Pridať recept

Tip na nedeľný obed: Švédske guľky so smotanou

Magazín Dobrú chuť vám prináša tip na nedeľný obed. Pozostáva z polievky, hlavného jedla a dezertu.

Letná polievka so strateným vajíčkom

Suroviny:

  • 100 g pór
  • 100 g karfiol
  • 150 g koreňová zelenina
  • 100 g šalátové uhorky
  • 80 g cibuľa
  • soľ
  • muškátový oriešok
  • 80 g maslo
  • 4 ks vajce
  • voda
  • ocot
  • zelená petržlenová vňať

Postup receptu:

Koreňovú zeleninu nakrájame na kocky, karfiol rozoberieme na ružičky, pór nakrájame na kolieska a opražíme na masle, zalejeme vodou a varíme do mäkka. Do uvarenej zeleniny pridáme na kolieska nakrájané šalátové uhorky, dochutíme muškátovým orechom. Polievku podávame so strateným vajíčkom. Stratené vajíčko: vajíčko vyklepeme do polievkovej naberačky a pomaly vložíme do vriacej vody s octom. Varíme asi 3 minúty. Vaječný bielok sa zrazí a žĺtok musí ostať tekutý.

Švédske guľky so smotanou

Suroviny na 4 porcie:

Svedske gulky
fotogaléria
Svedske gulky
Zdroj: dreamstime.com

  • 1 ks cibuľa
  • 1 PL maslo
  • 5 PL strúhanka
  • 300 ml smotana na šľahanie
  • 450 g mleté mäso
  • 1 ks vajce
  • 1 PL pažitka
  • soľ
  • mleté nové korenie
  • 2 PL rastlinný tuk
  • 30 g hladká múka
  • 250 ml vývar
  • čierne korenie

Postup receptu:

Cibuľu olúpeme a na jemno ju nasekáme a necháme speniť na rozpálenom masle. 5 lyžíc smotany zmiešame so strúhankou a s 3 lyžicami vody. Premiešame s cibuľou, mletým mäsom, pažítkou a vajcom. Okoreníme, osolíme a ochutíme aj novým mletým korením. Navlhčíme si ruky a z pripravenej hmoty tvarujeme malé guľky, ktoré z každej strany osmažíme dozlata na rozpálenom tuku. Po osmažení ich vyberieme a uchováme ich v teple. Z múky a tuku pripravíme svetlú zápražku. Potom ju zriedime vývarom, prilejeme smotanu a varíme prikryté a si 10 minút. Omáčku ešte dochutíme soľou a korením, vložíme do nej mäsové guľky a môžeme podávať.

Pudingový koláč

Je vhodný ako dezert na nedeľu alebo pohostenie pre priateľov.

Pudingovy kolac
fotogaléria
Pudingovy kolac
Zdroj: dreamstime.com

Plnka:

  • 1 liter mlieko
  • 4 PL cukor kryštaľový
  • 1 balíček čokoládový puding
  • 1 balíček puding jahodový

Cesto:

  • 5 ks vajce
  • 250 g cukor kryštaľový
  • 250 g múka polohrubá
  • 1 ks cukor vanilkový
  • 1 ks kypriací prášok
  • 1 dl olej
  • 1 dl voda

Povrch:

  • 2 ks šľahačka v prášku
  • 3 dl mlieko
  • 1 PL cukor práškový
  • 400 ml pochuťková kyslá smotana
  • 2 ks cukor vanilkový
  • 50 g čokoláda na varenie

Postup receptu:

Z 1/2 l mlieka, 2 PL kryštálového cukru čokoládového pudingového prášku uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť. Tak isto uvaríme jahodový puding a necháme vychladnúť. Cesto: bielky vyšľaháme elektrickým mixérom na penu. Po lyžiciach pridáme cukor, múku s práškom do pečiva, vanilkový cukor, olej, mlieko. Cesto vylejeme na väčší plech vyložený papierom na pečenie a lyžicou ukladáme do cesta striedavo vychladnutý čokoládový a jahodový puding. Upečieme a necháme vychladnúť. Povrch: práškové šľahačky vyšľaháme s 1 lyžicou práškového cukru a 300 ml mlieka. Pochúťkové kyslé smotany zmiešame s 2 vanilkovými cukrami a spojíme s vyšľahanou šľahačkou. Nakoniec posypeme strúhanou čokoládou. Odložíme do chladu asi na 3 hodiny. Pokrájame na úhľadné rezy, kocky a podávame.

Napísané: 07.09.2012
Zdroj foto: dreamstime.com
Zdroj text: Redakcia magazínu Dobruchut.sk

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...
Cigánska pečienka
Toto je najväčšia pochúťka z vianočných trhov: Overený recept na LEGENDÁRNU cigánsku pečienku + rady odborníka
Obľúbená dobrota z vianočných trhov, ktorá vždy krásne rozvoniava po celom meste. Pripravte si túto skvelú...
Sviečková na smotane
Nedeľné špeciality z hovädzieho mäsa: Vďaka tajnej prísade je mäso mäkké a zamatovo jemné, skutočne funguje a to na všetky druhy + recepty
Hovädzie mäso síce nepatrí k najlacnejším druhom mäsa, ale u našincov je veľmi obľúbené. Pripravujeme...
Hovädzie plátky na hubách s ryžou
11x mäso s ryžou na nedeľu i bežný deň: Jednoduchý trik, vďaka ktorému sa ryža vždy podarí! Krásne sypká a vôbec sa nelepí
Výborné recepty na šťavnaté mäso s ryžou a tipy, ako uvariť vždy dokonalú ryžu. Vyberte si z našej bohatej...
Pani Walewska
Kráľovná všetkých chutí! Pani Walewska: Výnimočne krehký dezert, ktorý sa rozplýva na jazyku
Výnimočný dezert na bežné dni, ale vďaka efektnému vrstveniu vhodný aj na veľké oslavy.