Pridať recept

Jaroslav Žídek sa v Bojniciach inšpiroval šľachtickou kuchyňou

Bojnický zámok patrí k jedným z najznámejších a najkrajších na Slovensku. Zažil niekoľko prestavieb a posledná – najkrajšia bola v štýle francúzskych zámkov na Loire. A práve na Bojnický zámok sa v najnovšej epizóde Nebíčka v papuľke vydal Jaroslav Žídek.

Jardovým sprievodcom na Bojnickom zámku bol mladý historik, ktorý pozná neuveriteľne veľa z jeho histórie a rozprával by aj dva dni, keby ho náš televízny šéfkuchár nezastavil.

Nebicko
fotogaléria
Nebicko
Zdroj: Jednotka

Bolo sa na čo pozerať - Zlatá sála s kópiou stropu, takzvaného Anjelského stropu z Akadémie krásnych umení v Benátkach. Celý je vyrezávaný z borovicového dreva a zlátený tenkými vrstvičkami zlata, takzvaným lístkovým zlatom. Napriek veľkej ploche je použité iba 0,5 kg zlata.

Nášho šéfkuchára zaujal i obrovský kmeň lipy, ktorá sa nachádza pred vchodom do zámku. Je to Matejova lipa, ktorá prežila už viac ako 7 storočí. Svoje meno dostala po panovníkovi Matejovi Korvínovi. Podľa povesti ju zasadil Matúš Čák Trenčiansky v roku, keď zomrel posledný kráľ z rodu Arpádovcov Ondrej III., teda v roku 1301. Lipa vyrástla v prekrásny majestátny strom. V čase svojho vrcholu mala koruna priemer približne 36 metrov, hlavné konáre siahali do výšky 28 metrov a obvod kmeňa bol 12 metrov. Kráľ Matej Korvín (1458 – 1490), o ktorom je známe, že rád pobýval v Bojniciach, usporadúval pod lipou veľké hostiny a porady. O jeho vzťahu k lipe svedčia aj zachované kráľovské listiny datované v Bojniciach so záverečnými formulami "Sub nostris dilectis tillis bojniciensibus" – Pod našimi milými lipami bojnickými. Vďaka týmto faktom sa stala známou ako Lipa kráľa Mateja.

Nebicko
fotogaléria
Nebicko
Zdroj: Jednotka

Jardo Žídek sa pri svojom varení nechal inšpirovať práve šľachtickou kuchyňou, ale i veľkonočným obdobím a pripravil jedlo z králika a Mazanec. Miestne dámy mu ukázali recept na kašu, ktorá sa v tomto regióne pripravuje.

Krásne zákutia Bojnického zámku, ale hlavne miestne dobroty v Jardovom podaní si môžete pozrieť v programe Nebíčko v papuľke na Jednotke už túto sobotu.

Napísané: 28.03.2013
Zdroj foto: Jednotka
Zdroj text: Redakcia magazínu Dobruchut.sk

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Recepty z vlastnej záhradky
Zo záhrady do kuchyne je plnofarebná, veľmi pekne upravená kniha pre všetkých, ktorý chcú mať stále čerstvé...
Mandľové mlieko
Mandľové mlieko
Mandľové mlieko je zdravou náhradou kravského mlieka. Na rozdiel od sójového mlieka nemá negatívny vplyv...
Brusnica prava bylinka dreamstime.com
Súťaž: Zdravé brusnice v jedálničku
Zaraďte do svojho jedálneho lístka brusnice spolu s nami! Brusnice obsahujú veľké množstvo antioxidantov, sú...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...