Pridať recept

Kapustnica bez varenia. Alebo ako byť raw aj pri Novoročnom stole

Kapusta je tradičná slovenská plodina. Najčastejšie sa v našich záhradách pestuje zelená a červená. Zelená je plná chlorofylu, červená vraj obsahuje 8 pigmentov, ktoré nenájdete v žiadnej inej rastline. Akokoľvek výhody jedenia kapusty nemusíme moc predstavovať. Je to multi využiteľná potravina nielen v surovom, kvasenom ale aj varenom stave. A práve teraz sa nachádzame v období Vianoca Silvestrovských osláv, keď si častejšie ako inokedy - aj vďaka tradíciám, kapustnicu doprajeme.  Je nielen skvelým jedlom, ale aj vďačným „vyprošťovákom“ po prehýrenej silvestrovskej noci, napríklad :)

My si si dnes kapustnicu doslova priprawíme. Každý z raw kuchárov má ten svoj vlastný recept podobne, ako sú desiatky tradičných receptov gazdiniek z rôznych lokalít Slovenska. Priznám sa, že keď som rawila kapustnicu prvý krát, moc mi nechutila. Prvé vylepšenie prišlo náhodne. Mala som po fotení receptu pre redakciu zmiešanú vodu s miso pastou, tak som ju tam švihla do mixéra a pridala ingrediencie. Poznám chuť miso pasty a rada sa  s ňou hrám, lebo pri raw akoby dopĺňala chuť vývarov. Na druhý krát som si namiešala pre mňa úžasnú, kyslú a mierne pikantnú chuť, ktorú teraz za inú kapustnicu ťažko vymením.

Chuť nakladanej kapusty poznáte asi všetci. Kopa vitamínu C, dokonca vzácnej B12ky sa nájde. Kapusta pôsobí protizápalovo, posilňuje telo pred rakovinou a posilňuje imunitu a pomáha pri trávení. Nám sa už pomaly míňa dedkom naložený súdok. Raw kapustnica sa neje studená, má izbovú teplotu alebo teplotu 42 C° čo nie je málo a aj v zime pekne zohreje.

Ingrediencie na 4 porcie

  • 1/2kg nakladanej bielej kapusty
  • 1 PL rasce, soľ
  • 1l teplej vody (42 C°), v ktorej rozmiešate 2 PL miso pasty
  • 1l kapustovej vody
  • 1 väčšia paradajka
  • 4 strúčiky cesnaku
  • asi 100 g sušených červených paprík (tie mám dopredu nasušené na raw omáčky vždy)
  • jedna väčšia hrubostenná červená paprika
  • ošúpaná cuketa
  • za hrsť petržlenovej vňatky (iba listy, stonka by mixovaním zhorkla)
  • Na marinovanie čerstvých portobello hríbov (alebo šampiňónov) budete potrebovať malú lyžicu medu alebo prírodného sladidla a tamari omáčky,(môžete použiť aj sójovú alebo žiadne marinovanie).  Pár sušených sliviek a pár bobkových listov

Ako pripraviť RAW kapustnicu:

  1. Pripravte si veľkú misu do ktorej dáte 3/4 kapusty, bobkové listy,sušené slivky a marinované nakrájané huby.
  2. Do mixéra dajte za hrsť kyslej kapusty, kapustovú vodu a všetky ostatné ingrediencie okrem soli. Vymixujte do hladkej konzistencie. Zmes vylejte do misy na kapustu a slivky s hubami.
  3. Premiešajte a nechajte postáť asi hodinu niekde v teple, nie na radiátore ani v chladničke. Studené jedlo nie je zdravé.
  4. Sem-tam ju premeišajte a nakoniec dochuťte soľou. Ak by ste soľ pridali skôr, môže sa stať že presolíte. Tamari omáčka s misom a kapustou už slané sú, preto radšej opatrne aby ste si nepoškodili ľadviny.

Toto je raw , teda verzia bez tepelnej úpravy. Ak vám z polievky zostane, nenechávajte ju dlhšie v izbovej teplote. Uložte ju do chladu a na druhý deň prehrejte. Takáto vegánska chutí rovnako dobre ako raw. Raw má širší zmysle, lebo ako sme písali v predchádzajúcich článkoch, príprava bez varenia zachováva vitamíny.

Henrieta Peskovicova 2012
fotogaléria
Henrieta Peskovicova 2012
Zdroj:

Henrieta Peškovičová (40r)
lektorka varenia, propagátorka zdravého životného štýlu a radosti z bytia

Napísané: 29.12.2014
Zdroj text: Henrieta Peškovičová

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
6.2.2015 12:24 | |
+13 -2
sa neviete vyjadrovat po slovensky ??????,,,,preberte sa
Anonymný nick
30.12.2014 10:51 | |
+48 -9
uz by ste si mohli odpustit tie anglikanizmy...
panzerschreck32
31.12.2014 14:29 | |
+9 -29
ty sa v prvom rade nauc po slovensky ked ti tak vadia anglicizmy..... trulo anglikanizmy co si Poliak ? alebo mas nieco s anglikanskou cirkvo haha
Podobné články
Hornopovažská silvestrovská kapustnica
Silvestrovská kapustnica ako lusk! Dedova HORNOPOVAŽSKÁ kapustnica, výborný a bohatý recept. Keď ju uvaríte, nezabudnite urobiť toto!
Silvester si bez voňavej poctivej kapustnice nevieme ani len predstaviť. Pripravili sme pre vás výber skvelých...
Najlepšie silvestrovské majonézové šaláty na chlebíčky, bagety aj studené misy! Bohatý výber receptov,
Najlepšie silvestrovské majonézové šaláty na chlebíčky, bagety aj studené misy! Bohatý výber receptov, ktoré nechýbajú na žiadnej oslave
Silvestrovský výber perfektných majonézových šalátov, ktoré sa hodia na chlebíčky, kanapky i slávnostné...
Najlepšie silvestrovské nátierky na očká, jednohubky aj chlebíčky! Bohatá ponuka overených a rýchlych receptov
Najlepšie silvestrovské nátierky na očká, jednohubky aj chlebíčky! Bohatá ponuka overených a rýchlych receptov, lepšie inde nenájdete!
Chystáte sa pripravovať kanapky, očká či chlebíčky? Máme pre vás skvelé recepty na nátierky, s ktorými...
Slané chuťovky na Silvestra: Zbierka najlepších receptov na silvestrovské pohostenie pre každú návštevu. Inde
Slané chuťovky na Silvestra: Zbierka najlepších receptov na silvestrovské pohostenie pre každú návštevu. Inde už nehľadajte, tu sú všetky!
Výborné slané chuťovky na záver roka, ktoré u nás nikdy nechýbajú. Vyberte si z našej bohatej ponuky receptov.
Šošovicová polievka
Silvestrovská šošovicová polievka podľa rodinného receptu: U nás sa varí každý rok, bez výnimky!
Máte aj vy nejakú tradíciu na Nový rok, ktorú dodržiavate už celé roky? U nás je to práve príprava...
Mimosa (Mimóza)
Najlepšie silvestrovské drinky: Ospevovaná MIMÓZA a ďalšie fantastické drinky z fľaše šampanského, všetko potrebné máte určite doma!
Chcete na silvestrovský prípitok niečo originálne? Vyskúšajte tieto očarujúce a jednoduché recepty na koktaily...