Pridať recept

Karob

Karob, tiež známy ako svätojánsky chlieb, sa získava z luskov dreviny rastúcej v Stredomorí. Je zdravšou náhradou kakaa. Karob je bohatý na vitamíny A, B, D, minerály ako horčík, vápnik, železo a tiež na aminokyseliny a vlákninu.

Na rozdiel od kakaa neobsahuje kofeín, alergénne látky, teobromín ani metylxantín. Jeho požitie teda nevyvoláva zrýchlený tep, poruchy spánku alebo hyperaktivitu. Má navyše priaznivý vplyv na trávenie a znižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Karob je aj nutrične výhodnejší ako kakao, ktoré obsahuje 23% tuku, zatiaľ čo karob len 7%. Je však prirodzene sladký, obsahuje až 48% cukru, preto ho nie je potrebné doslaďovať cukrom. Karobová čokoláda je teda vhodná nielen pre ľudí trpiacich alergiou na mlieko alebo kakao, ale aj nealergikov, ktorým príjemne spestrí jedálniček.

Napísané: 19.09.2013
Zdroj text: Redakcia Dobruchut.sk

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
marhule
Hor sa na marhule!
Majú príjemnú vôňu, sú ich plné stromy a ich farba je veľmi lákavá. Marhuľová sezóna je v plnom prúde,...
Čokoládová torta s domácou šľahačkou a čerstvými jahodami
Bez čokolády to nejde. Mnohí, najmä ženy, o tomto ani neargumentujú. Ak sa k tomu pridá šľahačka a jahody,...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...