Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Kapustnica bez varenia. Alebo ako byť raw aj pri Novoročnom stole

Kapusta je tradičná slovenská plodina. Najčastejšie sa v našich záhradách pestuje zelená a červená. Zelená je plná chlorofylu, červená vraj obsahuje 8 pigmentov, ktoré nenájdete v žiadnej inej rastline. Akokoľvek výhody jedenia kapusty nemusíme moc predstavovať. Je to multi využiteľná potravina nielen v surovom, kvasenom ale aj varenom stave. A práve teraz sa nachádzame v období Vianoca Silvestrovských osláv, keď si častejšie ako inokedy - aj vďaka tradíciám, kapustnicu doprajeme.  Je nielen skvelým jedlom, ale aj vďačným „vyprošťovákom“ po prehýrenej silvestrovskej noci, napríklad :)

My si si dnes kapustnicu doslova priprawíme. Každý z raw kuchárov má ten svoj vlastný recept podobne, ako sú desiatky tradičných receptov gazdiniek z rôznych lokalít Slovenska. Priznám sa, že keď som rawila kapustnicu prvý krát, moc mi nechutila. Prvé vylepšenie prišlo náhodne. Mala som po fotení receptu pre redakciu zmiešanú vodu s miso pastou, tak som ju tam švihla do mixéra a pridala ingrediencie. Poznám chuť miso pasty a rada sa  s ňou hrám, lebo pri raw akoby dopĺňala chuť vývarov. Na druhý krát som si namiešala pre mňa úžasnú, kyslú a mierne pikantnú chuť, ktorú teraz za inú kapustnicu ťažko vymením.

Chuť nakladanej kapusty poznáte asi všetci. Kopa vitamínu C, dokonca vzácnej B12ky sa nájde. Kapusta pôsobí protizápalovo, posilňuje telo pred rakovinou a posilňuje imunitu a pomáha pri trávení. Nám sa už pomaly míňa dedkom naložený súdok. Raw kapustnica sa neje studená, má izbovú teplotu alebo teplotu 42 C° čo nie je málo a aj v zime pekne zohreje.

Ingrediencie na 4 porcie

  • 1/2kg nakladanej bielej kapusty
  • 1 PL rasce, soľ
  • 1l teplej vody (42 C°), v ktorej rozmiešate 2 PL miso pasty
  • 1l kapustovej vody
  • 1 väčšia paradajka
  • 4 strúčiky cesnaku
  • asi 100 g sušených červených paprík (tie mám dopredu nasušené na raw omáčky vždy)
  • jedna väčšia hrubostenná červená paprika
  • ošúpaná cuketa
  • za hrsť petržlenovej vňatky (iba listy, stonka by mixovaním zhorkla)
  • Na marinovanie čerstvých portobello hríbov (alebo šampiňónov) budete potrebovať malú lyžicu medu alebo prírodného sladidla a tamari omáčky,(môžete použiť aj sójovú alebo žiadne marinovanie).  Pár sušených sliviek a pár bobkových listov

Ako pripraviť RAW kapustnicu:

  1. Pripravte si veľkú misu do ktorej dáte 3/4 kapusty, bobkové listy,sušené slivky a marinované nakrájané huby.
  2. Do mixéra dajte za hrsť kyslej kapusty, kapustovú vodu a všetky ostatné ingrediencie okrem soli. Vymixujte do hladkej konzistencie. Zmes vylejte do misy na kapustu a slivky s hubami.
  3. Premiešajte a nechajte postáť asi hodinu niekde v teple, nie na radiátore ani v chladničke. Studené jedlo nie je zdravé.
  4. Sem-tam ju premeišajte a nakoniec dochuťte soľou. Ak by ste soľ pridali skôr, môže sa stať že presolíte. Tamari omáčka s misom a kapustou už slané sú, preto radšej opatrne aby ste si nepoškodili ľadviny.

Toto je raw , teda verzia bez tepelnej úpravy. Ak vám z polievky zostane, nenechávajte ju dlhšie v izbovej teplote. Uložte ju do chladu a na druhý deň prehrejte. Takáto vegánska chutí rovnako dobre ako raw. Raw má širší zmysle, lebo ako sme písali v predchádzajúcich článkoch, príprava bez varenia zachováva vitamíny.

Henrieta

Henrieta Peškovičová (40r)
lektorka varenia, propagátorka zdravého životného štýlu a radosti z bytia

Diskusia (3 príspevky) Pridať príspevok

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
skinyard
6.2.2015 12:24 | |
+9 -1
sa neviete vyjadrovat po slovensky ??????,,,,preberte sa
ppmakoff
30.12.2014 10:51 | |
+44 -8
uz by ste si mohli odpustit tie anglikanizmy...
panzerschreck32
31.12.2014 14:29 | |
+8 -26
ty sa v prvom rade nauc po slovensky ked ti tak vadia anglicizmy..... trulo anglikanizmy co si Poliak ? alebo mas nieco s anglikanskou cirkvo haha
Zobraz celú diskusiu
Podobné články
Gratinované
Zapekanie jedál má tiež svoje čaro!
Keď sa jedlo zapeká - gratinuje - na povrchu sa vytvorí chrumkavá kôrka, najčastejšie syrová. Syr sa na povrchu pekne...
Close up of rose
Vyberte sa na šípky, teraz je na to ten správny čas!
Počas jesenných prechádzok neraz natrafíte na ker posiaty šípkami, no nevenujete mu žiadnu pozornosť. To je veľká...
slovník
Česko-slovenský gastronomický slovník
Kedlubna, květák, lilek, cizrna, libové maso, kýta, jáhle. Poznáte tieto suroviny? Každý z času na čas natrafíme...
Close-up of
Poznáte rozdiel medzi kypriacim práškom a sódou bikarbónou?
Do cesta ste pridali kypriaci prášok do pečiva a výsledný koláč nie je vôbec mäkký, nadýchaný a ani sa nepodobá na ten...
Ingredients laid
Talianske špagety Carbonara, už žiadne cestoviny s vajíčkom!
Hriešne hebké a krémové, presne také sú špagety “karbonára“, ktoré si Vaša rodina zamiluje. Na ich prípravu nebudete...
Jednohubky
Silvestrovská párty klope na dvere!
Oslavy príchodu Nového roku sú každoročne jednou z najpopulárnejších osláv v roku na celom celučičkom svete bez...
Vybrali sme pre vás
Pfannkuchen
11 dokonalých receptov na slané palacinky
11 dokonalých receptov na slané palacinky
Palacinky nemusia byť iba sladké. Naplniť ich môžte špenátom, šunkou, syrom, mäsom, hubami. Presvedčte sa s nami.
Shortbread
Došiel Vám papier na pečenie a vy neviete čím ho nahradiť?
Došiel Vám papier na pečenie a vy neviete čím ho nahradiť?
Slivkové buchty, jablková štrúdľa, bábovka, muffiny alebo klasika v podobe ovocnej bublaniny? Všetky tieto sladké...
Fotorecept:
Objavte bezmäsité variácie tatárskeho bifteku
Objavte bezmäsité variácie tatárskeho bifteku
O tom, že kreativita kuchárov nepozná hranice svedčí aj fakt, že dnes si môžete dopriať tatarák z lososa, tuniaka,...