Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Kapustnica bez varenia. Alebo ako byť raw aj pri Novoročnom stole

Kapusta je tradičná slovenská plodina. Najčastejšie sa v našich záhradách pestuje zelená a červená. Zelená je plná chlorofylu, červená vraj obsahuje 8 pigmentov, ktoré nenájdete v žiadnej inej rastline. Akokoľvek výhody jedenia kapusty nemusíme moc predstavovať. Je to multi využiteľná potravina nielen v surovom, kvasenom ale aj varenom stave. A práve teraz sa nachádzame v období Vianoca Silvestrovských osláv, keď si častejšie ako inokedy - aj vďaka tradíciám, kapustnicu doprajeme.  Je nielen skvelým jedlom, ale aj vďačným „vyprošťovákom“ po prehýrenej silvestrovskej noci, napríklad :)

My si si dnes kapustnicu doslova priprawíme. Každý z raw kuchárov má ten svoj vlastný recept podobne, ako sú desiatky tradičných receptov gazdiniek z rôznych lokalít Slovenska. Priznám sa, že keď som rawila kapustnicu prvý krát, moc mi nechutila. Prvé vylepšenie prišlo náhodne. Mala som po fotení receptu pre redakciu zmiešanú vodu s miso pastou, tak som ju tam švihla do mixéra a pridala ingrediencie. Poznám chuť miso pasty a rada sa  s ňou hrám, lebo pri raw akoby dopĺňala chuť vývarov. Na druhý krát som si namiešala pre mňa úžasnú, kyslú a mierne pikantnú chuť, ktorú teraz za inú kapustnicu ťažko vymením.

Chuť nakladanej kapusty poznáte asi všetci. Kopa vitamínu C, dokonca vzácnej B12ky sa nájde. Kapusta pôsobí protizápalovo, posilňuje telo pred rakovinou a posilňuje imunitu a pomáha pri trávení. Nám sa už pomaly míňa dedkom naložený súdok. Raw kapustnica sa neje studená, má izbovú teplotu alebo teplotu 42 C° čo nie je málo a aj v zime pekne zohreje.

Ingrediencie na 4 porcie

  • 1/2kg nakladanej bielej kapusty
  • 1 PL rasce, soľ
  • 1l teplej vody (42 C°), v ktorej rozmiešate 2 PL miso pasty
  • 1l kapustovej vody
  • 1 väčšia paradajka
  • 4 strúčiky cesnaku
  • asi 100 g sušených červených paprík (tie mám dopredu nasušené na raw omáčky vždy)
  • jedna väčšia hrubostenná červená paprika
  • ošúpaná cuketa
  • za hrsť petržlenovej vňatky (iba listy, stonka by mixovaním zhorkla)
  • Na marinovanie čerstvých portobello hríbov (alebo šampiňónov) budete potrebovať malú lyžicu medu alebo prírodného sladidla a tamari omáčky,(môžete použiť aj sójovú alebo žiadne marinovanie).  Pár sušených sliviek a pár bobkových listov

Ako pripraviť RAW kapustnicu:

  1. Pripravte si veľkú misu do ktorej dáte 3/4 kapusty, bobkové listy,sušené slivky a marinované nakrájané huby.
  2. Do mixéra dajte za hrsť kyslej kapusty, kapustovú vodu a všetky ostatné ingrediencie okrem soli. Vymixujte do hladkej konzistencie. Zmes vylejte do misy na kapustu a slivky s hubami.
  3. Premiešajte a nechajte postáť asi hodinu niekde v teple, nie na radiátore ani v chladničke. Studené jedlo nie je zdravé.
  4. Sem-tam ju premeišajte a nakoniec dochuťte soľou. Ak by ste soľ pridali skôr, môže sa stať že presolíte. Tamari omáčka s misom a kapustou už slané sú, preto radšej opatrne aby ste si nepoškodili ľadviny.

Toto je raw , teda verzia bez tepelnej úpravy. Ak vám z polievky zostane, nenechávajte ju dlhšie v izbovej teplote. Uložte ju do chladu a na druhý deň prehrejte. Takáto vegánska chutí rovnako dobre ako raw. Raw má širší zmysle, lebo ako sme písali v predchádzajúcich článkoch, príprava bez varenia zachováva vitamíny.

Henrieta

Henrieta Peškovičová (40r)
lektorka varenia, propagátorka zdravého životného štýlu a radosti z bytia

Diskusia (3 príspevky) Pridať príspevok

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
skinyard
6.2.2015 12:24 | |
+9 -1
sa neviete vyjadrovat po slovensky ??????,,,,preberte sa
ppmakoff
30.12.2014 10:51 | |
+44 -8
uz by ste si mohli odpustit tie anglikanizmy...
panzerschreck32
31.12.2014 14:29 | |
+8 -26
ty sa v prvom rade nauc po slovensky ked ti tak vadia anglicizmy..... trulo anglikanizmy co si Poliak ? alebo mas nieco s anglikanskou cirkvo haha
Zobraz celú diskusiu
Podobné články
Grilling Ribs
Marinády dodajú grilovanému mäsu a rybám tú správnu chuť!
Vonku sa konečne vyčasilo a prišiel ten správny čas nato, aby ste aj Vy vytiahli gril. Sedieť vonku na terase...
Bzenecký ocot
Pozor na výber octu
Ocot zohráva v kuchyni dôležitú úlohu, ale nesmiete podceniť jeho správny výber. Okrem liehových octov, vhodných...
Grape molasses
Melasa
Melasa je v podstate „odpad“, ktorý vzniká lisovaním cukru z cukrovej trstiny či repy. Je to vlastne šťava, hustý tmavo...
Bunch of lavender
Levanduľa rozvonia vašu kuchyňu
Levanduľa je stále zelený krík s úzkymi šedými listami a fialovými kvetmi. Existuje až 39 druhov levandule, ktoré môžu...
smaženie
Hraškové smaženie bez lepku aj pre vegánov
Pri mojich prednáškach či seminároch o intolerancii na potraviny padajú najčastejšie otázky práve o lepku. Ako ho...
nanuky
17 zdravých tipov na nanuky pre deti od Henriety
Neviem či poznám človeka, ktorý nemá rád zmrzlinu. Vy áno? Naše deti ju milujú. Dokonca aj najmladšia. Nevie ešte...
Vybrali sme pre vás
Grilling Ribs
Marinády dodajú grilovanému mäsu a rybám tú správnu chuť!
Marinády dodajú grilovanému mäsu a rybám tú správnu chuť!
Vonku sa konečne vyčasilo a prišiel ten správny čas nato, aby ste aj Vy vytiahli gril. Sedieť vonku na terase...
Traditional
Oštiepok - syrový poklad zo slovenských salašov
Oštiepok - syrový poklad zo slovenských salašov
Oštiepok je náš slovenský polotvrdý, polotučný syr. Jeho charakteristickým znakom je elipsovitý tvar s ornamentom...
nanuky
17 zdravých tipov na nanuky pre deti od Henriety
17 zdravých tipov na nanuky pre deti od Henriety
Neviem či poznám človeka, ktorý nemá rád zmrzlinu. Vy áno? Naše deti ju milujú. Dokonca aj najmladšia. Nevie ešte...