Pridať recept

Taliani si utiahli opasky a začali variť inak

Miláno 25. októbra (TASR) – Taliansko je známe svojou vášňou pre jedlo, ale v čase krízy sa viac ako polovica Talianov snaží využiť pri varení aj zvyšky nedojedených jedál, aby z nich pripravili iný, nový pokrm.

Ako vyplýva z nedávno zverejneného prieskumu, 59 percent Talianov kúzli v kuchyni so zvyškami cestovín, chleba a zeleniny. Ide o trend, ktorý svedčí o tom, že vládne úsporné opatrenia a nezamestnanosť veľmi zasiahli peňaženky obyvateľstva.

V lepších časoch Taliani ročne vyhodili do smetných košov spolu 10 miliónov ton jedla za 11 miliárd eur, vyplýva z prieskumov potravinárskej asociácie Coldiretti. Počas ekonomickej krízy sa však ich správanie radikálne zmenilo.

Receptov na prípravu jedál s využitím zvyškov je v Taliansku veľmi veľa. Stačí trocha tvorivosti, a môžete mať na tanieri mäsové guľky zo zvyšku hovädziny, pár vajec, chleba a kúštika syra, uviedol šéf Coldiretti Sergio Marini.

Dodal, že Taliansko je síce krajinou s bohatými kulinárskymi tradíciami, ale väčšina z preslávených jedál sa varí z tých najjednoduchších surovín, keďže časť receptúr pochádza z konca druhej svetovej vojny, keď bol v Taliansku veľký nedostatok potravín.

Taká je toskánska ribollita – čo je v podstate zeleninová polievka minestrone zo včera nadrobená chlebom, alebo benátska pinza - žemľovka so sušeným ovocím, či neapolská frittata di pasta – omeleta s cestovinami.

Podľa štatistík Taliansko v júni zaznamenalo najväčší pokles spotreby v povojnovom období a spamätáva sa z neho len veľmi pomaly.

Jeden zo štyroch Talianov totiž priznáva, že je v zložitej ekonomickej situácii, čo je o tri percentá viac ako vlani.

Napísané: 25.10.2012
Zdroj text: TASR

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
29.10.2012 14:48 | |
+4 -0
To je dôsledok veľkej privatizácie. Všetko sa muselo predať a teraz nie je čo jesť a hlavne za čo.
Anonymný nick
28.10.2012 17:21 | |
+1 -10
takze uz ani talinanska kuchyna nebude stat za nic...parada... aspon ale uvidime hromadny pokus na ludoch, co robi s ludmi strava bez vitaminov, prihrievana, teda da sa povedat typicky slovensky styl....co dom dal...takze asi uvidime avitaminozu v hromadnom meradle, rovnako ako to vidime na Slovakoch. a teraz by som asi mala ist do Talianska a stat sa dilerom vitaminovych doplnov, zachvilu ich budu vsetci potrebovat,rovnako ako Slovac, a za chvilu budem milionarka. takze balim kufre :)
nadis
26.10.2012 11:50 | |
+30 -3
konečne si ľudia začnú vážiť potraviny. Veď stačí sa pozrieť po sviatkoch stačí aj obyčajná nedeľa - do kontajnerov plných vyhodených cestovín, chleba, mlieka, zeleniny, ovocia, a to nehovorím o Vianociach - celé kurence, kačky, husi. A potom lamentujú, že nemajú čo do hrnca. Veď nikto nemá ani cez sviatky 2 žalúdky, tak prečo zbytočne nakupovať, čo potom vyhodím ? Ja som bol od mladosti zvyknutý, že jedlom sa nepohŕdalo, spotrebovalo sa aj z predchádzajúceho dňa. A teraz ? Vždy sa vadím so synom - prinesie si jedlo, trebárs z viet. reštaurácie - trochu odje, a zbytok zostane týždeň v chladničke, kým to nesplesnie a ja to potom nevyhodím. Mladí si nevážia nič, a jedlo zvlášť. potrebovali by, aby nemali čo do úst aspoň týždeň, však potom by im bol dobrý aj suchý chlieb. Potravinami sa obrovsky plytvá. Táto kríza je aj na niečo dobrá - ľudia si budú - aspoň dúfam, viac vážiť jedlo, a to, čo majú. ak nie, tak človek ako taký, je nepoučiteľný :3
Anonymný nick
18.7.2013 10:08 | |
+2 -0
(y)
Anonymný nick
11.2.2014 14:33 | |
+2 -0
u nás maximálne skysne polievka niekedy...resp. nejaké zabudnuté špagety sa vyhodia...ale v živote sa u nás nevyhadzovali celé kurčatá, husi či iné jedlá, práve naopak čo sa navarí musí sa aj dojesť a kľudne to jeme aj týždeň ak sa viac navarí *500*
Podobné články
foodtruck
Parné rúry na potulkách Slovenskom I.
Plne vybavená kuchyňa na kolesách, v ktorej si pripravíte chutné a zdravé jedlá, čoskoro zavíta na východné...
Zena ovocie jedlo stravovanie
Viete, aké je to správne jedlo pre vašu dušu?
Zemiaková kaša, hranolčeky, špagety so syrom, sekaná a ďalšie chutné jedlá nemusia byť síce dobré...
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...
Delikátne rizoto: Overený recept na pravé talianske rizoto
Delikátne rizoto: Overený recept na pravé talianske rizoto plus nápady, ako ho ozvláštniť
Uvarte si s nami skutočnú delikatesu, ktorá bude hotová do pol hodiny. Tu je osvedčený recept užitočné rady,...