Pridať recept

Tipy a inšpirácie: Najlepšie sladké recepty na Veľkú noc

Veľká noc, to nie je len šibačka a oblievačka, ale aj veľkonočné stoly plné dobrôt. Prinášame vám tipy na chutné veľkonočné recepty.

Vajíčka z lístkového cesta

Suroviny:

  • 400 g lístkové cesto
  • 1 ks vajíčko
  • 70 g čokoláda
  • podľa chuti nutella alebo lekvár

Postup receptu:

Lístkové cesto vyvaľkáme, vykrajujeme ovály. Do stredu ovála dáme nutelu, kraje potrieme vajíčkom, položíme druhý ovál a zľahka pritlačíme. Vrch potrieme vajíčkom a v teplej rúre(200°C) pečieme. Po vychladnutí ozdobíme napr. čokoládou.

Veľkonočný vrkoč

Suroviny:

  • Velkonocny vrkoc
    fotogaléria
    Velkonocny vrkoc
    Zdroj:
    250 g tvaroh
  • 2 PL med
  • 1 ks vajce
  • soľ
  • 5 PL mlieko
  • 8 PL olej
  • 500 g hrubá múka
  • 1,5 ks kypriaci prášok do pečiva
  • 300 g figy
  • pistácie
  • 1 PL rum
  • žĺtok
  • 2 PL mlieko

Tvaroh, vajce, med, štipku soli a olej dobre vymiešame. Pridáme múku premiešanú s kypriacim práškom a vytvoríme hladké cesto. Necháme ho kysnúť pol hodinu, vmiešame hrozienka, oriešky a rum. Rozdelíme na tri časti a zapletieme ako vrkoč, alebo vianočku. Žĺtok rozmiešame v mlieku a potrieme ním vrkoč, pečieme 40 minút pri teplote 170 stupňov Celzia.

Veľkonočné kokosové hniezdočká

Kosove hniezdocka
fotogaléria
Kosove hniezdocka
Zdroj:
Malé jednohubky na veľkonočné posedenie

Suroviny:

  • 3 ks bielka
  • 100 g práškový cukor
  • 90 g kokosová múčka
  • 40 g strúhanka
  • 70 g horká čokoláda
  • balíček lentiliek

Postup receptu:

  1. Do tuhého snehu zašľaháme práškový cukor, masu dáme na sporák nad vriacu vodu a šľaháme, až kým sneh nie je dobre prehriaty a tuhý. Potom doň zamiešame kokosovú múčku, strúhanku a odložíme.
  2. Plech vyložíme papierom na pečenie a z cesta formujeme hniezdočka. Pečieme v mierne teplej rúre do ružova. Do jamky dáme po vychladnutí roztopenú čokoládu a ako vajíčka menšie lentilky.

Fotorecept: Veľkonočný kysnutý Baranček

Suroviny:

  • Kysnuty barancek
    fotogaléria
    Kysnuty barancek
    Zdroj:
    500 g polohrubá múka
  • 50 g práškový cukor
  • 200 ml mlieko
  • 75 g masla
  • 1 ks vajce
  • 1 KL soli
  • 40 g droždie
  • 50 ml teplé mlieka
  • 1 ks vajce na potretie
  • 1 PL práškový cukor na posypanie

Veľkonočný baranček podľa fotopostupu.

Veľkonoční zajačikovia

Inšpirácia na Veľkú noc pre našich najmenších.

Suroviny:

Cesto:

  • 600 g hladkej múky
  • 300 g vlažnej vody alebo mlieka
  • 100 ml oleja
  • 1 ks vajce
  • 8 PL kryštálového cukru
  • 25 g čerstvého droždia
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • štipiek soli
  • trochu nastrúhanej pomarančovej kôry

Plnka:

  • 200 g mletého maku
  • 100 g práškového cukru
  • 100 ml horúceho mlieka
  • 1 PL masla
  • 2 PL slivkového lekváru
  • 1 ks banán
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1 ČL perníkového korenia
  • trochu oleja na vymastenie plechu
  • trochu hrozienok na ozdobu

Fotopostup na prípravu zajačikov.

Veľkonočný mazanec

Suroviny

  • 500 g hladkej múky
Mazanec
fotogaléria
Mazanec
Zdroj:
  • 500 g polohrubej múky
  • 400 ml vlažného mlieka
  • 200 g práškového cukru
  • 42 g čerstvého droždia
  • trochu ostrúhanej citrónovej kôry
  • 70 g sušených brusníc alebo hrozienok
  • 100 g kandizovaného ovocia
  • 1/2 ČL soli
  • 4 PL rumu
  • 1 PL masti
  • 4 PL slnečnicový olej
  • 40 g masla
  • 4 ks vajcia
  • 4 PL mandľových lupienkov

Postup na prípravu veľkonočného mazanca

***Chystáte sa piecť medovníky? Pozrite si manuál ako ich vyzdobiť***

Mrkvovoe
fotogaléria
Mrkvovoe
Zdroj:

Mrkvové veľkonočné pečivo

Suroviny:

  • 200 g jemne nastrúhanej mrkvy
  • 300 g stuženého rastlinného tuku zmäknutého
  • 400 g hladkej múky
  • 1 ks vanilkový cukor
  • 1 ks marhuľový džem

Postup na prípravu veľkonočného pečiva

Koláčiky "volské oká"

Suroviny:

Cesto:

  • 500 g hladká múka
  • 1 balíček droždie
  • 50 g cukor
  • 1 balíček vanilkový cukor
  • 1 ks vajce
  • 180 ml mlieko
  • 80 g maslo

Náplň:

  • 2 poháre marhuľový kompót
  • 2 balíčky Zlatý klas
  • 500 ml mlieko
  • 40 g cukor

Postup na prípravu koláčikov

Sladké volské oká - čokomisky s tvarohovou plnou

Sladke volske oka
fotogaléria
Sladke volske oka
Zdroj:
Recept, ktorý uspokojí oči i žalúdok

Suroviny:

  • 100 g čokoláda
  • 20 g stužený tuk
  • 1 ks vanilkový cukor
  • podľa chuti kryštálový cukor
  • 150 g jemný tvaroh
  • trochu vaječný likér

Postup na prípravu

Kokosové zajačiky zo zbytkov cesta

Suroviny:

  • Zajkovia
    fotogaléria
    Zajkovia
    Zdroj:
    cesto zvyšné z pečenia
  • podľa chuti malinový džem
  • plnka zvyšná z pečenia
  • rum

Postup na prípravu

Čokoládovo-rumové kuriatka

Jednoduché, pekné a chutné jednohubky :)

Suroviny:

  • Kuriatka
    fotogaléria
    Kuriatka
    Zdroj:
    1 balíček piškóty
  • 2 PL mleté orechy
  • 1 KL kakao alebo čokoláda
  • 3 PL rum
  • 2 PL práškový cukor
  • 100 g Hera
  • 20 g kokos

Na zdobenie:

  • piškóty
  • čokoláda na varenie
  • kandizované ovocie

Postup na prípravu veľkonočných kuriatok

Sunquicková veľkonočná torta

Suroviny:

Sunquik
fotogaléria
Sunquik
Zdroj:
Korpus:

  • 5 ks vajcia
  • 7 PL kryštálový cukor
  • 7 PL polohrubá múka
  • 2 PL voda
  • 2 PL olej
  • 2 PL kakao
  • 1/2 KL prášok do pečiva

Roláda:

  • 5 ks vajcia
  • 7 PL kryštálový cukor
  • 7 PL polohrubá múka
  • 2 PL voda
  • 1/2 KL prášok do pečiva
  • 100 g marhuľový lekvár

Sunquickový sirup:

  • 125 ml sunquick sirup
  • 125 ml voda
  • Plnka:
  • 500 ml mlieko
  • 4 PL solamyl
  • 1 ks vanilkový cukor
  • 200 g práškový cukor
  • 300 g maslo
  • 1 PL um

Na povrch:

  • 100 g kokosová múčka

Postup na prípravu

Napísané: 10.04.2014
Zdroj text: Dobruchut.sk

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
TOP
Končí pôst, začína obdobie hojnosti: Tieto tradičné dobroty nesmú chýbať na veľkonočnom stole, tradície
Končí pôst, začína obdobie hojnosti: Tieto tradičné dobroty nesmú chýbať na veľkonočnom stole, tradície a zvyky Veľkej Noci približuje etnologička
Varená šunka, údené klobásky, domáca slaninka, chren, vajíčka či koláčiky. To je sviatočné menu, ktoré...
Čo sú tie biele vzory na šunke? Nie je to tuk!
Čo sú tie biele vzory na šunke? Nie je to tuk!
Biele vlákna prechádzajúce cez šunku nie sú ničím zvláštnym a väčšina z nás im nevenuje pozornosť. Koniec...
Tu nájdete návod, ako skontrolovať, či sú vaše vajcia čerstvé. Päť spoľahlivých spôsobov
Tu nájdete návod, ako skontrolovať, či sú vaše vajcia čerstvé. Päť spoľahlivých spôsobov
Na prvý pohľad je ťažké posúdiť, ktoré vajcia sú čerstvé. Zvonka vyzerajú všetky veľmi podobne. Keď...
Raw meat sausage ready to be boiled in a red pot
Ako počas Veľkej Noci nepribrať? Tu je niekoľko rád od odborníka na výživu
Blížiace sa veľkonočné sviatky sú pre mnohých ľudí výzvou, obzvlášť pre tých na redukčnej diéte. Okolo...
Krémový špenát: Univerzálna, delikátna príloha
Zelený štvrtok: Recepty od raňajok až po večeru s pochúťkami zo špenátu, medvedieho cesnaku či mladej žihľavy
Zelený štvrtok so sebou prináša nádherné a najmä veľmi chutné recepty. Inšpirujte sa a vyberte si z našej...
Najkrajšie želé v tvare vajíčka. Stačí polhodina, úspech zaručený!
Najkrajšie veľkonočné želé v tvare vajíčka. Stačí polhodina, úspech zaručený!
Hľadáte inšpiráciu na originálne a zároveň jednoduché jedlo na prípravu na Veľkú noc? Máme pre vás niečo...