Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Sladký krém bez cukru zo zázračných sliviek

Ak ste si v lete nasušili slivky, alebo ich máte nakúpené, tento krém bude pre vás ako stvorený. Rýchlovka, ktorá zasýti, poteší oko aj dušu.  Slivky majú zázračnú moc, vďaka svojmu zloženiu zabraňujú vraj ukladaniu tuku do zásob. Sú zásobou vitamínov A,B, C a E, o výhodách a obsahu železa, vápnika, draslíka či jódu ani nehovorím. Na jednej univerzite robili výskum, kde zistili, že sušené slivky pomáhajú k hustnutiu kostnej drene, teda ich spevňovaniu.  Isto viete, že slivky majú aj laxatívny účinok.

 

Tento krém majú radi aj deti, môžete ho použiť aj ako "raw" džem na palacinky či lievance, alebo na krekry.

Ingrediencie (1 porcia):

  • Za hrsť namočených sušených sliviek (ak máte čerstvé, použite tie)
  • asi 10 sušených sliviek
  • 4 PL  namočeného maku (nepomletý)
  • 2 PL makového oleja
  • 1 struk vanilky
  • ½ lyžičky limetkovej šťavy, pár lístkov mäty a trochu vody

V sezóne som ešte použila egreše zo záhrady, no k slivkám môžete primiešať aj marhule, alebo marakuju, acai, alebo aróniu. A ak sa vám tam hodia maliny, riaďte sa svojou chuťou. Na posypanie a dovŕšenie zdravotného významu použijeme pár lyžíc včelieho peľu.

Postup na prípravu slivkového dezertu

Henrieta

Henrieta Peškovičová (40r)
lektorka varenia, propagátorka zdravého životného štýlu a radosti z bytia

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Mascarpone
Lahodný krémový syr - mascarpone
Mascarpone nie je len krémový syr do tiramisu či cheesecaku. Je to komplexná ingrediencia, ktorá má svoje pevné miesto...
Tvaroh
Biela pochúťka plná bielkovín - tvaroh!
Tvaroh v sebe ukrýva neuveriteľný potenciál univerzálnej suroviny s pozoruhodnými nutričnými hodnotami. Spoznajte ho...
Čokoládové fondue
S fondue za jedným stolom!
Už vám chýbajú letné pikniky s priateľmi v parku alebo grilovačky na záhrade Vášho domu? Užiť si dobré jedlo...
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.
Echinacea
Echinacea - prírodné antibiotikum
O jej liečivých účinkoch niet pochýb. Výrazná bylina pôvodom zo Severnej Ameriky sa dnes pestuje na plantážach po celom...
Pečené zemiaky
Zemiaky - 9 cenných rád ako na ne
Zistite ako zemiaky rýchlejšie uvariť či osviežiť alebo ako zabrániť ich vykypeniu...
Vybrali sme pre vás
Hamburger
Hamburger – nie úplne americká delikatesa
Hamburger – nie úplne americká delikatesa
Zatracovaný a milovaný kus mletého hovädzieho v chrumkavej žemli nemá svoje korene v USA.
Fritovanie
Ako predĺžiť životnosť oleja na vyprážanie?
Ako predĺžiť životnosť oleja na vyprážanie?
3 zásadné rady, ako správne a chutne použiť ten istý olej na fritovanie viackrát po sebe.
Raňajky v pohári
Raňajky bez výhovoriek! Tieto raňajky zaručene stihnete
Raňajky bez výhovoriek! Tieto raňajky zaručene stihnete
Raňajky, ktoré si pripravíte večer pred spaním, budú ráno vašou zdravou a chutnou odmenou.