Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Viete ako správne pripraviť rizoto?

Maslové vláčne, krémové, voňavé a na milión spôsobov. Talianske neopakovateľné risotto.  Všetko čo k základu potrebujete je kvalitná risotto ryža arborio alebo carnaroli. Soľ, vývar alebo voda, olivový olej, maslo a kus parmezánu. Toto je na základné risotto akurát. No a kvalitné biele suché víno. 

Potom už len trochu fantázie, lebo do risotta si môžete pridať akúkoľvek zeleninu, vňate, bylinky, huby, mäso, alebo ho spraviť krásne farebné ako prílohu napríklad k zubáčovi na pare. 

Pri talianskom risotte je naozaj dôležitá konzistencia. Neskúšajte ho spraviť z basmati ryže alebo natural, nebude to talianske krémové risotto. Talianska ryža má svoju špecifickú škrobovú štruktúru, ktorá umožní práve vytvorenie tej superchutnej konzistencie s maslom a parmezánom.

Rady ako správne pripraviť risotto

Pár overených rád:

  • Na osobu sa zvyčajne prideľuje za malú naberačku ryže. Ak sa vám to bude zdať málo, skúste si jednu porciu a uvidíte, že bude stačiť. 
  • Risotto je jedlo, ktoré si vyžaduje lásku, aktívnu a stálu pozornosť a miešanie, jeho príprava trvá cca 20 minút (pre jednu osobu). Ak ryžu nebudete miešať, vrch bude mať surový stred a spodok v panvici naopak rozvarený. Taliani vravia, že o risotto sa treba starať od začiatku až do konca ako o ženu, venovať jej stálu a láskyplnú pozornosť :) 
  • Nepoužívajte podradné víno, risotto si naozaj zaslúži kvalitu, víno je cítiť od prvej lyžice po posledné sústo. To ho tam radšej vôbec nedávajte. 
  • Vývar používajte nesolený, nachystajte si ho naozaj dosť. Ak vám dôjde, použite prevarenú alebo horúcu vodu, nie studenú. Zrnká ryže by sa vám „zavreli“ a doba prípravy by trvala dlhšie. 
  • Risotto by sa malo naozaj podávať na horúcom tanieri, nakoľko nie je nič škaredšie ako stuhnutá ryža pred okom dobrotu očakávajúceho jedáka.
  • Na záver sa vždy pridáva postrúhaný parmezán, preto soľte opatrne, aby ste to neprešvihli. Parmezán pridávajte až tesne pred podávaním na tanier, nedá sa s ním risotto zohriať, nakoľko by sa vytvorili „gučky“ a krémová konzistencia by zanikla.
  • Risotto ak ho spravíte viac,  nepridávajte doňho parmezán, ale neskôr ho rozohrejte s maslom a trochou vývaru alebo vody.
  • Na prípravu risotta používajte jemnú a krehkú šalotku, nakrájanú naozaj na drobno. Iná cibuľka by bola pre túto delikátnu a jemnú štruktúru veľmi hrubá.

Tekvicové risotto so šalviou

Ingrediencie 2 porcie:

  • 200 g ryže arborio
  • 1liter vývaru
  • 2 šalotky
  • olivový olej
  • listy šalvie
  • nakrájaná maslová alebo hokkaido tekvica
  • cesnak
  • deci bieleho vína
  • petržlenová vňať a čierne drvené korenie s muškátovým orieškom
  • 50g masla
  • 50 g parmezánu.

Postup:

Na panvici rozpáľte olivový olej a osmahnite na ňom šalotku dozlatista, pridajte ryžu, prehrejte ju, podlejte bielym vínom a zalejte vývarom tak, aby nad ryžou boli aspoň 2cm tekutiny. Miešajte. Stále a precízne, aby sa ryža na panvici stále striedala zhora nadol. Keď je ryža skoro uvarená, to zistíte ochutnávaním, pridajte nastrúhanú zeleninu a maslo. Prevarte. Risotto potom stiahnite z ohňa, premiešajte s koreninami a vňaťou a pridajte a vmiešajte parmezán. Celé dielo má mať redšiu konzistenciu akoby ryžového krému ale tak, že ryža nesmie byť rozvarená. Je to umenie, nesmejte sa, spraviť chutné talianske risotto nie je ako uvariť bielu ryžu a vmiešať do nej čo v chladničke zostalo a potom ju nakopčekovať naberačkou na tanier.:)

Henrieta

Henrieta Peškovičová (40r)
lektorka varenia, propagátorka zdravého životného štýlu a radosti z bytia

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Pomelo
Pomelo - vitamínová bomba na sychravé dni
Pre niekoho symbol šťastia, pre niekoho najväčší citrus na svete, no pre väčšinu podmanivé a delikátne spojenie...
Mascarpone
Lahodný krémový syr - mascarpone
Mascarpone nie je len krémový syr do tiramisu či cheesecaku. Je to komplexná ingrediencia, ktorá má svoje pevné miesto...
Tvaroh
Biela pochúťka plná bielkovín - tvaroh!
Tvaroh v sebe ukrýva neuveriteľný potenciál univerzálnej suroviny s pozoruhodnými nutričnými hodnotami. Spoznajte ho...
Cooking Bolognese
Inšpirujte sa talianskou kuchyňou - omáčka Bolognese!
Bolonská omáčka, pasta alla Bolognese alebo bolonské ragú. Áno, stále sme pri tej istej talianskej paradajkovej omáčke...
Čokoládové fondue
S fondue za jedným stolom!
Už vám chýbajú letné pikniky s priateľmi v parku alebo grilovačky na záhrade Vášho domu? Užiť si dobré jedlo...
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.
Vybrali sme pre vás
Ganache
Čokoládové ganache - viac ako poleva, viac ako krém
Čokoládové ganache - viac ako poleva, viac ako krém
Ganache je niečo ako univerzálna čokoládová poleva či čokoládový krém. S ganachovými polevami či krémami sa v našich...
Medovníky bez múky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
Aj zástanci zdravej výživy si môžu dopriať voňavé medovníčky. Tu je päť receptov na medovníky bez výčitiek.
Raw guľky
7 tipov na vianočné zdRAWé recepty
7 tipov na vianočné zdRAWé recepty
Vianoce nemusia byť o tonách cukru a bielej múky. Vyskúšajte naše tipy na zdravšie maškrtenie vo sviatočnom šate.