Omáčky
Ako udržať omáčky teplé
Aby vám ostala omáčka teplá, ponorte ju do vodného kúpeľa, zabránite aj tomu, aby sa vytvorila na povrchu kôra.
Ako zabrániť zrazeniu omáčky
Mliečna omáčka sa nezrazí, ak pridáte do mlieka trochu cukru.
Mrazenie omáčok
Rozdeľte ich do misiek, a potom ich vložte do mrazničky.
Presolená omáčka
Napravíte ju tak, že do nej pridáte lyžicu medu.
Kôrka na omáčke
V prípade, že nechcete, aby sa na povrchu omáčky vytvorila kôra, prejdite po nej trochou masla.
Lepšia sviečková omáčka
Skúste do hotovej omáčky pridať trochu bieleho vína.
Paradajkový pretlak
Aby ste dosiahli lepšiu hustotu, pripravte ho z čerstvých rajčiat.
Zmiešajte ho s čerstvo nasekanými bylinkami s lisovaným cesnakom, a použite túto zmes ku kuraciemu mäsu.
Ak nespotrebujte celý pretlak, môžete ho uchovať tak, že ho urovnáte do porcelánového hrnčeka, a potom ho zalejete lyžicou oleja.
Prihorená omáčka
Prihorenú omáčku, prelejte do čistého hrnca a nechajte povariť s kúskom kôrky z chleba, pomôžete jej zbaviť sa prihorenej chuti a zápachu.
Svetlé omáčky
Ich použitie sa odporúča najmä k rybám a svetlým druhom mäsa (kuracina, morčacina, zajačina).
Tmavé omáčky
Tieto sa hodia predovšetkým ku divine alebo tmavým druhom mäsa (hovädzina, bravčovina).
Zjemnenie omáčok
Použite sladkú smotanu alebo žĺtok.
Jednoduchá chrenová omáčka
Vymiešajte tvaroch alebo maslo so strúhaným chrenom. Túto omáčku je vhodné podávať ako prílohu k mäsu.
Lepší bešamel
Túto omáčku môžete zlepšiť tak, že do nej pridáte sušené bylinky, nastrúhaný parmezán alebo iný druh syra.
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.