Pridať recept

Extra tipy pre grilovanie!

Grilovačka s priateľmi či rodinou je úžasný zážitok. Vôňa dreveného uhlia, lahodné mäso, šťava stekajúca po brade... Na portáli Dobruchut.sk sme pre vás pripravili seriál s dobrými radami, užitočnými tipmi ako správne a najmä chutne grilovať.

„Pri grilovaní má drevené uhlie oproti polenám dôležité výhody. Nielenže horí silnejšie a vytvára menej dymu ako drevo, ale horí aj rovnomernejšie, čo predkovi tak, ako aj modernému človeku pri grilovaní v záhrade otvorilo nečakané možnosti,“ píše sa v knihe Grilujeme na drevenom uhlí, ktorú aktuálne nájdete v akcii Keď knihy chutia... Nájdete v nej takmer stovku kníh na zjedenie vrátane grilovacích príručiek.

Grilovanie
fotogaléria
Grilovanie
Zdroj: Archiv

Kontrolujte oheň

Jeden z najdôležitejších rozdielov medzi grilovaním na plyne a grilovaním na drevenom uhlí je ten, že na žeravom drevenom uhlí môžete jedlá opekať, ale zároveň musíte kontrolovať oheň. Zostáva na vás, aby ste uhlie navrstvili alebo prikladali tak, aby sa grilovaný pokrm opiekol rovnomerne.

Zväčša chcete ľahko udržať konštantnú teplotu rozžeraveného uhlia. Ak sa prestanete starať o oheň z horiacich kúskov dreveného uhlia, za normálnych okolností stratí asi 38 °C v priebehu 20 až 30 minút. Ak na oheň použijete bežné brikety, približne rovnaká teplota sa stratí v priebehu 30 až 40 minút. Na udržanie konštantnej teploty preto asi každú polhodinu musíte priložiť nové drevené uhlie. Množstvo závisí od viacerých faktorov.

Samozrejme, rozhodujúci je najmä druh použitého uhlia. Kúsky dreveného uhlia horia rýchlejšie a silnejšie ako obyčajné brikety, preto sa rozžeravia 5 až 10 minút pred potrebným prívodom tepla. To platí najmä pre veľmi malé kúsky, ktoré však aj rýchlejšie zhoria a musia sa častejšie prikladať. Väčšie kusy sa dlhšie rozžeravia, ale nezhoria tak rýchlo.

Kto si chce ušetriť námahu pri častom prikladaní, mal by si vybrať pomaly horiace brikety. Trvá však prinajmenšom 15 minút, kým dosiahnu svoju maximálnu teplotu. Brikety sa môžu predhriať aj v komínovom zapaľovači a rozžeraviť až potom, keď sú horúce a pokryté popolom. Konštantná teplota sa udrží až štyri hodiny. Prikladanie brikiet je zbytočné.

Dôležité je aj množstvo vzduchu, ktorému je oheň vystavený. Až do určitého bodu bude silnejší a dohorí tým rýchlejšie, čím viac vzduchu sa privedie. Aby sa nemuselo často prikladať, veko grilu by sa malo zatvoriť čo najrýchlejšie, spodné vetracie otvory by mali byť otvorené stále. Aj horné vetracie otvory sú väčšinou úplne otvorené na maximum, iba pri želanej redukcii intenzity tepla sa uzatvoria na polovicu.

Opekanie priamo v uhlí

Pri tejto veľmi starej metóde prípravy sa prísady neopekajú na grilovacom rošte, ale priamo v dotlievajúcej pahrebe alebo na okraji. Dosiahnete tak prekvapujúce výsledky najmä pri opekaní zeleniny s hrubou šupkou, ako napríklad cibule. Cibuľové šupky sa síce spália v priebehu asi hodiny, ale dužina bude mäkučká a lahodne sladká s jemne dymovou arómou. Zuhoľnatené šupky sa na koniec jednoducho olúpu. Vynikajúcim druhom zeleniny na opekanie priamo v uhlí sú aj kukuričné klasy (spolu s listami) alebo zemiaky.
Grilovanie na drevenej doske

V Amerike je obľúbený aj „planking“ – grilovanie na drevenej doske. Z kulinárskeho hľadiska ho možno porovnať s údením, ale má veľkú výhodu: údené rybie filé pripravené na grilovacej doske bude pre hostí skutočnou pastvou pre oči!

Grilovanie4 ikar
fotogaléria
Grilovanie4 ikar
Zdroj: Archiv

Grilovanie na rotiserii

Na špeciálnej ihle, ktorá sa pomaly otáča nad rozpáleným uhlím, sa pripravuje najmä mäso, ak chceme, aby bolo dobre šťavnaté a zároveň získalo dymovú arómu. Najlepšie výsledky dosiahnete, ak žeravé uhlie na oboch protiľahlých stranách palivového roštu uložíte na kôpky a medzi ne postavíte veľkú misu na odkvapkávanie, ktorú do polovice naplníte vodou. Uhlie nechajte horieť pri otvorenom veku a strednej teplote. Mäso medzitým napichnite na ihlu podľa možnosti presne cez stred a vyvážte ho. Na gril nasaďte kruhový nadstavec a kábel motora zapojte do zásuvky. Napokon vložte ihlu, zapnite motor a veko zatvorte.

Grilovanie rýb v košíku

Košík na ryby so sklápacou stranou uľahčuje tepelnú úpravu a otáčanie rýb na grile a zabraňuje prilepeniu ich kože na grilovací rošt. Okrem toho košík s rybami môžeme posúvať bližšie alebo ďalej od rozžeraveného uhlia v závislosti od potrebnej teploty počas opekania. Ryby položte do košíka na plátky citróna alebo šalátové listy, aby sa koža neprilepila na mriežku.

Perforovaná panvica je najlepším riešením, keď sú prísady veľmi malé a mohli by prepadnúť cez rošt, alebo ich je veľmi veľa, a nedali by sa obracať jednotlivo. Cez diery môže prenikať dymová aróma dreveného uhlia k prísadám, zároveň cez ne môže odkvapkať vyparujúca sa tekutina alebo tuk. Aby sa dosiahlo rovnomerné opekanie a prísady sa dali obracať, mali by ste občas potriasť grilovacou panvicou; ruky si pritom chráňte ohňovzdornými rukavicami.

 Ak si chcete užiť grilovačku a ohromiť priateľov či známych grilovanými lahôdkami, sledujte náš seriál v spolupráci s internetovým kníhkupectvom BUX.sk.

Napísané: 30.05.2012
Zdroj foto: Archiv
Zdroj text: Dobruchut.sk

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
testujem
Návrat k tradíciám? Naši predkovia mali zdravé Vianoce.
Počas celého roka sa nám darí krotiť kilá. Až kým neprídu Vianoce. Sviatky sa v našej kultúre tradične...
Prekvapte priateľov najlepším cupcakom. Tipy a triky od cukrárov
Čo priniesť na oslavu priateľom? Tým najlepším cupcakes! Cupcakes, malé a vynikajúce tortičky, ktoré...
Krehke rezy
Súťaž o sladké balíčky džemov
Magazín Diva.sk a ovocné džemy Schwartau pre vás pripravili súťaž o chutné džemy špičkovej kvality...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...