Pridať recept

Hovädzie mäso, jeho časti a využitie

Tento druh mäsa je charakteristické svojou tehlovo červenou farbou ( pri mladých kusoch – bledo červenou ). Záleží od veku zvieraťa, čím je staršie, tým je aj jeho mäso tmavšie. Najhodnotnejšou časťou mäsa je svalové tkanivo. Mladšie kusy majú jemné vláknité mäso a staršie kusy majú hrubšie vlákna. Chuťové vlastnosti mäsa zlepšuje vnútrosvalový tuk, avšak nie je dobré, ak je ho príliš veľa. Hovädzie mäso obsahuje vysoké množstvo plnohodnotných bielkovín podobne ako bravčové mäso. Avšak na rozdiel od bravčoviny obsahuje menšie množstvo tuku, a preto je ľahšie stráviteľné. Tento druh mäsa obsahuje najviac železa a zinku, viac ho majú už len ustrice. Železo a zinok podporujú imunitný systém a krvotvorbu. Hovädzie mäso nachádza v kuchyni naozaj široké využitie.

1. Sviečkovica

Je to najjemnejšie a najkrehkejšie mäso. Jeho využitie oceníte pri príprave minútok ( steak, medailóniky ). Často sa využíva na prípravu tatarského beafteeku. Sviečkovicu je možné aj piecť v celku, dusiť alebo grilovať. Sviečkovica sa delí na 3 časti: vrchnú časť - vhodná na Carpaccio, stred - príprava filet mignon a Chateaubriand, chvost - kvôli svojmu tvaru nevhodný na steak, ale ideálny na Stroganoff.

2. Vrchný šál ( frikando )

Taktiež ho zaradujeme medzi 1.triedu hovädzieho mäsa. Spracovať ho môžeme dusením v celku alebo z nich môžeme pripraviť rezne a závitky. Vrchný šál sa hodí aj na grilovanie.

3a. Nízka roštenka

Po sviečkovici patrí k najkvalitnejšej časti z hovädziny. Je vhodná na prípravu minútok ( roast beaf, pečienok pripravovaných na anglický spôsob alebo ju môžeme aj dusiť v celku.

3b. Vysoká roštenka

Patrí do 2. triedy kvality hovädzieho mäsa. Je však jedným z najhodnotnejších svalov, ktorý je ideálny na prípravu steakov. V niektorých krajinách ako napr. Británia, USA alebo vo Francúzsku si ho cenia viac ako sviečkovicu. U nás namiesto neho samotného mäsiari predávajú skôr krk, v ktorom je zapadnutá aj táto vysoká roštenka. Predávajú ho teda ako súčasť krku, a tým ako surovinu na varenie. 

4. a 6.  Malý orech

Radíme ho tiež do 1. triedy hovädziny. Je najjemnejším svalom z hovädzieho stehna. Dá sa z neho pripravovať aj steak, ktorý je podobne jemný ako keď sa pripraví zo sviečkovice, avšak má plnšiu chuť. Je možné z neho pripravovať aj carpaccio. Môžete ho využiť aj na grilovanie.

5. Veľký orech

Patrí ku najkvalitnejším častiam hovädzieho mäsa. Pripravujeme z neho dusené pečienky, závitky alebo rolády.

7. Špička

Aj túto časť ešte zaraďujeme medzi 1. triedu. Používame ju na pečenie v celku alebo ju dusíme.

8. Vysoké rebro

Nájdeme ho pod vysokým roštencom. Táto časť mäsa sa dá upravovať grilovaním alebo na ražni. Lepšiu chuť si zachováte ak mäso pripravujete na kosti.

9. Holé rebro

Jemne mramorovaná a aromatická časť mäsa. Táto časť hovädziny je vhodná na prípravu pečením, grilovaním, nakladaním alebo varením. Taktiež z neho môžeme pripraviť guláš.

10. Vysoké pliecko

Je najvhodnejšie na dusenie a pečenie. Výborne sa hodí k omáčkam vo forme závitkov.

11. Okrúhle pliecko

Tento sval z lopatky je výborný na varenie. Je to najjemnejší sval z pleca. Veľmi dobre sa hodí v kombinácií s omáčkami najmä chrenovou a kôprovou. Využíva sa tiež na prípravu výborných steakov.

12. Husička ( švík pod lopatkou )

Táto časť je vhodná predovšetkým na varenie a dusenie.

13. Pierko ( podplecie )

Je to v podstate jeden z kŕčných svalov, ktorý nadväzuje na stredový sval vysokého roštenca. Z prvých dvoch tretín je naozaj veľmi šťavnatý a jemný. Je to mäso plnej chuti. Je vhodný na prípravu steakov. Plecová špička sa pripravuje varením.

14. a 15. Ploché pliecko

Je najmenším svalom z pleca. Je celkom prerastený blanami a pomerne nízky. Skvele sa hodí na pečenie na rošte.

16. Nízke rebro

Veľmi šťavnatá časť mäsa, vhodná na pečenie, mletie, nakladanie a predovšetkým na prípracu ragú a gulášov.

17. Hruď

Hruď je jedinou časťou hovädzieho mäsa, ktorá je vhodná na údenie. Taktiež ju môžeme kúpiť s kosťou alebo vykostenú. Jadro je chutnejšie s menším počtom kostí. Hruď je výborná aj varená.

18. Pupok

Táto časť mäsa sa skladá z viacerých svalov. Z tejto časti sa dá vyťažiť veľmi kvalitné mäso na prípravu steaku. Taktiež sa vyskytuje pod názvom flap. Ide totiž o nízky sval, ktorý sa krája a griluje po vlákne.

21. Chvost

Nepatrí medzi cenné časti tohto druhu mäsa, ale slúži na prípravu vývaru a tým aj ako základ na prípravu rôznych polievok. Taktiež sú z neho výborné guláše.

22. Krk

Nepatrí medzi najhodnotnejšie časti mäsa, ale dajú sa z neho pripravovať rôzne mleté pokrmy ( napr. sekaná, krokety.. ). Môžeme ho aj dusiť.

23. Glejovky

Delím ich na predné a zadné. Sú skvelé na prípravu akýchkoľvek druhov gulášov.

24.Špička krku

Taktiež ako z krku, tak aj z jeho špičky sa pripravujú skôr mleté pokrmy. Pripravovať ho môžeme aj dusením.

25. Líčka

Podobne ako krk, sú aj líčka vhodné na pomalé a dlhé dusenie. Taktiež guláš z nich je vynikajúci.

26. Veverička

Táto časť mäsa je známa aj pod názvom hanger alebo onglet ( Francúzsko ). Veveričku tvoria dva svaly, ktoré sú spojené blanou. Je zavesený pod chrbticou zvieraťa, na miestach, v ktorých má sviečkovica špičku, teda kúsok od pečene. Od nej preto chytá aj korenistú chuť. Patrí medzi najchutnejšie svaly z hovädzieho mäsa. Najčastejšie sa griluje ako steak, ale je možné ho aj piecť alebo blanžírovať.

Napísané: 31.05.2012
Zdroj text: dobruchut.sk

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
acitko15
15.6.2022 07:57 | |
+0 -1
Super. Bral by som, keby ste takto dali prasiatko. Teda rozdelenie bravčového. To skôr je reálne, ako hovädzie. Ešte sa najdu taký, čo doma chovajú prasiatko. Kravičku málo
igor289
19.7.2014 07:03 | |
+6 -7
Dakujem že ste podrobne opísali napr.celú kravu uvítal by som keby tam bola ešte ovca/baranina/,jahnacina kozlacina a kozla, králik,morka hus a kačica prosím ak je to technicky možné tak by som to uvítal a myslím že všetci ktorý navštevujú túto stránku.Preto prosím posnažte sa.Dakujem
Anonymný nick
25.8.2016 16:23 | |
+13 -8
Igor289..naco reagujes ak ta nezaujima Hovadzie maso,jeho casti a využitia..klikol si tam,kde sa riesi hovadzina...Su ludia,ktorych prave tato tema zaujima..Ak mas chut rozoberat ovce barany kraliky kacice husy atd.atd..pockaj si..mozno na teba rada niekedy vide,alebo hladaj na inej stranke..pekny den este..
Anonymný nick
30.5.2013 17:11 | |
+4 -7
Vrchný šál, nieje náhodou špička? Práve z uvedeného mäsa sa pripravuje "Tafelsptz".
Podobné články
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...
Pravý hovädzí tatarák
Pravý hovädzí TATARÁK a variácie, ktoré ešte nepoznáte! Táto luxusná pochúťka u nás na Silvestra nesmie chýbať!
Patríte medzi skupinku nadšencov, ktorým sa pri pohľade na tatársky biftek s cesnakovými hriankami zbiehajú...
Sviečková na smotane
Nedeľné špeciality z hovädzieho mäsa: Vďaka tajnej prísade je mäso mäkké a zamatovo jemné, skutočne funguje a to na všetky druhy + recepty
Hovädzie mäso síce nepatrí k najlacnejším druhom mäsa, ale u našincov je veľmi obľúbené. Pripravujeme...
Rebríček mäsa s nízkym obsahom cholesterolu. Tušíte, ktoré má najmenej zo všetkých?
Rebríček mäsa s nízkym obsahom cholesterolu. Tušíte, ktoré má najmenej zo všetkých?
Ľudia potrebujú cholesterol na správne fungovanie. Nie je však až také ťažké prekročiť správnu hladinu,...