Pridať recept

Kamut

Kamut je prastarý druh pšenice, ktorý nebol zasiahnutý modernými poľnohospodárskymi postupmi. Zrno si tak uchováva na rozdiel od iných plodín svoju charakteristickú chuť a obsah živín. Moderné pestovanie kamutu začalo približne v 90-tych rokoch minulého storočia a sústreďuje sa do oblastí ako Montana a Severná Dakota v USA a v kanadských provinciách Alberta a Saskatchewan.

Kamut je výbornou alternatívou tradičných pekárenských výrobkov z bežnej pšenice. Zrná kamutu sú asi dvojnásobne väčšie a obsahujú približne 2 krát viac živín, než iné obilie. Obsahuje o 20 až 40% viac bielkovín a má vyšší obsah tuku, aminokyselín, vitamínov a minerálov, než pšenica. Okrem toho mnohí ľudia alergickí na múku nie sú alergickí na kamut. Pre mnohých alergikov tak môže byť vhodnou náhradou pšenice.

Napísané: 17.07.2013
Zdroj text: Redakcia Dobruchut.sk

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
marhule
Hor sa na marhule!
Majú príjemnú vôňu, sú ich plné stromy a ich farba je veľmi lákavá. Marhuľová sezóna je v plnom prúde,...
Čokoládová torta s domácou šľahačkou a čerstvými jahodami
Bez čokolády to nejde. Mnohí, najmä ženy, o tomto ani neargumentujú. Ak sa k tomu pridá šľahačka a jahody,...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...