Pridať recept

Tip na nedeľný obed: Plnená paprika po grécky

Magazín Dobrú chuť vám prináša tip na nedeľný obed. Vždy bude pozostávať z polievky, hlavného jedla a dezertu.

Kukuričná polievka

Suroviny na 4 porcie:

  • 2 konzervy kukurica
  • 1 ks cibuľa
  • 2 PL rastlinné maslo
  • 2 PL kukuričná krupica
  • 1 liter zeleninový vývar
  • 250 ml sladká smotana
  • olej
  • 150 g šunka
  • 1 ks pór
  • 2 ks karotka
  • mleté biele korenie
  • pažitka

Uvarenú kukuricu scedíme, necháme odkvapkať, tretinu odoberiem a odložíme. Pór nakrájame na kolieska a karotku nastrúhame a po uvarení v osolenej vode scedíme a opláchneme. Šunku nakrájame na kocky, opražíme na troche oleja a pridáme k nej pór, mrkvu a tretinu kukurice. všetko osolíme, okoreníme a spolu popražíme. Udržujeme v teple. Cibuľu nakrájame na malé kúsky a opražíme ju na masle. K cibuli pridáme kukuricu a kukuričnú krupicu, podlejeme v hrnci vývarom a niekoľko minú necháme variť na malom ohni. Odstavíme ju a keď je polievka mierne vychladnutá rozmixujeme ju, ochutíme soľou, okoreníme, pridáme smotanu a ešte necháme niekoľko minút povariť. Na naservírovanú polievku položíme praženú šunku, zeleninu a posypeme pažítkou.

Plnená paprika po grécky

Suroviny na 4 porcie:

Plnena paprika
fotogaléria
Plnena paprika
Zdroj: dreamstime.com

  • 4 ks paprika
  • 125 g dlhozrnná ryža
  • 1 ks cibuľa
  • 150 g ovčí syr
  • 2 ks vajce
  • 600 g paradajka
  • 250 ml vývar
  • 2 strúčiky cesnak
  • 250 g mleté mäso
  • 2 PL paradajkový pretlak
  • 4 PL olivový olej
  • 2 KL sušené oregáno
  • čierne mleté korenie
  • rasca
  • soľ

Ryžu premyjeme a nasypeme do vriacej osolenej vody, kde ju prikrytú varíme približne 14 minút. Očistíme a nasekáme cibuľu, ktorú osmažíme na dvoch lyžiciach oleja. Pridáme pretlačený cesnak, mäso a opekáme. Dochutíme soľou, čiernym mletým korením, rascou, oreganom a paradajkovým pretlakom. Z umytých paprík odrežeme vŕšky, odstránime semená a prepláchneme. Uvarenú ryžu, mleté mäso, rozdrobený ovčí syr a vajcia premiešame v mise. Papriky naplníme zmesou a navrch položíme odkrojené vŕšky aj so stopkou. Paradajky sparíme vriacou vodou, ošúpeme, vydlabeme semená a nakrájame. Papriky s paradajkami poukladáme do vymasteného pekáča. Osolíme, okoreníme, podlejeme vývarom a pečieme vo vyhriatej rúre na 160°C približne 45 minút.

Medová marlenka

Suroviny:

Marlenka
fotogaléria
Marlenka
Zdroj: dreamstime.com

Cesto:

  • 100 g maslo
  • 2 PL med
  • 2 ks vajce
  • 250 g kryštálový cukor
  • 1 cl ocot
  • 1 PL sóda bikarbóna
  • 700 g hladká múka

Krém:

  • 200 g maslo
  • 1 ks sladené kondenzované mlieko
  • vlašské orechy
  • likér

Sódu s octom zmiešajte, do hrnca dajte maslo, med, cukor a vymiešajte. Potom pridajte ocot zo sódou a znovu vymiešajte. Zmes dajte na oheň a za stáleho miešania pridajte vajce. Stále miešajte, až sa na povrchu objaví pena a zmes zhnedne, potom ihneď odstavte.
Po čiastočnom vychladnutí pridajte preosiatu hladkú múku, vypracujte cesto, prikryte a nechajte hodinu odpočívať na teplom mieste. Po odpočinutí cesto rozdeľte na 7-8 guličiek a každú roztlačte na tenkú placku a dajte piecť. Kondenzované mlieko 3 hodiny mierne varte celé ponorené vo vode, tie 3 hodiny je nutné dodržať. Potom ho nechajte vychladnúť (vznikne tuhá hnedá hmota).
Vyklopte ju a s maslom rozmixujte, ďalej môžete pridať oriešky a trochu koňaku. Jednotlivé placky potrite krémom a jednu postrúhajte na poslednú vrstvu krému na povrchu torty ( môže sa zmiešať s instantným kakaom, prípadne i orieškami.) RADA: Kakao, kt. pridávate do múčnikov bude tmavšie ak ho zlejete horúcim mliekom.

Napísané: 13.07.2012
Zdroj foto: dreamstime.com
Zdroj text: Redakcia magazínu Dobruchut.sk

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...
TOP
Pea soup with smoked pork and croutons is in the plate
Najlepšie zimné polievky na jednom mieste: Zahrejú, zasýtia a neurobia prievan v peňaženke, fazuľová, kapustová aj cesnačka (recepty)
Výborné husté polievky, ktoré zahrejú, zasýtia a viete ich pripraviť za málo peňazí. V zime tento výber oceníte najviac.
Žiadne hladovanie, až päť kilogramov týždenne! Príjemné chudnutie s polievkovou diétou
Žiadne hladovanie, až päť kilogramov týždenne! Príjemné chudnutie s polievkovou diétou
Polievky vás zahrejú, sú chutné - a pomôžu vám schudnúť. Sú nízkokalorické, neobsahujú takmer žiadne...
Špargľová polievka s parmezánom a opečenou slaninou
Čo na večeru? 30 overených receptov na chutnú večeru pre každého
Máme pre vás niekoľko výborných inšpirácií na prípravu chutnej večere.
Jednoduché recepty na prípravu chutného soté. Aj pre úplných začiatočníkov
17 tipov na rýchly obed: Jednoduché recepty na prípravu chutného soté. Aj pre úplných začiatočníkov
Známe soté v 17 receptoch, ktoré zvládne každý. Skráťte si čas strávený v kuchyni pomocou týchto skvelých receptov.
Kura na paprike - tradičné, výborné, FOTORECEPT
Čo na obed? 30 fantastických receptov na chutný obed pre celú rodinu
Tiež už neviete, čo stále variť? Nevadí! My vám každý deň prinesieme nový a ten najlepší výber práve...