Pridať recept

Physalis

Physalis, alebo tiež mochyňa peruánska alebo židovská čerešňa, je rastlina so žlto-oranžovými bobuľami. Plody sú v papierovitom nafúknutom kalichu, po dozretí má sivozelenú farbu a chráni plody. Nemal by sa preto odstraňovať až do doby konzumácie. Jesť sa môžu iba zrelé plody, nezrelé sú toxické. Bobule majú sladkokyslú chuť, sú šťavnaté a osviežujúce.

Obsahuje veľmi vysoký obsah vitamínu C (až 30 mg/100 g), provitamín A, obsahuje aj draslík, fosfor, vápnik a mnohé iné látky. Najvhodnejšie je preto konzumovať plody čerstvé, napríklad do šalátov. Pripravujú sa aj varené vo víne alebo v sirupe a pripravuje sa z neho aj rôsol alebo zaváraniny. Physalis pomáha z tela odstrániť odpadové látky, pomáha látkovej výmene a šťava potláča svrbenie. Okrem priamej konzumácie je vhodná aj do kúpeľov proti reumatizmu, používajú sa plody, vňať aj s kalichom.

Napísané: 19.09.2013
Zdroj text: Redakcia Dobruchut.sk

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
umyvacka riadu somat
Súťaž: Vyhrajte celoročné umývanie so Somatom!
Umývačka riadu je v dnešnej dobe neodeliteľnou súčastou mnohých domácností. Dobruchut.sk a Henkel pre vás...
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Team skoly
Unikátna ŠKOLA VARENIA v nákupnom centre
RADOSŤ VARIŤ – nový kulinársky projekt v Polus City Cente. Škola varenia v Polus City Center má názov...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...