Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Pohánka, cícer, natural ryža – ako ich správne pripraviť?

Snažíte sa zaradiť do stravy racio potraviny, ako sú napríklad ryža natural, cícer či pohánka, no stále vám ryža „chrumká“ pod zubami? Určite ste sa vydali správnou cestou, tieto poklady nie sú len trendy, ale naozaj aj veľmi zdravé. Prezradíme vám kde je „finta“ a ako tieto menej obvyklé potraviny uvariť do mäkka bez problémov. Doprajte si aj vy chuť zdravia z prírody!

Pohánka

Pohánka je doslova znovuobjavená potravina. Na Slovensko sa dostala v 13.storočí pravdepodobne vďaka Tatárom, ktorých v tej dobe nazývali „pohania“. A tak dostala po nich názov aj táto obilnina pôvodom z ďalekých Himalájí. V gastronómií sa začala intenzívne využívať až začiatkom 70.rokov a dnes zažíva opäť svoju veľkú slávu. Je to tradičná plodina chudobných ľudí z minulosti, no v súčasnosti sa dostáva aj do bežných slovenských domácností, luxusných reštaurácií či fitness jedálničkov.  Siahnite po kvalitných produktoch s overenou značkou, vyskúšajte napríklad Lagris pohánku. Nemusíte ju hľadať v špeciálnych bio potravinách, nájdete ju bežne v supermarketoch v balení 500g alebo 375 g za odporúčanú cenu 1,45 eur. 

Prečo jesť pohánku?

Pohánka je prirodzene bezlepková a doslova plná zdravia – obsahuje bielkoviny, glycidy, lipidy a vlákninu, ako aj železo a rutín. Ten je kľúčom k pevným a zdravým žilám, bráni tvorbe krvných zrazenín. Tešia sa z nej aj zástancovia zdravého životného štýlu, vďaka obsahu nenasýtených mastných kyselín pomáha znižovať cholesterol v krvi.

Využitie a správny spôsob prípravy pohánky

Jej využitie je veľmi rôznorodé, chuť vskutku špecifická a vôňa aromatická. Môžete si ju naservírovať ako prílohu, pripraviť z nej rizoto, chutné slané aj sladké kaše, dezerty, koláče či plnky a dokonca aj polievky a nátierky.Pohánku nasypte do osolenej vriacej vody, zamiešajte, varte minútu pod pokrievkou. Následne zabaľte hrniec do utierky a nechajte 20 minúť odstáť.  Lagris tip : domäkka uvarenú pohánku zmiešajte s prelisovaným cesnakom, nadrobno nakrájanou cibuľkou, uhorkou, maslom a horčicou. Zmixujte elektrickým mixérom, dochuťte soľou a nátierku podávajte e s pečivom.

Inšpirujte sa: Recepty z pohánky

Cícer

Cicerova polievka

V súčasnosti sa pestuje najmä v teplých oblastiach Stredomoria a v juhozápadnej Ázii. Ide o strukovinu, ktorá je typická aj pre Slovensko a v minulosti sa často pestovala  ako náhrada hrachu. Cícer ľudia poznajú aj pod názvom Rímsky hrach. Bobuľky sú zlatej až zlato-hnedej farby a vďaka výnimočnej chuti sa postupne vracia na tanier stredoeurópskej gastronómie. 

Prečo jesť cícer?

Jeho prednosťou je jemná oriešková chuť a látky, ktoré vás nadlho zasýtia a tak pomáhajú udržať optimálny príjem kalórií. Okrem toho, že sa cícer používa v modernej kuchyni, odporúča sa aj diabetikom, ľuďom so zvýšeným cholesterolom a bez obáv si na ňom pochutnajú aj ľudia s bezlepkovou diétou či vegetariáni. Vďaka výžive by ho mali jesť deti aj tehotné ženy. Cícer nie je žiadna „exotika“, i keď je pravda, že preslávil aj indickú kuchyňu či tzv. Hummus (nátierka známa v arabskej kuchyni, pripravuje sa z rozmixovaného uvareného cíceru, korenín a tzv. tahini pasty). Cícer na Slovensku  bežne kúpite v potravinách, napríklad obľúbený Lagris cícer.  Odporúčaná cena: 1,49 € /500g .

Využitie a správny spôsob prípravy cíceru

Výborne sa hodí do šalátov, ako príloha k mäsu, cestovinám i na prípravu nátierok, plniek aj ako náhrada orieškov do dezertov. Prebraný a opláchnutý Lagris cícer namočte na 12 hodín do väčšieho množstva vody, následne varte a ešte pred zmäknutím podľa chuti osoľte.  Lagris tip na zdravé chrumkanie:  obaľte uvarený cícer v zmesi olivového oleja a vašich obľúbených byliniek či korenín a dajte na 30 min piecť. Zdravé domáce chrumky sú na svete.

Inšpirujte sa: Recepty z cíceru

Natural ryža vs. klasická biela ryža – kde je rozdiel?

Vedeli ste, že ryža je základnou potravinou takmer 50% svetovej populácie? Botanika rozlišuje až 20 rôznych druhov tejto rastliny, pretože ryža skutočne nie je len biela! Označenie „natural“ nám hovorí, že ide o celozrnnú ryžu- zrno ostáva neporušené aj s hnedastou šupkou. Klasická biela ryža bola tejto šupky zbavená pri opracovávaní.

Prečo jesť ryžu natural?

Z pohľadu výživy určite stavte radšej na nelúpanú ryžu – natural. Práve vďaka zachovanému celistvému zrnu aj so šupkou obsahuje až 7x viac vlákniny, vitamíny B a E, draslík, železo a množstvo aminokyselín. Celozrnná ryža pomáha znižovať cholesterol, je bohatá na draslík znižujúci množstvo vody v tele.

Využitie a správny spôsob prípravy

Nerobte kompromisy v kvalite a doprajte si aj vy chuť zdravia z prírody! Largis ryža natural je prírodná, nebrúsená a neleštená ryža. Získava sa po prvom lúpaní ryžového zrna, preto má zachovanú slamovo-žltnú až hnedastú šupku. Zaraďuje sa medzi výrobky racionálnej výživy a výborne sa hodí do polievok, sladkých pokrmov, rizota a samozrejme ako príloha k mäsu. Dôležitá je správna príprava. Natural ryžu varte vždy vo väčšom množstve vody pod pokrievkou a dlhšie ako klasickú bielu ryžu. Na zmäknutie šupky treba byť o niečo trpezlivejší. Ideálna kombinácia je 1 diel ryže, 3 diely vody a variť v osolenej vode minimálne 20-25 minúť. Je dostupná v balení 500g, ak zvyčajne varíte menšie porcie ideálne sú pre vás varné vrecká 480 g. Odporúčaná cena: 0,99 €.

Užitočné tipy na záver:

  • Nebojte sa do dezertov časť orieškov nahradiť pohánkou či cícerom, chuť orechov tak ešte zvýrazníte.
  • K cíceru sa veľmi hodí aj chuť karí korenia v kombinácií s kokosovým mliekom
  • Pohánku určite vyskúšajte aj na tradičný slovenský spôsob – pripravte si ju s bryndzou a opraženou cibuľkou.

Viac info na www.podravka.sk

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Mascarpone
Lahodný krémový syr - mascarpone
Mascarpone nie je len krémový syr do tiramisu či cheesecaku. Je to komplexná ingrediencia, ktorá má svoje pevné miesto...
Hummus
Dokonalý hummus od A po Z
Tipy ako pripraviť ten najlepší hummus. Domáci bude chutiť presne tak, ako si vy sami predstavujete a to za zlomok ceny...
Tvaroh
Biela pochúťka plná bielkovín - tvaroh!
Tvaroh v sebe ukrýva neuveriteľný potenciál univerzálnej suroviny s pozoruhodnými nutričnými hodnotami. Spoznajte ho...
Čokoládové fondue
S fondue za jedným stolom!
Už vám chýbajú letné pikniky s priateľmi v parku alebo grilovačky na záhrade Vášho domu? Užiť si dobré jedlo...
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.
Varená pohánka
Zoznámte sa s pohánkou! 10 chutných receptov z pohánky
Výživná, zdravá a chutná surovina, ktorá skrátka nesmie chýbať vo vašom jedálničku.
Vybrali sme pre vás
Chladnička
Dajte zbohom chaosu v chladničke!
Dajte zbohom chaosu v chladničke!
Otvoriť, vytiahnuť a zavrieť. Tak by to malo s chladničkami fungovať. Bohužiaľ, realita je trošku iná.
Hot Chocolate
Doprajte si šálku poctivej horúcej čokolády!
Doprajte si šálku poctivej horúcej čokolády!
Spomaľte, zastavte sa na chvíľu a doprajte si čarovné chvíle pri šálke poriadnej horúcej čokolády.
Pomelo
Video: Ako ošúpať pomelo?
Video: Ako ošúpať pomelo?
Zistite, prečo sa pomelo predáva vo fólii a ako ho efektívne a rýchlo zbaviť hrubej šupky.