Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Tip na sladkú desiatu: Ryžová kaša s makom

Robili sme si makové mlieko a ten zbytok vytlačeného maku obyčajne dáme do koláča. Teraz sme mali chuť na desiatovú kašu. Tak sa pozrite ako pekne sa nám spojili vzácne ingrediencie: mak (vápnik), surové kakaové bôby (antioxidanty), vlašské orechy. Tie sú samostatnou kapitolou. Ľudia ich konzumujú vraj už od neolitu. Obsahujú viac ako 50% zdravých organických tukov, trochu sacharidov, významný podiel bielkovín. Ich vizuálna podoba mozgu nie je len tak náhodná. Obsahujú omega 3 mastnú kyselinu, ktorá pozitívne vplýva proti ateroskleróze, proti vzniku kardiovaskulárnych chorôb a podporuje aj rozvoj mozgu u detí. Verím že aj u dospelákov, orechy pôsobia ako životobudič, dodávajú telu veľa energie preto je fajn ich konzumovať v prvej polovici dňa, aj kvôli tukom. Orechy obsahujú kyselinu listovú, minerály horčík, zinok a meď.  Vraj pôsobia pozitívne okrem vlasov a pokožky aj na potenciu. 

Vlašské orechy sa u nás sadili vždy, keď sa v rodine narodila dcéra, preto aj ja mám "svoj orech" :)

Ingrediencie na ryžovú kašu s makom:

  • 200g zvyšného maku z mlieka alebo 300g namočeného namixovaného maku s vodou
  • Ryžová múka na zahustenie (množstvo si dajte podľa toho akú hustú kašu máte radi)
  • štipka soli
  • med
  • namočené vlašské orechy
  • celé a drvené surové kakaové bôby, kakao
  • štipka škorice a kajenskej papriky
  • Ak nie ste vegán, pridajte si aj maslo, ak ste, použiť môžete kokosový olej

Postup:

Vo vode prevaríme mak a pridáme ryžovú múku, koreniny a štipku soli. Aby sa nám nevytvorili z kakaa hrudky, pridajte ho už do vody na začiatku a pred varením ho rozmiešajte s makom. Kakao môžete aj vynechať. Kaša bude dobá aj bez neho.
Uvarenú kašu odstavíme a premiešame s medom. Med môžete vymeniť za  datľový alebo topinaburový či iný sirup.  Kašu podávame v zohriatych tanieroch. Vrch môžete pokvapkať maslom a posypať orechmi a kakaovými bôbmi. 

Henrieta

Henrieta Peškovičová (40r)
lektorka varenia, propagátorka zdravého životného štýlu a radosti z bytia

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
pohánková múka
Prehľad bezlepkových múk - ktorú a kam vhodne použiť
Kde sú tie časy, kedy v obchodoch v regáli boli v ponuke len hladká, hrubá a polohrubá múka? Dnes už v obchodoch...
Pomelo
Pomelo - vitamínová bomba na sychravé dni
Pre niekoho symbol šťastia, pre niekoho najväčší citrus na svete, no pre väčšinu podmanivé a delikátne spojenie...
Mascarpone
Lahodný krémový syr - mascarpone
Mascarpone nie je len krémový syr do tiramisu či cheesecaku. Je to komplexná ingrediencia, ktorá má svoje pevné miesto...
Tvaroh
Biela pochúťka plná bielkovín - tvaroh!
Tvaroh v sebe ukrýva neuveriteľný potenciál univerzálnej suroviny s pozoruhodnými nutričnými hodnotami. Spoznajte ho...
Čokoládové fondue
S fondue za jedným stolom!
Už vám chýbajú letné pikniky s priateľmi v parku alebo grilovačky na záhrade Vášho domu? Užiť si dobré jedlo...
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.
Vybrali sme pre vás
Hot Chocolate
Doprajte si šálku poctivej horúcej čokolády!
Doprajte si šálku poctivej horúcej čokolády!
Spomaľte, zastavte sa na chvíľu a doprajte si čarovné chvíle pri šálke poriadnej horúcej čokolády.
Pomelo
Video: Ako ošúpať pomelo?
Video: Ako ošúpať pomelo?
Zistite, prečo sa pomelo predáva vo fólii a ako ho efektívne a rýchlo zbaviť hrubej šupky.
Omeleta
Viete ako pripraviť dokonalú omeletu?
Viete ako pripraviť dokonalú omeletu?
Zvládnite prípravu francúzskej omelety a dajte svojím raňajkám nový rozmer.