Pridať recept

Cesto

 Kysnuté, piškótové, linecké, trené, lístkové, či odpaľované cesto. Viete, ktoré ako pripraviť a na akú pochúťku ho použiť?

Cesto na namáčanie

Tento typ cesta je veľmi podobný hustejšiemu cestu, z ktorého sa pripravujú napríklad lievance. Môžeme do tohto cesta namáčať napríklad krajce staršieho chleba, ktoré sú spojené slivkovou marmeládou alebo použijeme plátky jabĺk. Potom sa opekajú z oboch strán vo vyššej vrstve rozpáleného tuku, dozlata. Na pečenie alebo fritovanie je najlepšie použiť tuky bez obsahu vody. To sú neutrálne oleje, kokosový tuk (môžeme nahradiť 100% tukom) alebo roztopené maslo, pretože sa nepália a nedymia. Ak fritujeme teplota by mala byť v rozpätí 175°C až 190°C.

Postup:

Ušľaháme nahusto 0,2 litra smotany so štipkou soli. Primiešame 200 g preosiatej múky a 2 vajcia. Potom cesto prikryjeme a necháme aspoň na hodinku odležať.

Do liatinového hrnca alebo fritézy nalejeme liter oleja a dáme zohriať. Ak nemáme k dispozícií teplomer, ktorý by ukázal teplotu môžeme použiť varešku, ktorú obrátime a ponoríme do použitého tuku. V prípade, že sa v jej okolí vytvárajú bublinky znamená to, že tuk má potrebnú teplotu.

Premiešame opäť cesto a jednotlivé porcie do neho ponoríme. Potom ich budeme piecť v tuku z oboch strán dozlata. Upečené kúsky vyberieme naberačkou a necháme ich odkvapkať a servírujeme čo najskôr.

Neprehliadnite náš tip na sladkú večeru: Jablká v župane

Chlebový kvások

Domaci chlieb
fotogaléria
Domaci chlieb
Zdroj: dreamstime.com
Chlieb, ktorý sa pripravuje z droždia býva najčastejšie chlieb z bielej múky prípadne múčnej zmesi. Nemá pórovitú ani mäkkú konzistenciu, a práve preto si vyžaduje trojnásobne dlhší čas na vykysnutie. Takýto svetlý chlieb má najlepšiu chuť ihneď po upečení a vyžaduje si zvýšenú starostlivosť. Čerstvo upečený chlieb môžeme zamraziť alebo zvyšky môžeme použiť na hrianky. Ak pripravujeme cesto z celozrnnej múky musíme použiť aj kvások, pretože droždie nemá dostatočnú kypriacu schopnosť.
Postup:

Prísady na kysnuté cesto musia mať vždy izbovú teplotu. Do väčšej misky preosejeme múku, do ktorej urobíme jamku. Do nej rozmrvíme droždie, prisypeme trošku cukru a prilejeme vlažnú tekutinu, či už mlieko alebo vodu. Spolu všetko premiešame s troškou múky, kým nemáme kašu. Múkou poprašíme kvások a zakryjeme ho utierkou. Kvások necháme v pokoji približne 15 až 30 minút pri izbovej teplote, čo je okolo 24°C. Na povrchu múky sa nám vytvoria jemné trhlinky.

Iný spôsob je, ak: Do väčšieho hrnčeka rozmrvíme droždie, ktoré zmiešame spolu s cukrom a s 0,1 litrom vlažnej vody. Potom ho prikryjeme a necháme odstáť asi 15 minút. Takto nakvasené droždie nalejeme do múky a potom pridáme zvyšné suroviny.

Neprehliadnite: Recept na Domáci chlieb

Ako sa miesi kysnuté cesto

V tomto prípade platí hlavná zásada kysnutého cesta a tou je, že čím dlhšie a dôkladnejšie sa cesto miesi, tým je chlieb vzdušnejší. Aby sme dosiahli takýto výsledok použijeme lepok, ktorý nájdeme v pšenici a v pšenici špaldovej. Preto je cesto vláčne a poddajné. Cesto zväčšuje svoj objem počas kysnutia, pretože droždie vylučuje bublinky oxidu uhličitého. Ťažké cesto si pri miesení vyžaduje veľa sily v rukách a aj vytrvalosť. V prípade, že máme kuchynský robot prenecháme túto činnosť jemu. Takisto nám môžu napomôcť aj miesiace vidlice elektrického mixéra.

Postup:

  1. V mise rozdelíme na okraj múky všetky prísady, ktoré majú vždy izbovú teplotu. Prilievame zvyšnú vlažnú tekutinu a elektrickým mixérom alebo vareškou cesto dôkladne spracujeme.
  2. Cesto ďalej budeme spracovávať rukami do vtedy, kým sa neprestane lepiť na misku. Cesto si vyklopíme na dosku a dlaňami ho miesime aspoň 10 minút, kým cesto nie je celkom pružné a na dotyk aj suché.
  3. Cesto vyformujeme do gule, opäť ho prikryjeme a necháme ho kysnúť na teplom mieste . Kysne do vtedy, kým nemá dvojnásobný objem, čo trvá približne 30 až 60 minút. Po etape kysnutia ho znova premiešame, vytvarujeme podľa receptu a necháme ho opäť kysnúť 15 a 30 minút.

Kvások na múčniky

Ak chceme pripraviť správny kvások je dôležité, aby mali všetky suroviny rovnakú teplotu. Preto je najlepšie, ak sa pripravia minimálne 30 minút pred zmiešaním. Dôležité je, aby droždie bolo čerstvé, aby sa mohli kvasinky počas kysnutia rovnomerne množiť. Ak používame instantné droždie je celkom zbytočné kysnutie v troch etapách, pretože sa všetky suroviny zmiešavajú súčasne. Pečivo z čerstvého droždia sa vyznačuje mierne kyslastou chuťou, ktorému dávajú prednosť znalci.

Postup:

  1. Do misky preosejeme 500 g múky, podrvíme jednu kocku droždia a posypeme čajovou lyžičkou cukru. Zalejeme 1/8 litra vlažného mlieka a pridáme ešte trocha múky, potom všetko spolu premiešame. Vytvorený kvások opäť posypeme troškou múky a prikryjeme. Na teplom mieste necháme cesto kysnúť približne 15 až 30 minút.
  2. Na okraj múky rozmrvíme 50 g mäkkého masla, štipku soli, 75 g cukru a lyžicu vanilkového cukru. S kváskom premiešame všetky prísady a 1/8 litra vlažného mlieka, až kým nemáme cesto celkom lesklé a hladké. Opäť ho zakryjeme a necháme kysnúť, pokiaľ nezdvojnásobí svoj objem. Približne 30 až 60 minút.
  3. Cesto opäť trocha prepracujeme a na pomúčenej pracovnej doske ho rozváľakme, potom ho prenesieme na vymastený plech. Takto vytvorený plát cesta môžeme pokryť napríklad kúskami ovocia, prípadne ho posypeme hrozienkami, orieškami a škoricovým cukrom. Koláč necháme kysnúť ešte 15 minút. Pečieme vo vyhriaej rúre na 200°C približne 30 až 40 minút.

Kysnuté cesto na Vianočku

Tento druh cesta nie je náročný na prípravu, ale vyžaduje si viac času, aby sa mohli kvasinky v droždí množiť v pokoji, vlhku a teple. Cesto bude kysnúť podľa toho aký druh prípravy zvolíme. Ak sa rozhodneme pre tzv. teplú metódu budeme dodržiavať tri etapy, ktoré sú popísané ďalej. Ak sa rozhodneme si pripravovať cesto tzv. „studenou metódou“ najskôr spracujeme všetky prísady, potom sa cesto preklopí a následne uloží na chladné miesto. V postupe uvádzame prípravu kysnutého pletenca „studenou metódou“ z celozrnnej múky.

Cesto s hrozienkami
fotogaléria
Cesto s hrozienkami
Zdroj: dreamstime.com
Postup:

  1. Na začiatok si spracujeme kvasnice. Kocku droždia rozdrobíme do 1/8 litra vlažného mlieka a budeme miešať, až kým sa nerozpustí.
  2. Na penu vymiešame 3 žĺtky so 100 g zmäknutého masla, štipkou soli a 5 lyžicami javorového sirupu. Do masy pridáme postrúhanú citrónovú kôru a 500 g pšeničnej celozrnnej múky a rozmiešané droždie.
  3. Premiesime vykysnuté cesto, potom ho priklopíme a necháme ho odležať cez noc na chladnom mieste. Pozor nie viac ako 12 hodín! Cesto nám počas noci stuhne a zdvojnásobí svoj objem . Do takto pripraveného cesta pridáme 100 g hrozienok, ktoré je najlepšie namočiť v rume a 50 g kandizovanej citrónovej kôry. Cesto opäť necháme na kratšiu dobu vykysnúť.
  4. Pomúčime si pracovnú dosku, na ktorej si pripravíme z cesta 3 až 4 valčeky a spletieme ich do vrkoča. Potrieme tukom plech, na ktorý prenesieme vrkoč, ktorý potrieme vajíčkom s mliekom a môžeme posypať s mandľami. Na strednú priečku vložíme do studenej rúry spracovaný vrkoč a budeme piecť pri teplote 200°C asi 40 – 50 minút. Pečieme do vtedy, pokiaľ nemáme zlatistú kôrku.

Kysnuté lístkové cesto

Toto cesto je pripravované „studenou metódou“, ktoré je ešte obohatené o maslo. Trošku múky a tukovú placku zapracujeme pri skladaní do kysnutého cesta. Aj keď je príprava tohto cesta celkom komplikovaná, výsledok v podobe chrumkavých lupáčikov s rôznymi plnkami, tvarohové a jablčné taštičky či orechové slimáky, stoja skutočne zato. Najlepšie chutí čerstvé pečivo zložené práve z plechu.

Postup:

  1. Vo štvrť litri mlieka rozpustíme 30 g droždia, potom zmiešame s 50 g mäkkého masla, 500 g múky, 75 g cukru, štipkou soli a dvoma vajíčkami. Prikryjeme si cesto a vložíme ho na tri hodiny do chladničky.
  2. Na prípravu maslového cesta budeme potrebovať 50 g múky a 250 g masla, ktoré premiesime a vytvoríme si z neho bochník s rozmermi 10 x 12 cm. Opäť premiesime kysnuté cesto, ktoré vyvaľkáme na obdĺžnik veľkosti 25 x 30 cm.
  3. Tento maslový plát zabalíme do kysnutého cesta, potom ho rozváľkame a na 20 minút ho odložíme do chladničky. Takýto pracovný postup sa označuje ako jednoduché preloženie.

Prekladanie cesta

Takýmto spôsobom si vieme pripraviť veľmi chutné lístkové cesto s príchuťou kysnutého cesta a čerstvého masla. Pracovný postup je takmer rovnaký ako pri obyčajnom lístkovom ceste. Trikrát preložíme jednoduchým spôsobom hmotu, ktorú zakaždým necháme odležať v chladničke aspoň 20 minút a potom ju opätovne rozvaľkáme.

Postup:

  1. Dostatočne premiesené cesto rozvaľkáme na pracovnej doske, ktorú ju potrebné pred tým pomúčiť. Cesto rozvaľkáme na plát veľkosti 25 x 30 cm. Do stredu plátu z kysnutého cesta vložíme maslový plát, ktorý by mal byť rovnako tuhý ako cesto. Vodou potrieme okraje a oba pláty spájame poklepávaním valčeka.
  2. Cesto, ktoré sme si preložili vyvaľkáme na plát s rozmermi 25 x 30 cm. Vždy dbáme, aby sa cesto premiesilo zhora dolu a zľava doprava. Dve tretiny cesta zložíme na seba a zvyšnú časť na ne preložíme. Do chladničky vložíme cesto na 20 minút a potom daný postup prekladania opakujeme dvakrát.
  3. V miestnosti s izbovou teplotou necháme cesto ležať niekoľko minút. Potom z neho môžeme tvarovať požadované tvary. Napríklad môžeme vyvaľkať pásy na šírku 15 cm, ktoré rozkrojíme na trojuholníky a následne si z nich vyhotovíme rožteky. Rožteky potrieme  rozmiešaným žĺtkom a budeme ich piecť v rúre pri teplote 220°C približne 15 minút.  

Linecké (krehké) cesto

Linecky kolac jablkovy
fotogaléria
Linecky kolac jablkovy
Zdroj: dreamstime.com
Pripraviť si linecké cesto je veľmi jednoduché a rýchle. Potrebné je iba ho nechať odležať na dlhší čas v chladničke. Jeho hlavnú časť môže tvoriť cukor, ale poznáme aj slaný variant. Preto sú možnosti použitia daného cesta neobmedzené. Môžeme z takéhoto cesta pripraviť jemné syrové pečivo, koláče s rôznymi plnkami, korpusy na torty a zákusky, ale aj drobné vianočné pečivo.  Ak si chceme pripraviť sladkú verziu cesta použijeme vzorec 1:2:3 čo znamená, že na jeden diel cukru pripadajú dva diely tuku a tri diely múky.  Vajíčko ani tekutina nie sú celkom nevyhnutné, ale ak chceme môžeme ich pridať.

Postup:

1. Na pracovnú dosku preosejeme 225 g múky a do jej stredu si vyhĺbime jamku, do ktorej pridáme žĺtok, 75 g cukru a na samotný okraj jamky nasypeme štipku soli. Na menšie kúsky pokrájame 125 g vychladeného masla a rozložíme ho do jamky.

2. Všetky prísady rýchlo spracujeme na pružné a celkom hladké cesto. Pri spracovaní je najlepšie, ak máme studené ruky. Zo spracovaného cesta vyhotovíme bochník, ktorý zabalíme a vložíme do chladničky na najmenej pol hodinky.

3. Na pomúčenej pracovnej doske rozvaľkáme krehké cesto. Ale dávame pozor, aby sa do neho nedostala ďalšia zbytočná múka, pretože by to mohlo celkom narušiť kvalitu samotného cesta. Pomocou kuchynského valčeka prenesieme cesto do formy. Cesto, ktoré z nej prečnieva cez okraj odrežeme. Budeme piecť 20 minút do zlatohneda pri teplote 200°C.

Masa na pyšteky

Plnene pysteky
fotogaléria
Plnene pysteky
Zdroj: dreamstime.com
Zmes, ktorú potrebujeme na prípravu sa skladá zo snehu z bielkov, cukru, orechov, mandlí, rôzneho sušeného ovocia alebo čokolády. Ale poznáme aj iné možnosti ako si môžeme vyhotoviť cesto na pyšteky. Môžeme do nich pridať aj napríklad marcipán. Pre pyšteky je typické, že sa často pečú na oplátkach, pretože sa pri tomto spôsobe tak často nepoškodia pri ich vyberaní, ako keď ich pečieme priamo na plechu. Ak ich pečieme na papieri alebo vymastenom plechu najjednoduchšie ich prenesieme pomocou stierky.

Postup:

  1. Na začiatok si pripravíme sneh, do ktorého budeme postupne primiešavať cukor. Pridávame ho do vtedy, až kým nie je sneh celkom lesklý a tuhý.
  2. Vareškou zľahka primiešame do snehu napríklad olúpané pokrájané mandle, prípadne iné spomínané suroviny.
  3. Na plech či oplátky budeme pomocou dvoch namočených lyžičiek tvarovať kôpky. Vždy pri rozložení na plechu nechávame rozostupy, pretože sa pyšteky pri pečení vždy zväčšia. Pečieme ich na strednej priečke rúry približne 12 minút pri teplote 190°C.

Veľmi chutné sú Plnené kokosové pyšteky

Mrazené lístkové cesto

Vlastná príprava lístkového cesta sa za poslednú dobu stala veľmi ojedinelou, pretože máme k dispozícií mrazené cesto s vysokou kvalitou. Najčastejšie je možné zakúpiť mrazené cesto v balení po 0,5 kg. Takéto cesto býva najčastejšie balené na 5 plátkov. Tieto pláty si po odbalení rozložíme vedľa seba a necháme ich rozmraziť pri izbovej teplote, čo trvá asi 10 až 15 minút.

Postup:

  1. Na pomúčenej doske rozvaľkáme lístkové cesto smerom zhora dole a zľava doprava na veľkosť, ktorá nám vyhovuje. Na valček nikdy veľmi netlačíme. Ak budeme vaľkať cesto na obidve strany vždy sa nám udržia požadované tvary pri pečení.
  2. Potrebné tvary si vykrajujeme buď určenými formičkami alebo tenkým a ostrým nožom. V prípade, že sú okraje cesta dobre pospájané, pečivo sa nám nezačne otvárať. Okraje cesta sa nikdy nepotierajú polevou alebo bielkom, pretože by nedržali spolu.
  3. Prebytočné zvyšky spojíme a opäť ich zľahka vyvaľkáme. Tvary z cesta rozložíme na plech, ktorý si predtým opláchneme studenou vodou. Plech pred pečením necjáme aspoň 10 minút v chlade.

Odpaľované cesto

Veterníky, banániky alebo striekané koláče sa pripravujú z cesta s neutrálnou chuťou. Ale zvláštnosťou pri príprave je, že sa pred smažením alebo pečením cesto ešte uvarí. Proces „odpaľovanie“ znamená, že sa zohreje tuk, voda a múka, až kým vznikne husté cesto, tzv. knedľa. Keďže tradičné odpaľované cesto nie je sladké, môžeme ho naplniť sladkou, ale aj slanou plnkou. Do plateného vrecúška dáme lepkavé a mäkké cesto a môžeme z neho striekať potrebné tvary na plech. Namiesto vrecúška môžeme použiť aj lyžicu. Ak pripravujeme veterníky alebo banániky je dobré, ak po upečení hneď rozkrojíme, čím z nich unikne prebytočný vzduch.

Postup:

  1. V hrnci privedieme do varu 50 g masla, štipku soli a ¼ litra vody. Potom dostatočne veľký hrniec odstavíme z ohňa a naraz doň vsypeme 200 g múky. Budeme miešať dovtedy, až kým sa cesto nelepí na nádobu.
  2. Do misky prenesieme cesto, do ktorej pridáme štyri vajíčka. Premiešame mixérom. Potom čo zamiešame prvé vajcia, necháme cesto niekoľko minút vychladnúť. Ako budeme pridávať posledné vajce primiešame ho aj spolu s práškom do pečiva, ktorý máme na hrote noža. Cesto, ktoré nám vzniklo je hladké, lesklé a zlatožlté.
  3. Ak si chceme pripraviť veterníky naplníme odpaľovaným cestom platené vrecúško, z ktorého budeme postupne striekať na plech požadované tvary. Veterníky budeme piecť asi 20 minút. Rúru si, ale musíme dopredu predhriať na teplotu 220°C. Dbáme na to, že počas pečenia nesmieme rúru nikdy otvoriť.
  4. Na samotnom začiatku pečenia nalejeme na dno rúry pol šálky vody, čím vytvoríme potrebnú paru.  

Piškótové viedenské cesto (biskvit)

Spenená a voňavá masa, ktorá je vytvorená z cukru, múky a vajec sa takmer nedá označiť ako cesto. Vajcia môžeme spracovať buď celé alebo ich rozdelíme na žĺtky a bielky. Ak použijeme hociktorý spôsob musí nám vždy cesto ostať našľahané, pričom budú vznikať vzduchové bublinky a tým sa objem cesta viditeľne zväčší. Ak chceme do cesta pridať mandle, vlašské orechy alebo mleté lieskové oriešky vždy ich zmiešame s múkou. Podobným spôsobom sa pripravujú aj jemné koláče, kedy sa našľahaná zmes spojí s tekutým maslom, ktoré je dobre vychladené. Pri tomto type cesta je dôležité si včas predhriať rúru a cesto dať okamžite piecť, pretože má tendenciu rýchlo klesnúť.

Postup:

  1. Maslom potrieme dno otváracej formy, potom ju vysypeme strúhankou alebo piškótovou mrveničkou. Rúru si predhrejeme na 180°C.
  2. Oddelíme si žĺtky od bielkov zo 6 čerstvých vajec. So 125 g cukru, s 2 lyžicami teplej vody a lyžicou vanilkového cukru ušľaháme žĺtky na celkom svetlú penu.
  3. Polotuhý sneh si vyšľaháme z bielkov a štipky soli. Za stáleho šľahania budeme pridávať 75 g cukru. Šlaháme do vtedy, kým nie je sneh celkom tuhý. Následne môžeme tuhý sneh pridať do žĺtkovej zmesi spolu so 75 g škrobu a 125 g preosiatej múky. Všetko spolu celkom zľahka premiešame.
  4. Pripravenú formu naplníme piškótovým cestom, uhladíme a pečieme v predhriatej rúre asi 30 minút.
  5. Počas prvých 15 minút pečenia nesmieme nikdy otvárať rúru!

Piškótová roláda

Piskotova rolada
fotogaléria
Piskotova rolada
Zdroj: dreamstime.com
K rýchlo pripraveným múčnikom patria predovšetkým piškótové rolády. Roládu natierame, ešte kým je plát cesta teplý napríklad nahriatou marhuľovou marmeládou, ktorú posypeme práškovým cukrom. V prípade, že chceme roládu naplniť šľahačkou s ovocným pyré, tvarohovým alebo maslovým krémom, vyklopíme teplý plát cesta na vlhkú utierku. Potom odstránime papier na pečenie, zakryjeme ďalšou vlhkou utierkou a necháme vychladnúť. Roládu zdobíme podľa druhu náplne, ktorú sme si zvolili.

  1. Pripravíme si piškótové cesto zo 100 g cukru, štipky soli, 8 žĺtkov, lyžice vanilkového cukru, 50 g múky, 50 g škrobu, štyroch bielkov a 50 g kakaa. Spracované cesto rozotrieme na plech, ktorý sme pred tým vyložili papierom na pečenie. Budeme ho piecť v rúre, ktorú si predhrejeme na teplotu 225°C. Pečieme na hornej priečke rúry približne 8 až 10 minút.
  2. Na vlhkú utierku preklopíme upečený plát cesta, potom odstránime papier na pečenie, následne ho zakryjeme druhou utierkou a necháme ho celkom vychladnúť.
  3. Môžeme si pripraviť tvarohový alebo maslový krém. Pred natieraním pokvapkáme plát cesta likérom Cointreau a až potom ho potrieme krémom a zrolujeme. Roládu môžeme potrieť krémom aj na samotnom povrchu a pomocou plateného vrecka ju ozdobíme. Prizdobiť môžeme kúskami pomaranča alebo mandarínky.

Príprava marcipánu

Mandľové cesto patrí k jemným cukrovinkám, ktoré sa skôr označuje ako marcipán. Najjednoduchšie je, ak si kúpime už hotové cesto. Ale na dodržiavanie zdravej výživy je najlepšie, ak si ho pripravíme sami. Orechmi môžeme nahradiť mandle, a ak naozaj chceme dodržiavať zdravý životný štýl používame radšej trstinový cukor alebo med.

Postup:

  1. Identické množstvo preosiateho práškového cukru a mandlí zmiešame s 2 až 3 lyžicami ružovej vody na celkom hladkú masu. Nesmieme miešať príliš dlho, pretože by bolo cesto lepkavé. V prípade, že sa nám cesto lepí na ruky, musíme si ich namočiť do práškového cukru, ak je to potrebné tak aj niekoľkokrát.
  2. Tri olúpané horké mandle a 300 g sladkých olúpaných mandlí pomelieme dvakrát na mlynčeku  alebo ich môžeme aj jemne rozmixovať.
  3. Pracovnú dosku si posypeme práškovým cukrom a valčekom na nej rozvaľkáme cesto na potrebnú hrúbku a veľkosť a ďalej pokračujeme podľa receptu.

Marcipánové cukrovinky

Marcipan
fotogaléria
Marcipan
Zdroj: dreamstime.com
Ak si chceme pripraviť pralinky použijeme marcipánové cesto, ktoré môžeme ochutiť rôznymi príchuťami. Taktiež ho môžeme zafarbiť či už potravinárskymi farbami alebo prírodnými farbivami, ktoré ich môžu obohatiť aj o arómu. Ak potrebujeme tmavé cesto pridáme kakaový prášok alebo silný kávový extrakt. Cesto zafarbíme na červeno alebo ružovo ak použijeme repu, nažlto zafarbí cesto šafran a nazeleno koncentrovaná šťava zo špenátu, ktorá sa neprejaví na chuti pralinky.

Postup:

  1. Rozdelíme si mandľové cesto na potrebný počet dielov. Do každej časti cesta urobíme malú jamku, ktorú naplníme farebnou zmesou a dôkladne premiešame.
  2. Rozvaľkáme si cesto a budeme ukladať na seba pláty rôznej farby. Z cesta si potom vykrajujeme potrebné tvary. Pralinky môžeme ešte poliať čokoládou či cukrovou polevou a následne ich podľa fantázie ozdobíme.

Slané krehké cesto

Slané krehké pečivo sa používa na prípravu krehkého cesta na koláče, na pikantné pečivá s rôznymi zeleninovými, syrovými alebo mäsovými plnkami, ako aj na syrové pečivo. Oproti kysnutému cestu si vyžaduje, aby boli na prípravu daného cesta použité studené suroviny, ktoré je potrebné rýchlo spracovať. Krehké cesto, aby bolo dosť tuhé necháme v chladničke odležať od 30 do 60 minút. Takéto odležané cesto sa dá ľahko rozvaľkať. Krehké cesto sa v postate skladá z múky, tuku a soli. Je dobré, ak pridá aj menšie vajce alebo žĺtok. Práve vajce chráni cesto pred lámaním a drobením.

Postup:

  1. Na pracovnú dosku si preosejeme 250 g múky, do ktorej vyhlbíme jamku. Do jamky pridáme 125 g studeného masla, ktoré pokrájame na kúsky, žĺtok, 2 lyžice ľadovej vody a ½ lyžičky soli.
  2. Vláčne cesto čo najrýchlejšie vypracujeme celkom studenými rukami. Potom z neho spracujeme guľu, ktorú následne prikryjeme alebo zabalíme do alobalu a necháme ju 30 až 60 minú odležať v chladničke. Podľa používaného receptu si medzitým pripravíme potrebnú plnku.
  3. Na pomúčenej doske zľahka rozvaľkáme cesto, a potom pokračujeme podľa receptu. Napríklad môžeme kolieskom nakrájať 12 X 12 cm štvorčeky, na ktoré rovnomerne rozmiestnime pripravenú plnku. Potom preklopíme dva protiľahlé rohy štvorca, potrieme ich bielkom a silno zatlačíme.

Snehové pečivo

Cesto na snehové pečivo sa pripravuje z usušeného snehu z bielkov a veľkého množstva cukru. Takto pripravené pečivo sa často označuje aj ako merangue. Ak chceme dosiahnuť rozmanité chuťové variácie takého pečiva použijeme mleté orechy alebo mandle, instantnú kávu či strúhanú čokoládu. Zo snehu si môžeme vyhotoviť jemné pečivo ako sú napríklad snehové placky. Placky, ktoré budú mať priemer 6 cm striekame na plech za pomoci cukrárskeho vrecúška. Takisto známe sú aj tortičky s ovocnou šľahačkou. Na dno tortovej formy začíname striekať hmotu od vonkajšieho okraja do stredu hladkou trubičkou. V prípade, že chceme snehové pečivo bez príchute, môžeme si ho pripraviť vopred, ale musí byť uložené na celkom suchom mieste.

Postup:

  1. Použijeme misku, ktorá nesmie byť ani trošku mastná. Mixérom v nej ušľaháme ¼ litra bielkov, čo je asi 8 vajec, so štipkou prášku do pečiva. Pri nižších obrátkach budeme prisypávať 200 g cukru. Potom ešte zvýšime obrátky a došľaháme sneh natuho.
  2. Na sneh z bielkov preosejeme 200 g práškového cukru s 30 g škrobového prášku. Vareškou zľahka premiešame.
  3. Dva plechy vyložíme papierom na pečenie, Rúru si predhrejeme na 100°C. Pripraveným snehom naplníme cukrárske vrecko a môžeme striekať celkom ľubovoľné tvary.
  4. V rúre sa snehové pečivo suší 2-6 hodín v závislosti od veľkosti. Dvere rúry vždy necháme pootvorené na hrúbku varešky. Pomôže nám drevená špachtľa. Polovičky hotového pečiva ponoríme do čokoládovej polevy a necháme zaschnúť. Pripravené tortičky môžeme plniť zmrzlinou, šľahačkou alebo ovocím.

Trené cesto

Tento druh cesta si vyžaduje, aby sa všetky jeho prísady miesili dlho a rovnomerne. Tak, aby nám vznikla homogénna a hladká hmota. V starších receptoch sa môžeme stretnúť s tým, že sa muselo vajce, mlieko a cukor miesiť minimálne 30 minút a  niekedy dokonca aj jednu celú hodinu, a to len jedným smerom. Keďže sa v súčasnosti používa jemnejší cukor, preto sa znížil aj samotný čas miesenia na 10 až 20 minút.

Ak si chceme pripraviť obzvlášť jemné cesto, musíme oddeliť bielky od žĺtkov. Z bielkov vyšľaháme hustý a pevný sneh. V prípade, že použijeme o niečo menej cukru a masla, ako sa uvádza v nasledovnom postupe, je nutné pridať ešte 2 lyžičky prášku do pečiva.

Postup:

  1. Najskôr si predhrejeme rúru na 180°C, a potom vytrieme formu maslom, ktorú následne vysypeme múkou alebo piškótovou mrveničkou.
  2. Rozdelíme 4 vajíčka na bielky a žĺtky. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého budeme pomaly prisypávať 75 g cukru a ušľaháme dohusta.
  3. 100 g cukru, lyžicu vanilkového cukru, 200 g mäkkého masla a štipku soli budeme miešať na penu, až kým sa cukor celkom nerozpustí. Postupne budeme pridávať žĺtky, 2 likérové poháriky rumu prípadne Araku a 300 g preosiatej múky.
  4. Do zmesi zľahka vmiešame sneh. Pripravenú formu naplníme cestom a budeme piecť v strednej vyhriatej rúre 50-60 minút.
  5. Ku koncu pečenia je potrebné drievkom skontrolovať či je cesto dostatočne prepečené. Vytvorený jednoduchý koláč necháme ešte 10 minút odstáť vo vypnutej rúre.

Tvarohové cesto s olejom

Tento druh cesta má všestranné využitie a jeho príprava je jednoduchá a rýchla. Je veľmi tvárne a má neutrálnu chuť. Z osladeného cesta si môžeme pripraviť ovocné koláče alebo pečivo s rozmanitými plnkami. Nesladká verzia cesta nachádza uplatnenie pri príprave pizze s rozmanitým obložením. Pečivo, ktoré sme si pripravili z tohto cesta, by sa malo skonzumovať v deň jeho pečenia. Pretože najlepšie chutí čerstvé, ihneď vytiahnuté z rúry.

Postup:

  1. Zmiešame 300 g múky s 2 lyžičkami prášku do pečiva, ktorú preosejeme na pracovnú dosku. Spravíme jamku, do ktorej pridáme 6 lyžíc oleja bez príchute, dve lyžice vanilkového cukru, 50 g cukru a všetko zmiešame. Po lyžiciach budeme pridávať 150 g obyčajného mäkkého tvarohu a cesto dostatočne premiesime.
  2. Na pomúčenej doske si rozvaľkáme hladké cesto na placku, ktorá bude mať hrúbku pol centimetra. Z tejto placky vykrojíme kolieska buď pohárom alebo určenou formičkou s priemerom 10 cm. Do stredu môžeme dať napríklad jablkovú plnku. Okraje koliesok potrieme vodou a potom ich dobre spojíme.
  3. Takto si môžeme vytvoriť napríklad jablkové taštičky, ktoré budeme piecť na pomastenom plechu 20 minút. Rúru si musíme dopredu predhriať na 220°C. Čerstvo upečené taštičky je najlepšie posypať práškovým cukrom.
Napísané: 19.09.2012
Zdroj foto: dreamstime.com
Zdroj text: Redakcia magazínu Dobruchut.sk

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
23.8.2016 17:20 | |
+0 -1
Doma napečené je len doma napečené. Či už sú to babičkine buchty alebo bublanina od mamy a vianočné rohlíčky ani nehovorím. Poteší nielen chuťové poháriky ale tá voňa!
Anonymný nick
22.11.2012 07:12 | |
+20 -1
Na nápad upiecť si poctivé domáce koláčiky som prišla vo chvíli, keď som minule vošla do novootvorenej pekárne v našom meste. Na prvý pohľad úžasný výber. Na druhý úžasná jednotvárnosť. Všetko na jedno kopyto. Buď presladené alebo mastné. Alebo oboje dokopy. . . http://dobreazdravo.sk/vylepsene-hanacke-kolaciky-z-celozrnnej-muky/
Podobné články
Moja babička robí s tortovým korpusom jednu zvláštnu vec a vždy je vynikajúci
Moja babička robí s tortovým korpusom jednu zvláštnu vec a vždy je vynikajúci
Piškótový korpus je jedným z tých koláčov, pri ktorých sa musíte striktne držať receptu. Pomery sú tu...
TOP
Dlhá história obľúbeného vianočného pečiva: Linecké koláčiky milujeme už 370 rokov
Dlhá história obľúbeného vianočného pečiva: Linecké koláčiky milujeme už 370 rokov
Dalo by sa povedať, že je to asi najobľúbenejšie vianočné pečivo a len málokto by si bez neho vedel...
Robíte to aj vy? Tak pozor, prečo by sa surové cesto nemalo jesť? Nejde o vajcia!
Robíte to aj vy? Tak pozor, prečo by sa surové cesto nemalo jesť? Nejde o vajcia!
A čo vy? Ochutnávate surové cesto počas vianočného pečenia? Toto je dôvod, prečo by ste tak už nemali robiť!
Drobí sa a je suché? Už nikdy viac! Toto je tajomstvo skúsenej cukárky na dokonalé linecké cesto, je krehké,
Drobí sa a je suché? Už nikdy viac! Toto je tajomstvo skúsenej cukrárky, ako urobiť najlepšie linecké cesto, je krehké, vláčne a perfektne sa s ním pracuje
Krehké, jemné a rozplýva sa na jazyku! Ak chcete mať úžasné linecké koláčiky, dávajte si pozor na tieto...
Trojkráľový koláč
Ospevuje ho celá rodina: Trojkráľový koláč, kto nájde TOTO, bude celý rok zdravý a spokojný! Chutí fantasticky a má naozaj málo kalórií
Sviatočné obdobie s množstvom pokušení bohatých na tuk a cukor je za nami. Teraz nás ešte čaká ďalšia...
TOP
Veľkonočné suché pečivo
Ešte stíhate! Recepty na VEĽKONOČNÉ PEČIVO na jednom mieste, stačia vám tieto 4 základné cestá
Uľahčite si veľkonočné pečenie. Máme pre vás 4 základné cesta na veľkonočné drobné pečivo, z ktorého...