Pridať recept

V prvom Kuchárskom päťboji zvíťazil Jakub Rea z Trenčína

Víťazom prvého ročníka Kuchárskeho päťboja, ktorý sa konal na medzinárodnom veľtrhu gastronómie Danubius Gastro v bratislavskej Inchebe, sa stal v kategórii jednotlivcov Jakub Rea. Súťažiaci zo SOŠ obchodu a služieb v Trenčíne sa zásluhou svojej šikovnosti môže tešiť z víťazného pohára, zlatej medaily a sady profesionálnych nožov.

Najtalentovanejší študenti gastronomických škôl a učilíšť si svoje sily v Kuchárskom päťboji zmerali, ako už z názvu vyplýva, v piatich disciplínach. Museli krájať cibuľu, pór i zemiaky, vykosťovať chladené kurča a nakoniec si súťažiaci čo najlepšie a najrýchlejšie museli poradiť aj s nafiletovaním pstruha. To všetko museli stihnúť v limite 30 minút. Odborná porota v zložení šéfkuchárov Jaroslav Žídek, Vojto Artz a Petr Stádník hodnotila okrem rýchlosti aj precíznosť zvládnutia jednotlivých úloh.

V kategórii tímov bolo úlohou nádejných šéfkuchárov z Prievidze, Banskej Bystrice, Nitry, Trenčína a Košíc pripraviť z vopred zadaných surovín tridsať porcií slávnostného dvojchodového menu na tému Jedlá slovenskej kuchyne. Jeden z pokrmov pritom musel obsahovať ako hlavnú surovinu kura a jeden pstruha. V tejto súťaži uspel v absolútnom hodnotení tím SOŠ hotelových služieb a obchodu Nitra so ziskom 238 bodov. Táto časť súťaže navyše spojila mladú kuchársku generáciu so skúsenými profesionálmi aj preto, že školy na súťaž z pozície tútorov pripravovali profesionálni šéfkuchári Gurmet klubu. "Som veľmi rád, že sa nám podarilo vytvoriť nový model odbornej súťaže, ktorá sa vracia k samotným základom kuchárskeho remesla, a ktorá jasne ukazuje kvality odbornej výučby jednotlivých škôl,“ uviedol na margo súťaže člen poroty Vojto Artz.

Napísané: 31.01.2013
Zdroj text: SITA

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Vianocna obletka predjedlo
EXTRA: Tradičné recepty na Štedrú večeru!
Možno sa vám to už zdá otrepané, no Vianoce nemožno označiť inak ako za najkrajší deň v roku. Pri spoločne...
testujem
Návrat k tradíciám? Naši predkovia mali zdravé Vianoce.
Počas celého roka sa nám darí krotiť kilá. Až kým neprídu Vianoce. Sviatky sa v našej kultúre tradične...
Krehke rezy
Súťaž o sladké balíčky džemov
Magazín Diva.sk a ovocné džemy Schwartau pre vás pripravili súťaž o chutné džemy špičkovej kvality...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...