a morských plodov, ktoré pripravíte na olivovom oleji
Varenie cestovín
- Ak sa varia cestoviny do polievky, treba ich variť osobitne, inak sa polievka môže zakaliť. Po uvarení sa scedia a prepláchnu vodou.
- Cestoviny sa varia vo väčšom množstve vody, inak sa môžu zlepiť. Po uvarení nakvapkajte do cestovín niekoľko kvapiek olivového oleja.
- Cestoviny pripravujeme varením s prídavkami omáčok, z ktorých sú najvhodnejšie paradajkové a smotanové, a ktoré vhodne dopĺňajú huby, losos alebo špenát. Cestoviny sa však hodia aj ako príloha k mäsovým pokrmom.
- Aby vám pri varení cestoviny nevykypeli, pridajte do vody trochu oleja, naviac sa cestoviny nezlepia.
- Vkladáme ich vždy až do vriacej vody.
Varenie cestovín
- Lacné cestoviny sa vždy rozvárajú.
- Ak máte uvarené cestoviny z tvrdej múky netreba ich oplachovať, len ich scediť a zamiešať do nich niekoľko kvapiek oleja.
- Existujú expresné cestoviny, ktoré sa varia iba 3 – 5 minút.
- Po pridaní soli do vody ktorá sa začala variť sa spomalí ohrev vody.
Chrumkavejšie hranolky
Hranolky osmažte na rozpálenom oleji, potom ich vyberte nechajte vychladnúť a opäť ich ponorte do horúceho oleja. Soľte ich až na tanieri.
Lepšie rezance
Rezance získajú lepšiu chuť ak k ním do varenia pridáte kocku bujónu (mäsového alebo zeleninového).
Zemiaková kaša
Pridajte do nej sneh z bielka a dajte ju zapiecť do rúry, bude jemnejšia a nadľahčená.
Zemiakový šalát
Do zemiakového šalátu skúste namiesto majonézy pridať biely jogurt zmiešaný s kyslou smotanou, šalát bude sviežejší a ľahší.
Lepší zemiakový šalát
Šalát bude mať lepšiu chuť, ak do neho namiesto surovej cibule pridáte cibuľu, ktorú si nakrájate a krátko povaríte v mäsovom vývare
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.