Pridať recept

Grilovačku vo fúriku, bylinkové limonády či tajný recept od Jaroslava Žídeka ponúkne Restaurant Day v Bratislave a v Dobšinej

Exotická kuchyňa na trhovisku, lokše s medvedím cesnakom na lúke, grilovanie vo fúriku či bylinkové limonády na dvore paláca. To všetko bude súčasťou Restaurant Day, ktorý sa uskutoční už v sobotu 17. mája v Bratislave a v Dobšinej.

 

Vedeli ste, že obývačka, umelecký ateliér, lúka pri lese, kancelária alebo dvor v okolí paneláka môžu slúžiť aj ako jednodňová reštaurácia? Už v sobotu 17. mája si ju môže počas Restaurant Day otvoriť ktokoľvek – stačí si vybrať originálne miesto a chcieť pochváliť sa chutným jedlom. Myšlienka vznikla vo fínskych Helsinkách v roku 2011 a odvtedy sa Restaurant Day koná v 30 krajinách na celom svete. Každoročne sa do neho zapájajú tisícky jednodňových reštaurácií vo Varšave, Kyjeve, Budapešti, Viedni, či v Prahe. Tento raz sa zapojí aj 9 organizácií z Bratislavy a Dobšinej, ktorých projekty možno podporiť cez darcovský portál www.Dobrakrajina.sk.

Liga za ľudské práva ponúkne spolu s cudzincami žijúcimi na Slovensku exotické menu na trhovisku na Žilinskej ulici v Bratislave. Nebude chýbať afgánske národné jedlo kabuli palau, indický dal, tradičné somálske pochúťky či kuskusový šalát dochutený granátovým jablkom a koriandrom.

Konopne
fotogaléria
Konopne
Zdroj:
Čerstvé lokše s medvedím cesnakom a lúčny čaj sa budú podávať na lúke vo Weitovom lome v Bratislave. Bratislavské regionálne a ochranárske združenie (BROZ) sa na Devínskej kobyle snaží o zachovanie rozmanitej prírody aj vďaka kozám, ktoré spásaním obnovujú tradičnú lúku.

 

Grilovačku vo fúriku, kuchtenie s Jaroslavom Žídekom a čítačku Malého princa chystajú divadelníci s mentálnym znevýhodnením, ktorí pôsobia v Dome sociálnych služieb Prima v bratislavskej Trnávke.

Restaurant Day sa prvýkrát uskutoční aj na východe Slovenska v Dobšinej. Dve učiteľky z rodičovského centra Detstvo deťom, ktoré napísali emotívny list ministrovi školstva, založili centrum, v ktorom učia rodičov rómskych detí ako sa starať o domácnosť a rodinu. Spoločne budú Dobšinčanom a ľuďom z okolia ponúkať tradičný dobšinský koláč Grilikuchen, mrkvovo-cesnakový, zelerovo-kukuricový či kapustovo-šunkový šalát.   

Prvotným cieľom Restaurant Day nie je zarobiť. Reštaurácie fungujú na báze dobrovoľného príspevku Zaplať, koľko chceš. V prípade neziskoviek ľudia budú môcť ochutnať niektoré z ich špecialít a zároveň podporiť ich aktivity, ktorými menia veci na Slovensku k lepšiemu.

Cieľom Restaurant Day  je, aby sa dostal do zaujímavých lokalít a ponúkol netradičné a originálne recepty ľuďom, ktorí sa radi spoznávajú a cítia dobre v komunite. Môžu sa cez neho realizovať vášniví kuchári, pekári i gurmáni. Možností majú veľa – od tradičných lokálnych jedál, na ktoré často zabúdame cez stálice našej kuchyne vybrúsené do dokonalosti až po excentrické ochutnávky netradičných jedál z originálnych prísad.  

Na čo sa môžete tešiť?

Láska k dobrému jedlu spája takmer všetkých ľudí. Ľudia z neziskových organizácií, ktorých projekty možno podporiť aj cez darcovský portál www.Dobrakrajina.sk a ktorí pracujú s deťmi a mladými, mentálne hendikepovanými klientmi, žiadateľmi o azyl alebo pôsobia v rámci ochrany prírody, si počas Restaurant Day pripravili zaujímavé menu. V Bratislave a v Dobšinej sa otvorí 9 jednodňových reštaurácií, ktorých návštevou sa ľudia nielen dobre najedia, ale aj dozvedia niečo o práci, ktorej sa organizácie na Slovensku venujú.

Kto sa zapojí do Restaurant Day

Detstvo deťom - rodičovské centrum na Zimnej 251, Dobšiná, 10.00 – 16.00

Napísali list ministrovi školstva, no nepochodili. Dve učiteľky z Dobšinej sa rozhodli konať na vlastnú päsť a založili rodičovské centrum, v ktorom sa venujú mladým rómskym rodinám a učia ich ako viesť domácnosť a pripraviť svoje deti pre život. Spolu s mamičkami si pripravili dobšinské menu v podobe tradičného dobšinského koláča Grilikuchen. Nebude chýbať ani mrkvovo – cesnakový, zelerovo – kukuricový či kapustovo – šunkový šalát a  pudingový zákusok.

Liga za ľudské práva, trh na Žilinskej ulici - Drevená dedina v rohu trhoviska, Bratislava, 9.00 – 14.00

Utečenci a azylanti žijúci na Slovensku pripravia pre ľudí exotický zážitok v podobe multi-kulti menu. Na trhu sa bude podávať afgánske národné jedlo kabuli palau, indický dal, tradičné somálske pochúťky, kuskusový šalát dochutený granátovým jablkom a koriandrom, maková (bezlepková) torta s vôňou orientu a iné exotické prekvapenia.

BROZ, Lúka vo Weitovom lome, Devínska kobyla, Bratislava, 10.00 – 17.00

Falafel
fotogaléria
Falafel
Zdroj:
Lokše s dipom z medvedieho cesnaku, maková štrúdľa, voňavý kozí syr či lúčny čaj čakajú návštevníkov na lúke vo Weitovom lome. Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ) pripravilo zaujímavé lúčne menu, ktoré si budú môcť vychutnať na Devínskej kobyle. V lúčnej reštaurácii nebudú chýbať ani kozy a popri maškrtení sa môžu vybrať na exkurziu za pestrofarebnými včelárikmi na Sandberg.

Mobilná záhrada Vnútroblok, Sasinkova 21, Bratislava, 13.00 – 21.00

Mobilná záhrada na Sasinkovej ulici vznikla premenou nevyužívaného pozemku v Bratislave na dočasnú susedskú záhradu, v ktorej si susedia pestujú zeleninu v centre mesta. Ponúkať sa bude záhradné menu v podobe grilovaného cícerového burgera a jahodovej rebarborovej Bloody mary.

Bol raz jeden človek, Kontakt, Zelená 13, Bratislava, 11.00 – 18.00

Priamo v centre historickej Bratislavy si svoju jednodňovú reštauráciu otvoria kamaráti s mentálnym postihnutím zo združenia Bol raz jeden človek. Napečú veselé sladké i slané koláče a rovnako veselo všetkých gurmánov aj obslúžia. Pozývajú všetkých koláčových klasikov, vegetariánov, vegánov i vitariánov na taniere plné všelijakých chutí.

Len tak tak, Pisztoryho palác, Bratislava, 11.00 – 18.00

Petrzlenove
fotogaléria
Petrzlenove
Zdroj:
Zdravé bylinkové špeciality pripravia herci a tanečníci s hendikepom a ľudia z integrovaného pohybového divadla na nádvorí paláca, ktoré dal kedysi postaviť známy lekárnik Pisztory. Divadlo má svoje dosky priamo v budove paláca na Štefánikovej ulici. Podávať budú bylinkové menu v podobe cibulačky a lá Pisztory, bylinkové quiche, čerstvé bylinkové limonády, škoricové košíčky s čerstvým ovocím a sladkým bazalkovým pestom. Popri popíjaní kávy od Happy Coffee sa návštevníci bylinkovej reštaurácie budú môcť naučiť aj základy tanga a deti hrať v detskom kútiku.

Stopy snov, Domov sociálnych služieb Prima, Banšelova 4, Bratislava, 14.00 – 20.00

Jarné grilovačkové menu, palacinky, delikátne mäsko grilované vo fúriku a špeciality pripravované priamo Jaroslavom Žídekom budú môcť návštevníci ochutnať na dvore Domova sociálnych služieb Prima, kde pôsobia aj divadelníci s mentálnym znevýhodnením v divadle Ticho a spol. Nebude chýbať ani zaujímavá čítačka z knihy Malý princ.

Odkazprestarostu.sk, Detské ihrisko na Osadnej 16, Bratislava, 11.00 – 17.00

Hrášková polievka s bazalkou, broskyňová polievka, cviklová nátierka, jablkové pité, vanilkový krém s ovocím a mäsové guľky s tagliatelle budú súčasťou piknikového jarného menu, ktoré sa bude podávať priamo na detskom ihrisku. Pôjde o susedské stretnutie, kde sa bude piknikovať vo veľkom. Okrem dobrého jedla sa ľudia budú môcť pridať aj ku skrášľovaniu ihriska, maľovaniu mobilnej knižnice či čítačke fantasy literatúry pre deti.

Ulita, Komunitné centrum Kopčany na Kopčianskej 90 v Petržalke, Bratislava, 14.00 – 18.00

Hrová kaviareň sa otvorí poobede na dvore pred komunitným centrom Ulita, ktoré sa venuje deťom a mladým z rodín v núdzi. Okrem koláčového menu nebude chýbať káva ani slané ulity, deti si budú môcť kresliť, tvoriť, požičať si knižky, loviť papierové ryby a iné zábavné veci.

Mapa reštaurácií

Restaurant day2
fotogaléria
Restaurant day2
Zdroj:

Napísané: 12.05.2014
Zdroj text: Nadácia Pontis a Dobrakrajina.sk

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Vianocna obletka predjedlo
EXTRA: Tradičné recepty na Štedrú večeru!
Možno sa vám to už zdá otrepané, no Vianoce nemožno označiť inak ako za najkrajší deň v roku. Pri spoločne...
testujem
Návrat k tradíciám? Naši predkovia mali zdravé Vianoce.
Počas celého roka sa nám darí krotiť kilá. Až kým neprídu Vianoce. Sviatky sa v našej kultúre tradične...
Krehke rezy
Súťaž o sladké balíčky džemov
Magazín Diva.sk a ovocné džemy Schwartau pre vás pripravili súťaž o chutné džemy špičkovej kvality...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...