Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

V lete je nevyhnuté dopĺňať tekutiny. Viete, ktoré jedlo obsahuje najviac vody?

Letné mesiace roka, horúce pálčivým slnkom sú príznačné aj pre dehydratáciu organizmu. Či zviera alebo človek, živý tvor, potrebujeme prijať toľko tekutín, aby naše telo dokázalo balansovať s teplotou a metabolizmus neskolaboval.  Únava, migrény, hnačky, za tým všetkým môže byť dehydratovaný organizmus. Sucho v tele spôsobuje aj vysychanie slizníc, pokles kožného tonusu, alebo aj nízky krvný tlak.

Viete koľko telo prijme vody a koľko by sme mali zjesť v rastlinách? 

Dospelý človek by mal vypiť okolo 2,5 litra tekutiny, dieťa menej, ale pravidelne. S príjmom tekutiny majú veľmi často problém starší ľudia ktorí pitie vody pred rodinou často kamuflujú a aj preto často trpia závratmi čo môže viesť k úrazom. Bez žartov, oslabený organizmus bez tekutín môže skončiť naozaj tragicky. Nedostatočný príjem tekutiny môže spôsobiť nepríjemne zapáchajúce potenie. Ak však hovoríme o tekutine, asi len 80% jej príjmu by mali tvoriť nápoje ako voda či ochutené limonády, čaje a iné. 

Voda

Čistá voda by sa v horúčavách nemala piť ľadová. Ak chladená, len do miery, aby jej pitie telu nevyvolalo šok. V neposlednom rade si príjem ľadových nápojov odnesie aj hrdlo. Ak túžite po celkovom ochladení, pite vodu z čerstvého mladého kokosu. Kokos je ochladzujúca potravina, rovnako ako biely hustý, poctivý kozí jogurt. Kokos má naviac všestranné využitie, budete sa cítiť ekologicky. Jeho obal dokážete vďaka vysokej výhrevnosti spáliť pri letnej grilovačke. Koksová voda pôsobí ako energetický nápoj. Syntetické nápoje s taurínom či inými povzbudzujúcimi látkami, môžu skôr spôsobiť búšenie srdca ako osviežiť. Voda by mala obsahovať aj minerály, bez ktorých telo nedokáže vydávať energiu.  Naviac v záhradke, ako i na lúkach rastú osviežujúce bylinky ako mäta, medovka, šalvia či bazalka. Aktuálne kvitnúca kapucínka či borák lekársky majú okrem výbornej chuti aj antibiotické a antiseptické účinky. Jedia sa kvety aj listy.

Čaje a káva, alkohol

Ak ste zvyknutí piť čaje s močopudným  účinkom, v lete sa im vyhnite, alebo aspoň minimalizujte ich príjem. Dehydrujú organizmus a my predsa chceme dosiahnuť pravý opak. Káva a nápoje s obsahom kofeínu a alkohol vám sviežosť a energiu nedodajú. Ak chcete dať telu priestor na vytvorenie aktivity, je dobré nebrzdiť hydratáciu tekutinami alebo jedlom, ktoré „vysúšajú“.

Ktoré jedlo obsahuje najviac vody?

Sú potraviny, prirodzené dary prírody, ktoré obsahujú vysoký podiel vody. Príroda ich dozrievanie aj múdro zariadila, je sezóna, kde si môžete zjesť šťavnatý melón, jahody, moruše, maliny, čučoriedky, egreše, paradajky, marhule a broskyne, hrozno, citrusy a ananás. Okrem fantastických nápojov z nich telu dáte dostatok vitamínov a minerálov. V lete by sme mali jesť aj ľahšie jedlá ako bezlepkové prílohy napríklad pohánku, pšeno ku grilovanej zelenine. Cestoviny, kus- kus budú isto stráviteľnejšie ako knedľa so smotanovou omáčkou. Naviac, v čerstvej zelenine tiež nájdete podobne ako v ovocí vysoký podiel organickej vody a enzýmov. Uhorky, listové šaláty, mangold, špenát, cvikla, mrkva, hrach , paprika či aj zeler a brokolica. Nevyhnutne ich nezapekajte, radšej si ich dajte v šaláte s ľanovými krekrami alebo rybou.
Ak nestíhate zjesť kopy ovocia  a viete, že ich potrebujete aj kvôli energii a výžive nielen od smädu, namixujte si ich v smoothie, alebo odšťavte. Výborným tipom na osviežujúce jedlo sú aj mixované chladné polievky ako gazpacho, alebo uhorky s kôprom.

Pijeme keď sme smädní?

Keď ste smädní, je už neskoro, vtedy telo kričí po hydratácii. Je vhodné a zodpovedné, sledovať aktivitu a ak v lete športujete alebo vydávate viac energie ( aj za počítačom), je nutné prijímať vodu pravidelne po celý deň.
Ak môžete, vyhnite sa vysoko klimatizovaným miestnostiam, v aute si klimatizáciu nastavte tak, aby ste po vystúpení na parkovisku nedostali tepelný šok. Najlepšie je v lese, tienistých miestach v parkoch a záhradách. Ak môžete, skúste si v práci nestaviť režim skorého ranného vstávania, cez obed si namiesto sedenia na kúpalisku radšej pospite a žehličku zapnite tiež skoro ráno alebo neskoro po západe slnka.

Myslite na domáce zvieratá

Ak bývate v paneláku a máte psa, musíte samozrejme venčiť. Vyhnite sa prechádzkam vo vysokých teplotách po rozpálených chodníkoch z betónu, či asfaltu alebo dlažby. Vy by ste po nich bosou nohou neprešli, nenúťte po nich chodiť zvieratá, ktoré si labky obuvou chrániť nemôžu. Často vznikajú ťažko sa hojace popáleniny a zápaly kože. Naviac aj pes môže dostať úpal, tak vetrajte, podkladajte od nôh a brucha studené uteráky. Častejšie meňte vodu a vykladajte plné misky s čistou vodou na tienisté miesta.

A prosím, nezatvárajte deti, starších a chorých a zvieratá v autách bez dozoru a vody. 

Henrieta

Henrieta Peškovičová 
lektorka varenia, propagátorka zdravého životného štýlu a radosti z bytia

Diskusia (13 príspevkov) Pridať príspevok
Zobraz celú diskusiu
Podobné články
pohánková múka
Prehľad bezlepkových múk - ktorú a kam vhodne použiť
Kde sú tie časy, kedy v obchodoch v regáli boli v ponuke len hladká, hrubá a polohrubá múka? Dnes už v obchodoch...
Pomelo
Pomelo - vitamínová bomba na sychravé dni
Pre niekoho symbol šťastia, pre niekoho najväčší citrus na svete, no pre väčšinu podmanivé a delikátne spojenie...
Mascarpone
Lahodný krémový syr - mascarpone
Mascarpone nie je len krémový syr do tiramisu či cheesecaku. Je to komplexná ingrediencia, ktorá má svoje pevné miesto...
Tvaroh
Biela pochúťka plná bielkovín - tvaroh!
Tvaroh v sebe ukrýva neuveriteľný potenciál univerzálnej suroviny s pozoruhodnými nutričnými hodnotami. Spoznajte ho...
Čokoládové fondue
S fondue za jedným stolom!
Už vám chýbajú letné pikniky s priateľmi v parku alebo grilovačky na záhrade Vášho domu? Užiť si dobré jedlo...
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.
Vybrali sme pre vás
Ganache
Čokoládové ganache - viac ako poleva, viac ako krém
Čokoládové ganache - viac ako poleva, viac ako krém
Ganache je niečo ako univerzálna čokoládová poleva či čokoládový krém. S ganachovými polevami či krémami sa v našich...
Medovníky bez múky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
Aj zástanci zdravej výživy si môžu dopriať voňavé medovníčky. Tu je päť receptov na medovníky bez výčitiek.
Raw guľky
7 tipov na vianočné zdRAWé recepty
7 tipov na vianočné zdRAWé recepty
Vianoce nemusia byť o tonách cukru a bielej múky. Vyskúšajte naše tipy na zdravšie maškrtenie vo sviatočnom šate.