Tip na nedeľný obed: Plnená paprika po grécky
Kukuričná polievka
Suroviny na 4 porcie:
- 2 konzervy kukurica
- 1 ks cibuľa
- 2 PL rastlinné maslo
- 2 PL kukuričná krupica
- 1 liter zeleninový vývar
- 250 ml sladká smotana
- olej
- 150 g šunka
- 1 ks pór
- 2 ks karotka
- mleté biele korenie
- pažitka
Uvarenú kukuricu scedíme, necháme odkvapkať, tretinu odoberiem a odložíme. Pór nakrájame na kolieska a karotku nastrúhame a po uvarení v osolenej vode scedíme a opláchneme. Šunku nakrájame na kocky, opražíme na troche oleja a pridáme k nej pór, mrkvu a tretinu kukurice. všetko osolíme, okoreníme a spolu popražíme. Udržujeme v teple. Cibuľu nakrájame na malé kúsky a opražíme ju na masle. K cibuli pridáme kukuricu a kukuričnú krupicu, podlejeme v hrnci vývarom a niekoľko minú necháme variť na malom ohni. Odstavíme ju a keď je polievka mierne vychladnutá rozmixujeme ju, ochutíme soľou, okoreníme, pridáme smotanu a ešte necháme niekoľko minút povariť. Na naservírovanú polievku položíme praženú šunku, zeleninu a posypeme pažítkou.
Plnená paprika po grécky
Suroviny na 4 porcie:
- 4 ks paprika
- 125 g dlhozrnná ryža
- 1 ks cibuľa
- 150 g ovčí syr
- 2 ks vajce
- 600 g paradajka
- 250 ml vývar
- 2 strúčiky cesnak
- 250 g mleté mäso
- 2 PL paradajkový pretlak
- 4 PL olivový olej
- 2 KL sušené oregáno
- čierne mleté korenie
- rasca
- soľ
Ryžu premyjeme a nasypeme do vriacej osolenej vody, kde ju prikrytú varíme približne 14 minút. Očistíme a nasekáme cibuľu, ktorú osmažíme na dvoch lyžiciach oleja. Pridáme pretlačený cesnak, mäso a opekáme. Dochutíme soľou, čiernym mletým korením, rascou, oreganom a paradajkovým pretlakom. Z umytých paprík odrežeme vŕšky, odstránime semená a prepláchneme. Uvarenú ryžu, mleté mäso, rozdrobený ovčí syr a vajcia premiešame v mise. Papriky naplníme zmesou a navrch položíme odkrojené vŕšky aj so stopkou. Paradajky sparíme vriacou vodou, ošúpeme, vydlabeme semená a nakrájame. Papriky s paradajkami poukladáme do vymasteného pekáča. Osolíme, okoreníme, podlejeme vývarom a pečieme vo vyhriatej rúre na 160°C približne 45 minút.
Medová marlenka
Suroviny:
Cesto:
- 100 g maslo
- 2 PL med
- 2 ks vajce
- 250 g kryštálový cukor
- 1 cl ocot
- 1 PL sóda bikarbóna
- 700 g hladká múka
Krém:
- 200 g maslo
- 1 ks sladené kondenzované mlieko
- vlašské orechy
- likér
Sódu s octom zmiešajte, do hrnca dajte maslo, med, cukor a vymiešajte. Potom pridajte ocot zo sódou a znovu vymiešajte. Zmes dajte na oheň a za stáleho miešania pridajte vajce. Stále miešajte, až sa na povrchu objaví pena a zmes zhnedne, potom ihneď odstavte.
Po čiastočnom vychladnutí pridajte preosiatu hladkú múku, vypracujte cesto, prikryte a nechajte hodinu odpočívať na teplom mieste. Po odpočinutí cesto rozdeľte na 7-8 guličiek a každú roztlačte na tenkú placku a dajte piecť. Kondenzované mlieko 3 hodiny mierne varte celé ponorené vo vode, tie 3 hodiny je nutné dodržať. Potom ho nechajte vychladnúť (vznikne tuhá hnedá hmota).
Vyklopte ju a s maslom rozmixujte, ďalej môžete pridať oriešky a trochu koňaku. Jednotlivé placky potrite krémom a jednu postrúhajte na poslednú vrstvu krému na povrchu torty ( môže sa zmiešať s instantným kakaom, prípadne i orieškami.) RADA: Kakao, kt. pridávate do múčnikov bude tmavšie ak ho zlejete horúcim mliekom.
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.