Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Zdravé recepty z medvedieho cesnaku

Medvedí cesnak začal u nás na slovenskom juhu vytŕčať svoje svieže listy. Jar je blízko a podľa snežienok a medvedieho cesnaku je to cítiť aj vo vzduchu. Medvedí cesnak narástol do trhateľnej výšky už pred prvým marcom. Opatrne s nožničkami skrčená pod ešte suchými stromami som nazbierala na prvé, tohoročné jedlo z prírody.

Prečo sa táto vzácna bylinka volá „medvedím cesnakom“ ? Pretože bola prvou potravou zobudených medveďov ktoré po zimnom spánku potrebovali doplniť energiu. A tú našli práve v chlorofyle – zelenom farbive. Cesnakom sa nazýva pre jeho výraznú cesnakovú vôňu. Ľudia si napriek výraznej vôni mýlia cesnakové lístky s konvalinkovými, ktoré sú veľmi jedovaté.

Je tu však viac jarných nástrah: výborný ligurček si niekto môže zameniť za nebezpečnú rutu. Zbierajte teda to, čo naozaj poznáte, bylinky sú úžasné dary prírody ale opatrne s nimi a ich kombináciami. Bylinky sa často pridávajú aj do smoothies, odporúčajú sa maximálne dve na jeden nápoj. V zmysle: lucerna, mäta a pokojne kombinujte so špenátom, ten sa ráta už ako zelenina :)

Halušky z medvedieho cesnaku a špenátu

V tomto recepte vám ponúkam môj tip na výborné halušky. Jedli sme ich v zeleninovej polievke, ale verím, že ak zarobíte jednoduchú omáčku s hubami či pórom, môžete ich zjesť aj ako hlavné jedlo.

Ingrediencie:

  • 150g polohrubej špaldovej múky
  • 150g hladkej celozrnnej špaldovej múky
  • 100g špaldovej krupice
  • 2 vajíčka
  • 1 ČL morskej soli
  • štipka bieleho korenia
  • za hrsť medvedieho cesnaku
  • za hrsť špenátu
  • štipka sódy bikarbóny
  • 1ČL kurkumy

Postup na prípravu halušiek z medvedieho cesnaku

Nátierka z medvedieho cesnaku a rias

Suroviny:

  • 450 g jemného smotanového tvarohu
  • 1 hrsť čerstvého špenátu
  • 1 hrsť čerstvého medvedieho cesnaku
  • štipiek soli
  • 1 dl kvalitného olivového oleja
  • 1 PL ľanu
  • 2 PL sezam
  • 2 PL odrezkov Nori rias, alebo ak máte nemáte nakrájajte si z plátu na suši

Postup na prípravu nátierky z medvedieho cesnaku

Ďalšie recepty z medvedieho cesnaku:

Diskusia (6 príspevkov) Pridať príspevok

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
evauhlik
16.3.2016 19:22 | |
+2 -1
u nás sa vždy na jar tešíme na medvedí cesnak, my ho máme v sade :-) práve dnes som robila palacinky s pestom z medvedieho cesnaku a s tvarohom... Vaše recepty sa mi páčia, určite sa nechám inšpirovať...
Michal.Rakoci
12.4.2015 20:09 | |
+9 -1
Fajnučka polievka . ... :P (y)
Henrieta_Peskovicova
4.8.2015 18:16 | |
+0 -4
Skusali ste Michal? :)
luciannah
20.3.2015 15:58 | |
+51 -21
Sorry, no zbierať už taký mladý a nevyvinutý medvedí cesnak je obyčajné ničenie prírody a barbarstvo. Pritom stačí počkať týždeň-dva... Takisto známe strašenie zámenou s jedovatými konvalinkami je dosť prehnané, nakoľko medvedí cesnak rastie podstatne skôr, kedy ešte konvalinky vôbec nerastú. To platí v podstate až do zakvitnutia, po ktorom by sa už nemal zberať. Navyše má veľmi jednoznačnú cesnakovú arómu. Konvalinky môžu rásť spolu s cesnakom iba niekedy koncom apríla a v máji, kedy je už ale cesnak dávno odkvitnutý a obžratý od hmyzu. Nehovoriac už o tom, že konvalinkový list má i trochu iný, oválnejší tvar a po pomrvení nevydáva cesnakovú arómu...
Henrieta_Peskovicova
4.8.2015 18:16 | |
+3 -3
Lucka, verim, ze v clanku bolo predsa len aj nieco pozitivne ...:)) uvod clanku jasne osvetluje ako a kolko som ho asi natrhala, nic barbarskeho na to ni eje :) "Medvedí cesnak narástol do trhateľnej výšky už pred prvým marcom. Opatrne s nožničkami skrčená pod ešte suchými stromami som nazbierala na prvé, tohoročné jedlo z prírody." a verte mi, ze mam osobne skusenosti s tymi, co si zmylili konvalinkove listy s medvedim cesnakom..:) spytajte sa lekarov :)
evauhlik
16.3.2016 19:03 | |
+4 -0
ako sa hovorí opatrnosti nikdy nie je dosť... ja som osobne poznala pána ktorý na zámenu medvedieho cesnaku s konvalinkou zomrel, prečo sa tak stalo by bolo na dlhé vysvetľovanie ale bohužiaľ sa to stáva... treba si aj uvedomiť, že všade rastie medvedí cesnak inokedy a záleží aj aký je rok, viem to z vlastnej skúsenosti pretože my sme jedávali medvedí cesnak dlhé roky predtým než začal boom okolo medvedieho cesnaku... myslím si, že trhanie medvediemu cesnaku nijako neškodí pokiaľ otrháme len lístočky a cibuľky ostanú v zemi...
Zobraz celú diskusiu
Podobné články
pohánková múka
Prehľad bezlepkových múk - ktorú a kam vhodne použiť
Kde sú tie časy, kedy v obchodoch v regáli boli v ponuke len hladká, hrubá a polohrubá múka? Dnes už v obchodoch...
Pomelo
Pomelo - vitamínová bomba na sychravé dni
Pre niekoho symbol šťastia, pre niekoho najväčší citrus na svete, no pre väčšinu podmanivé a delikátne spojenie...
Mascarpone
Lahodný krémový syr - mascarpone
Mascarpone nie je len krémový syr do tiramisu či cheesecaku. Je to komplexná ingrediencia, ktorá má svoje pevné miesto...
Tvaroh
Biela pochúťka plná bielkovín - tvaroh!
Tvaroh v sebe ukrýva neuveriteľný potenciál univerzálnej suroviny s pozoruhodnými nutričnými hodnotami. Spoznajte ho...
Čokoládové fondue
S fondue za jedným stolom!
Už vám chýbajú letné pikniky s priateľmi v parku alebo grilovačky na záhrade Vášho domu? Užiť si dobré jedlo...
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.
Vybrali sme pre vás
Eggnog with
Video: Pripravte si ten najlepší domáci vaječný likér
Video: Pripravte si ten najlepší domáci vaječný likér
Kupujete vaječný likér v obchode? Prečo? Veď ten domáci máte hotový raz-dva.
Ganache
Čokoládové ganache - viac ako poleva, viac ako krém
Čokoládové ganache - viac ako poleva, viac ako krém
Ganache je niečo ako univerzálna čokoládová poleva či čokoládový krém. S ganachovými polevami či krémami sa v našich...
Medovníky bez múky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
Aj zástanci zdravej výživy si môžu dopriať voňavé medovníčky. Tu je päť receptov na medovníky bez výčitiek.