Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Koláče, múčniky a dezerty

Krémové tortyAby sa rýchlo neskazili, pri príprave pridajte do maslovej plnky pár kvapiek alkoholu najlepšie brandy.

Maslový múčnik

V polovici pečenia vyberte múčnik z rúry a spravte do cesta malé jamky, do ktorých potom dáte kúsky masla, a potom nechajte múčnik dopiecť.

Medové koláče

Koláče z medového cesta vydržia dlhšie čerstvé a sú aj vláčnejšie.

Múčniky

Múku pred vážením najprv preosejte. Múka spôsobí, že múčniky budú kyprejšie a ľahšie.

Okrem závinu a maslového cesta, pečte všetky ostatné druhy na strednej koľajničke v rúre. Po dopečení koláč nechajte pri otvorených dvierkach v chladnúcej rúre, povrch na koláči potom neklesne.

Pred tým ako vyklopte koláč na dosku, posypte ho tenkou vrstvou múky, aby sa múčnik neprilepil.

Perník

Nepridávajte do perníčkov viac medu, ako je doporučené v recepte, inak bude cesto tvrdšie. Ak chcete mať vláčny perník pridajte do cesta trochu uvareného čaju namiesto mlieka.

Nadýchanejší koláč

Koláč bude nadýchanejší, ak do cesta pridáme 3 lyžice horúcej vody.

Nadýchanejší korpus

Dosiahnete ho tak, že namiesto lyžice múky použijeme trochu solamilu.

Náhrada orechov v múčniku

Skúste orechy nahradiť strúhankou osmaženou na masle.

Ovocný koláč

Koláč sa Vám z ovocia nerozmočí, ak ho pred pečením posypete kokosom. 

Palacinky

Keď do palacinkového cesta pridáte trochu kakaa, upečiete z neho výborné čokoládové palacinky.

V prípade, že je cesto na prípravu palaciniek príliš sladké, bude sa Vám pripaľovať. Skúste pred pečením potrieť panvicu zemiakom,palacinky sa nebudú pripaľovať.

Palacinky sa nebudú pri pečení trhať, ak cesto rozrobíme s studenou vodou a studeným mliekom.

Prelejte cesto na palacinky do džbánu, môžete ho rovno nalievať na panvicu.

Staré droždie

Ak ich chcete oživiť, rozdrobte ich v miske a posypte múčkovým cukrom.

Šišky

Pečené šišky je možné aj zmraziť. Zmrazte ich v uzatvorených mraziacich vreckách, vydržia tak asi 4 mesiace. Do mrazničky ich vkladajte bez polevy.

Tmavšie kakao

Tmavšie kakao do múčniku dosiahnete tak, že ho zalejete horúcim mliekom.

Tvarohový koláč

Ešte  teplý koláč pokvapkajte niekoľkými lyžicami smotany bude vláčnejší, chutnejší a dlhšie vydrží.

Žemľovka

Na povrch upečenej žemľovky pridajte sneh šľahaný z bielkov a práškového cukru, potom ho po povrchu rozotrite a žemľovku so snehom ešte na chvíľu nechajte zapiecť. Žemľovku podávajte s riedkym džemom alebo s kompótom.

TIP: Žemľovku môžete podávať aj  s vymiešaným tvarohom ozdobeným so šľahačkou, čokoládovým dopingom alebo čerstvým ovocím.

Zmrazené ovocné koláče

Takéto koláče, cukrovinky alebo plnené buchty rozmrazte v chladničke alebo pri izbovej teplote. Nikdy ich nerozmrazujte v mikrovlnke, pečivo by stvrdlo.

Čo k orechovým zákuskom

Chuť týchto zákuskov vhodne doplní muškátové jemné víno.

Čo k sladkým dezertom

Hodia sa k ním sladké ružové vína alebo aj vína s výraznejšou chuťou.

Diskusia (8 príspevkov) Pridať príspevok

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
ta3a
8.2.2015 20:39 | |
+6 -2
Mám dcéru - alergičku,takže náplň s orechami je vylúčená.Orestujem jemné ovsené vločky z lidla a pridám trochu trstinového cukru,mlieka a kvapku orechovej príchute.Niektorí to ani nepoznali,že to nie sú orechy.
punca429
28.9.2014 00:40 | |
+8 -4
mne sa pacia tieto rady :P
cichovaa
4.8.2014 00:37 | |
+11 -5
Dobrý večer prajem, vidím, že všetkým sa nezavďačíte, je mi ich ľúto. Rada by som videla ich prácu, ktorú venovali ,,oni,, svojmu koníčku, ktorý je pre všetkých. Ja sa venujem vzdelávaniu učňov v aj v tomto odbore a som vďačná za každý recept, ktorý objavím na stránkach dobrých ľudí. S POZDRAVOM ADRIANA
Zobraz celú diskusiu
Podobné články
Poleva
Posýpky, glazúry, polevy
Čokoládová glazúraNajmä začínajúcim pekárkam sa glazúra viac vydarí ak namiesto bežnej čokolády použijú tuhú cukrársku...
Grilovanie
Grilovanie
Mäso by sa malo piecť aspoň 10 minút a teplota vo vnútri mäsa by mala dosiahnuť aspoň 70 stupňov. Ak doň pichnete...
Bylinky6
Koreniny a bylinky
Ako zvýrazniť arómu korenínVložte na panvicu vybrané koreniny (najlepšie v celku) a prihrejte ich pri vysokej...
Jablka v zupane
Cesto
 Kysnuté, piškótové, linecké, trené, lístkové, či odpaľované cesto. Viete, ktoré ako pripraviť a na akú pochúťku ho...
Syr
Syr
Ako správne smažiť syr Syr je pred smažením v oleji potrebné v trojobale obaliť 2 krát a nechať ho v chladničke odstáť...
Pikantna
Omáčky
Aby nevytiekla omáčka Pri varení omáčky zabránite jej vytečeniu z hrnca tak, že vrchnú časť hrnca potriete olejom alebo...
Vybrali sme pre vás
Grape molasses
Melasa
Melasa
Melasa je v podstate „odpad“, ktorý vzniká lisovaním cukru z cukrovej trstiny či repy. Je to vlastne šťava, hustý tmavo...
Traditional
Oštiepok - syrový poklad zo slovenských salašov
Oštiepok - syrový poklad zo slovenských salašov
Oštiepok je náš slovenský polotvrdý, polotučný syr. Jeho charakteristickým znakom je elipsovitý tvar s ornamentom...
Grilling Ribs
Marinády dodajú grilovanému mäsu a rybám tú správnu chuť!
Marinády dodajú grilovanému mäsu a rybám tú správnu chuť!
Vonku sa konečne vyčasilo a prišiel ten správny čas nato, aby ste aj Vy vytiahli gril. Sedieť vonku na terase...