Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Bylinky sú gastro trend!

Bylinky sa opakovane vracajú ako nielen do našej kuchyne, ale hrajú prím aj v kozmetike  a dekóre. Pre ich výnimočné vlastnosti dochutiť jedlo alebo pripraviť kvalitný čaj, sa využívajú doslova na celom svete. Viete kedy bylinky rastú, ako ich zbierať a spracovať?

Jar a leto

Bylinkám praje jar a leto, práve vďaka slnečným lúčom. Aktuálne máme sezónu medvedieho cesnaku, ktorý je absolútnym trendom tejto jari. Konzumujeme ho iba čerstvý alebo upravený varením. Nájdete ho najmä vo vlhkých listnatých lesoch alebo na brehoch riek. Má množstvo ochranných látok, ktoré nestráca ani tepelnou úpravou. Sušiť sa ho vôbec neodporúča, pretože práve sušenie ho zbavujú všetkých vitamínov. Bylinky sa vo všeobecnosti najviac oplatí trhať pred obedom, keď opadne rosa. Vo vlhkom počasí sa zber bylín neodporúča, rastlinky môže znehodnotiť pleseň. Voňavé úlovky ukladajte do košíka, plátennej tašky alebo šatky, v ktorých môže cirkulovať vzduch. Bylinky sa nesmú zapariť, ak sa tak stane môžete ich rovno vyhodiť. Kvalitu bylinky by ste mali posudzovať prísne. Nikdy nezbierajte poškodené, fľakaté a obhryzené exempláre.

Sušené bylinky

Sú bylinky, ktoré radi konzumujeme čerstvé aj sušené, pretože sušením si udržia arómu, chuť, aj účinky. Aj za predpokladu, že ste v lete nezbierali rastlinky na rozkvitnutých lúkach alebo v záhradke, môžete si do kuchyne kúpiť sušené bylinky ako napríklad bazalka, alebo si dopriať šálku voňavého bylinkového čaju. Najpopulárnejšie sušené bylinky na prípravu čaju sú mäta, medovka, materina dúška, lipa či harmanček. Ak sa rozhodnete kúpiť si v obchode bylinkový čaj, rozhodne siahnite po 100 %-tných čajoch, kde obsah vrecúška skutočne napĺňa len sušená bylinka. Napríklad čaje Saga Mäta a  Saga Medovka sú vyrobené z čisto prírodných surovín. Saga Mäta obsahuje 100% mäty piepornej a Saga Medovka 100% medovky lekárskej. Doprajte si bylinkové novinky založené na osvedčenej receptúre. Zahrejú, osviežia, svojou čerstvou chuťou a jedinečnou vôňou vám spríjemnia čakanie na slnečné horúce leto. Vychutnajte si pravú šálku byliniek s celou rodinou! Rodinné čaje Saga si vo všetkých príchutiach môžete zakúpiť za cenu 1,09 EUR za 20 čajových vrecúšok.

Ako uskladniť sušené bylinky?

Vyberte si suché a vetrané miesto, môže to byť aj vaša obývačka alebo povala. Ak sa rozhodnete sušiť bylinky ich vonku, môžete to robiť za pekného počasia, ale rastlinky by nemali byť na priamom slnku. Uprednostnite tieň, aby vám pôsobením ostrého slnka nesčerneli. Najčastejšia chyba začínajúcich bylinkárov je  umývanie čerstvo nazbieraných  byliniek pod tečúcou vodou. Radšej pri zbieraní dbajte na prostredie a kvalitu rastliny. Nikdy ich nezbierajte pri frekventovanej ceste alebo v okolí tovární. Celé rastlinky sa sušia zviazané do menších zväzkov. Listy, kvety a korene  rozložené v tenučkej vrstve na suchej, čistej ploche, ktorou môže byť plachta alebo sušiak na huby. Nezabudnite bylinky otáčať, aby sa vysušili z obidvoch strán. Už vysušené bylinky by sa mali aj správne skladovať. Vložte ich do vzduchotesnej, najlepšie sklenenej,  uzatvárateľnej nádoby a nechajte ich v tmavej miestnosti. Nazbierané bylinky sa ste mali spotrebovať najneskôr do roka po ich vysušení.  

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
chopping red
Naučte sa správne krájať a uľahčite si prácu v kuchyni!
Viete si predstaviť kuchynské vybavenie bez noža? Nôž je jednoducho vec, ktorá nesmie chýbať v žiadnej domácnosti, či...
Stuffing
Ačokča
Nepoznáte ačokču ? Ačokča nazývaná aj paprikouhorka je v našich záhradách pomerne novou zeleninou. Pôvodne bola...
Feta cheese cubes
Kozí syr
V dobe našich dedov bolo kozie mlieko a syr bežnou vecou a produktom. Dnes je tomu naopak, kozie mlieko a výrobky...
jablko
(NE) obyčajné jablká!
Pochrumkajte si aspoň na jednom jablku denne a budete zdravý ako rybička! O tom, že ovocie a zelenina sú prospešné...
Leaves of melissa
Medovka dodá jedlu šmrnc
Medovka lekárska je bylinka, ktorá veľmi príjemne vonia. Pre jej sviežu, citrónovú vôňu s nádychom mentolu, ktorú...
Herbs Drying
Uchovajte si bylinky aj na zimu, poradíme Vám ako nato!
Radi ochucujete jedlá rôznymi zelenými bylinkami? Od jari do jesene to väčšinou nie je žiadny problém, stačí si ich...
Vybrali sme pre vás
jablkové recepty
Uchovajte si jabĺčka na zimu podľa našich receptov
Uchovajte si jabĺčka na zimu podľa našich receptov
Jablká dozrievajú a my máme pre vás 5 tipov ako si jablká uchovať po celý rok.
AEG
Čo dokáže para
Čo dokáže para
Lahodná zelenina, dokonalý steak, chutná ryba. Aby sa skvelé jedlo objavilo na vašom tanieri, nemusíte nevyhnutne...
jablko
(NE) obyčajné jablká!
(NE) obyčajné jablká!
Pochrumkajte si aspoň na jednom jablku denne a budete zdravý ako rybička! O tom, že ovocie a zelenina sú prospešné...