Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Tip na nedeľný obed: Plnená paprika po grécky

Magazín Dobrú chuť vám prináša tip na nedeľný obed. Vždy bude pozostávať z polievky, hlavného jedla a dezertu.

Kukuričná polievka

Suroviny na 4 porcie:

  • 2 konzervy kukurica
  • 1 ks cibuľa
  • 2 PL rastlinné maslo
  • 2 PL kukuričná krupica
  • 1 liter zeleninový vývar
  • 250 ml sladká smotana
  • olej
  • 150 g šunka
  • 1 ks pór
  • 2 ks karotka
  • mleté biele korenie
  • pažitka

Uvarenú kukuricu scedíme, necháme odkvapkať, tretinu odoberiem a odložíme. Pór nakrájame na kolieska a karotku nastrúhame a po uvarení v osolenej vode scedíme a opláchneme. Šunku nakrájame na kocky, opražíme na troche oleja a pridáme k nej pór, mrkvu a tretinu kukurice. všetko osolíme, okoreníme a spolu popražíme. Udržujeme v teple. Cibuľu nakrájame na malé kúsky a opražíme ju na masle. K cibuli pridáme kukuricu a kukuričnú krupicu, podlejeme v hrnci vývarom a niekoľko minú necháme variť na malom ohni. Odstavíme ju a keď je polievka mierne vychladnutá rozmixujeme ju, ochutíme soľou, okoreníme, pridáme smotanu a ešte necháme niekoľko minút povariť. Na naservírovanú polievku položíme praženú šunku, zeleninu a posypeme pažítkou.

Plnená paprika po grécky

Suroviny na 4 porcie:

Plnena paprika
Zdroj: dreamstime.com

  • 4 ks paprika
  • 125 g dlhozrnná ryža
  • 1 ks cibuľa
  • 150 g ovčí syr
  • 2 ks vajce
  • 600 g paradajka
  • 250 ml vývar
  • 2 strúčiky cesnak
  • 250 g mleté mäso
  • 2 PL paradajkový pretlak
  • 4 PL olivový olej
  • 2 KL sušené oregáno
  • čierne mleté korenie
  • rasca
  • soľ

Ryžu premyjeme a nasypeme do vriacej osolenej vody, kde ju prikrytú varíme približne 14 minút. Očistíme a nasekáme cibuľu, ktorú osmažíme na dvoch lyžiciach oleja. Pridáme pretlačený cesnak, mäso a opekáme. Dochutíme soľou, čiernym mletým korením, rascou, oreganom a paradajkovým pretlakom. Z umytých paprík odrežeme vŕšky, odstránime semená a prepláchneme. Uvarenú ryžu, mleté mäso, rozdrobený ovčí syr a vajcia premiešame v mise. Papriky naplníme zmesou a navrch položíme odkrojené vŕšky aj so stopkou. Paradajky sparíme vriacou vodou, ošúpeme, vydlabeme semená a nakrájame. Papriky s paradajkami poukladáme do vymasteného pekáča. Osolíme, okoreníme, podlejeme vývarom a pečieme vo vyhriatej rúre na 160°C približne 45 minút.

Medová marlenka

Suroviny:

Marlenka
Zdroj: dreamstime.com

Cesto:

  • 100 g maslo
  • 2 PL med
  • 2 ks vajce
  • 250 g kryštálový cukor
  • 1 cl ocot
  • 1 PL sóda bikarbóna
  • 700 g hladká múka

Krém:

  • 200 g maslo
  • 1 ks sladené kondenzované mlieko
  • vlašské orechy
  • likér

Sódu s octom zmiešajte, do hrnca dajte maslo, med, cukor a vymiešajte. Potom pridajte ocot zo sódou a znovu vymiešajte. Zmes dajte na oheň a za stáleho miešania pridajte vajce. Stále miešajte, až sa na povrchu objaví pena a zmes zhnedne, potom ihneď odstavte.
Po čiastočnom vychladnutí pridajte preosiatu hladkú múku, vypracujte cesto, prikryte a nechajte hodinu odpočívať na teplom mieste. Po odpočinutí cesto rozdeľte na 7-8 guličiek a každú roztlačte na tenkú placku a dajte piecť. Kondenzované mlieko 3 hodiny mierne varte celé ponorené vo vode, tie 3 hodiny je nutné dodržať. Potom ho nechajte vychladnúť (vznikne tuhá hnedá hmota).
Vyklopte ju a s maslom rozmixujte, ďalej môžete pridať oriešky a trochu koňaku. Jednotlivé placky potrite krémom a jednu postrúhajte na poslednú vrstvu krému na povrchu torty ( môže sa zmiešať s instantným kakaom, prípadne i orieškami.) RADA: Kakao, kt. pridávate do múčnikov bude tmavšie ak ho zlejete horúcim mliekom.

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Tvaroh
Biela pochúťka plná bielkovín - tvaroh!
Tvaroh v sebe ukrýva neuveriteľný potenciál univerzálnej suroviny s pozoruhodnými nutričnými hodnotami. Spoznajte ho...
Čokoládové fondue
S fondue za jedným stolom!
Už vám chýbajú letné pikniky s priateľmi v parku alebo grilovačky na záhrade Vášho domu? Užiť si dobré jedlo...
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.
Echinacea
Echinacea - prírodné antibiotikum
O jej liečivých účinkoch niet pochýb. Výrazná bylina pôvodom zo Severnej Ameriky sa dnes pestuje na plantážach po celom...
Pečené zemiaky
Zemiaky - 9 cenných rád ako na ne
Zistite ako zemiaky rýchlejšie uvariť či osviežiť alebo ako zabrániť ich vykypeniu...
Príprava jedla
4x hlavné jedlo i polievka z rovnakých surovín
Dva chody za použitia rovnakých ingrediencií. Štyri recepty na vynikajúci dvojchodvý obed - chutne, rýchlo a lacno!
Vybrali sme pre vás
Langoš
Top 5 receptov na langoše
Top 5 receptov na langoše
Jeden z najstarších fastfoodov v piatich najobľúbenejších variáciách.
Nakupovanie
5x rýchla, chutná a lacná večera
5x rýchla, chutná a lacná večera
Keď nemáte čas na prípravu večere – sú tu expresné jedlá, ktoré si obľúbi celá rodina.
Valentine's day
3x valentínska večera nielen pre zamilovaných
3x valentínska večera nielen pre zamilovaných
Kvety a bonboniéra? Klasika však? Doprajte si tento rok valentínsku večeru pre gurmánov.