Lucuma
Lucuma je ovocie, ktoré rastie v chladných horách Peru v nadmorských výškach 1000 m.n.m. a viac. Vďaka nutričným hodnotám bola plodina obľúbená už v dávnych dobách a bola považovaná za zlato Inkov.
Plody majú vajcovitý tvar veľkosti 5-8 cm a zrelé plody majú zeleno-žltú šupku a oranžovo-žltú dužinu. Chuťou pripomína lucuma puding alebo tekvicu. Štruktúru má ovocie oproti inému ovociu pomerne suchú a škrobnatú a konzistenciu krémovú. Veľká časť produkcie sa predáva v dehydrovanej forme, iba malé percento ovocia sa predáva čerstvé.
Prášok z lucumy sa pre výraznú arómu využíva ako prírodná aróma a dochucovadlo potravín, napríklad zmrzlín, mliečnych a iných výrobkov. Nutrične je lucuma pomerne bohatá na živiny, pretože obsahuje vitamíny skupiny B a ďalej niacín, železo, karotén a mnoho vlákniny.
Napísané: 19.09.2013
Zdroj text: Redakcia Dobruchut.sk
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.