Pridať recept

Voda čo nás drží nad vodou!

Leto predstavuje pre mnohých z nás to najkrajšie obdobie v roku. Teplé mesiace priniesli so sebou rekordne vysoké teploty, ktoré niektorí z nás milujú a iní by najradšej celý deň sedeli niekde v chládku pod stromom. Teploty, ktoré sa blížia na ryske teplomera k štyridsiatim stupňom predstavujú obrovskú záťaž pre ľudský organizmus. Viete, ako dokážete jednoducho bojovať proti nástrahám horúcich dní? Základom je prísun tekutín, dobre známy aj ako pitný režim, ktorý má byť rozložený rovnomerne počas celého dňa.

Zaujímavé fakty o vode

Pitie vody je každodenným rituálom. Určite poznáte ten slastný pocit, keď ňou uhasíte smäd. Voda však hasí oveľa viac. Je podstatou nášho tela. U novorodencov tvorí až 75 % hmotnosti tela, u dospelého v priemere  60 % celkovej hmotnosti. Obézni ľudia majú v tele menej vody ako tí chudí. Dôvodom je, že svalové tkanivo má v sebe približne 75 % vody, to tukové iba 20 %. Šokujúce je, že aj naše kosti obsahujú vodu v pomere až 31 %. Dospelý človek potrebuje denne prijať minimálne dva až tri litre tekutín. Množstva prijatých tekutín závisí od vašej hmotnosti. Na každý kilogram našej váhy by sme mali prijať 0,4 dcl vody ako základ. Pri zvýšenej fyzickej záťaži alebo počas horúcich letných dní, kedy sa telo veľa potí, sa dokonca odporúča až päť litrov.

Pitný režim – alfa a omega každej aktivity

Počas fyzického zaťaženia sa zvyšuje produkcia tepla, ktorého sa musí organizmus zbaviť. Jedným zo spôsobov vylučovania je potenie. Pri tejto činnosti dochádza k stratám vody, draslíka, vápnika, horčíka a  predovšetkým sodíka. K výraznému zhoršeniu výkonnosti dochádza v dôsledku veľkých strát sodíka a zníženiu pH organizmu. Pri potení odchádza z tela asi 0,6 litra vody. U športovcov je toto číslo ešte vyššie. Najviac strácajú tekutiny z organizmu vytrvalostný športovci. Počas maratónu prichádzajú bežci až o 4 litre tekutín.  

Nečakajte na smäd!

Pri dodržiavaní pitného režimu platí zásada pravidelného dopĺňania tekutín. Je lepšie piť často v menších dávkach, ako vypiť liter vody naraz. Načakajte na pocit smädu! Ten je výstrahou, že telu tekutiny chýbajú. Preto je potrebné piť aj v momente, kedy necítite pocit smädu. V lete nesmú byť nápoje príliš studené. Chladené až ľadové tekutiny sa v organizme správajú ako ľadová kocka na rozpálenej platni – zasyčí a stratí sa. Ideálne je piť tekutiny s izbovou teplotou alebo teplotou čo najbližšou k telesnej teplote. Tie telo najlepšia hydratujú a osviežia.

Čo sa deje s telom pri dehydratácii?

Ak človek pije málo tekutín, môže pociťovať bolesť hlavy, slabosť alebo svalové kŕče. Ak telo nedostane dostatok vody, ktorú potrebuje, môže dôjsť k dehydratácii. Vysoké teploty dokážu naše telo naozaj poriadne zničiť. Pokožka je bez života a vysušená, opúchajú nám ruky a nohy a hrozí šedý zákal v oku. Aj toto s nami spravia nepríjemné teplé dni. Je tu ale ľahká pomoc. Dodržujte pitný režim! Najvhodnejšou tekutinou je samozrejme čistá voda z vodovodného kohútika. Ak vám voda nechutí alebo máte radi osviežujúce nápoje, oslaďte si ju chutným sirupom Oravan, ktorý neobsahuje konzervačné látky, umelé farbivá a sladidlá. Nájdete v ňom iba vyváženú ovocnú chuť, pramenitú vodu z Oravy, prírodnú arómu a prírodné farbivá. Sirup Oravan stačí iba naliať do vody a hneď sa prenesiete do detstva plného sladkých spomienok. Na svoje si zaručene príde každý maškrtník! Môže si totiž vybrať až z dvanástich výborných príchutí. Kto by odolal chuti lesných plodov, malín, brusníc a jahôd alebo tropických ananásov, pomarančov a citróna? Nová praktickú, plastovú fľašu je prispôsobená na dobrodružné cesty, spontánne výlety, športové aktivity, náročné túry, ale ovlaží aj počas dňa v škole alebo v práci. Neriskujte dehydratáciu a pite zodpovedne! Správny pitný režim je základom každého dňa.

Viac na: http://www.nealkooravan.sk/

Napísané: 20.08.2015
Zdroj text: PR, Oravan

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...
Moja svokra nikdy nedržala diétu, len začala piť príliš veľa vody. Odvtedy sa jej kilá jednoducho rozpúšťajú
Moja svokra nikdy nedržala diétu, len začala piť príliš veľa vody. Odvtedy sa jej kilá jednoducho rozpúšťajú
Môžete začať chudnúť aj bez diéty alebo tvrdého cvičenia. Je tu len jedna vec, na ktorú si musíme dávať veľký pozor.
Pohár vody
Perlivá a neperlivá voda - ktorá je zdravšia? Odpoveď vás prekvapí
Niektorí ľudia nedajú na perlivú vodu dopustiť. Iní už dávno prešli na neperlivú vodu. Je však sýtený...
Aký je rozdiel medzi džúsom, nektárom a ovocným nápojom? Mnohí ľudia majú mylnú predstavu
Aký je rozdiel medzi džúsom, nektárom a ovocným nápojom? Mnohí ľudia majú mylnú predstavu
Džús, nektár alebo nápoj? Mnoho ľudí nevidí rozdiel a považuje tieto produkty za jeden a ten istý. Sú však...