Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Video: Naučte sa zdobiť veľkonočné medovníky

Vôňa čerstvo upečených medovníkov a tradícia zdobenia medovníkov patrí nie len k Vianociam, ale aj k Veľkej noci. V Kuchynke na Bulvári v Žiline ste sa mohli dozvedieť a vyskúšať, ako krásne vyzdobiť veľkonočné medovníky. Dobruchut.sk si to nenechalo újsť.

Pečenie medovníkov

Veľkonočné medovníky, sú nielen dekorácia na veľkonočný stôl, ale potešia aj šibačov. Upečte medovníky podľa obľúbeného receptu, alebo sa inšpirujte: Recepty na medovníky.

Po upečení, teplé, nie horúce medovníky, potrieme rožšľahaným žĺtkom. Medovníky budú krásne lesklé. Medovníky, ktoré budeme vyfarbovať, môžme nechať matné - nepotreté. Ak by sme natreli horúce medovníčky, tak popraskajú. Ak je žĺtko príliš husté rozrieďte ho kvapkou vlažnej vody alebo olejom.

Bielková poleva na zdobenie medovníkov

PIC 0101
Polovica úspechu pri zdobení medovníkov, je bielková poleva. Potrebovať budete dva druhy: riedku na vymaľovanie väčších plôch a hustú polevu na kreslenie obrysov, čiar, kvietkov, bodiek. Bielkovú polevu prifarbíme potravinárskymi farbivami. Najviac nás prekvapil spôsob prípravy. Bielka cukrom sa nešľahajú, ale miešajú! Hotová hustá poleva sa pri nabratí vareškou trhá, nesmie sa liať. Naopak, riedka poleva sa musí liať a pri nanášaní na medovník sa krásne rozpíja. Polevu skladujeme zakrytú v chladničke, vydrží 2 až 3 dni. Do druhého dňa poleva mierne zredne, je potrebné dosypať trochu cukru.

Recept na bielkovú polevu.

Logo

Zdobenie medovníkov

Podľa nasledujúceho videa a fotografií hravo zdobenie zvládnete. Zapojte kamarátky, či deti a o zábavu bude postarané.

  • Pri zdobení si jednu ruku oprite pohodlne o stôl a druhou koordinujte pohyby

PIC 0118

  • Rovné, vodorovné čiary hravo nakreslíte, ak budete polevu rovnomerne vytláčať a čiary kresliť tesne nad medovníčkom. Čiara postupne "dopadá" na medovník.

  • Čiaru začneme a ukončíme guľkou

PIC 0082

  • Mriežku vyfarbujeme drobnými guľkami. Guľky vytláčame z plničky, až po zaschnutí mriežky.

PIC 0085

PIC 0097

PIC 0098

  • Jarné kvietky na medovníčkoch

PIC 0096

  • Plničku, s ktorou práve nepracujeme zavrieme kúskom špajdle, aby nám neuschol hrot. Ak hrot náhodou uschne, roztopíme ho pod prúdom teplej vody.

PIC 0050

PIC 0054

  • Medovníčky vyfarbujeme nakoniec, po zaschnutí, riedkou polevou.

  • Malí pomocníci sa radi uchopia zdobičiek :)

 

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
zavaranie
Súťaž: Milujete domáce džemy? Zavariť si ich je hračka
Nie nadarmo sa vraví, že domáce chutia najlepšie. Vedeli to už naše staré mamy, ktoré starostlivo zavárali každé leto...
Karamelová
Súťaž receptové bleskovky! Téma receptu: Domáca zmrzlina
Každý týždeň iná blesková súťaž s magazínom Dobruchut.sk o knižky, ktoré vás potešia. Téma tohto týždňa je Domáca...
Bzenecký ocot
Pozor na výber octu
Ocot zohráva v kuchyni dôležitú úlohu, ale nesmiete podceniť jeho správny výber. Okrem liehových octov, vhodných...
Grape molasses
Melasa
Melasa je v podstate „odpad“, ktorý vzniká lisovaním cukru z cukrovej trstiny či repy. Je to vlastne šťava, hustý tmavo...
Bunch of lavender
Levanduľa rozvonia vašu kuchyňu
Levanduľa je stále zelený krík s úzkymi šedými listami a fialovými kvetmi. Existuje až 39 druhov levandule, ktoré môžu...
jahodová ruža
Video: Jahodová ruža
Sezóna jahôd je takmer za nami. Bohatá úroda nás nabáda k otázke: Čo s nimi? Tradične sa zavárajú, varí sa z nich džem,...
Vybrali sme pre vás
smaženie
Hraškové smaženie bez lepku aj pre vegánov
Hraškové smaženie bez lepku aj pre vegánov
Pri mojich prednáškach či seminároch o intolerancii na potraviny padajú najčastejšie otázky práve o lepku. Ako ho...
Grape molasses
Melasa
Melasa
Melasa je v podstate „odpad“, ktorý vzniká lisovaním cukru z cukrovej trstiny či repy. Je to vlastne šťava, hustý tmavo...
Traditional
Oštiepok - syrový poklad zo slovenských salašov
Oštiepok - syrový poklad zo slovenských salašov
Oštiepok je náš slovenský polotvrdý, polotučný syr. Jeho charakteristickým znakom je elipsovitý tvar s ornamentom...