Pridať recept

Prechrumkajte sa zemiakovou históriou

Už ste niekedy rozmýšľali nad pôvodom zemiakov a nad tým, ako vznikli chipsy? Zemky, bandurky, krumple, švábky či grule sú ľudové názvy zemiakov. Nech ich už nazvete akokoľvek, dnes sú asi najpopulárnejšie v podobe chutných zemiakových lupienkov – chipsy predsa chrumkal už skoro každý!

Pôvod zemiakov

Vedeli ste, že zemiaky boli domestikované v horských oblastiach Ánd, približne na území dnešného Peru pred 4 až 5 tisíc rokmi? Inkovia nazývali tieto odolné hľuzy „papa“ a toto pomenovanie zostalo zemiakom v latinskoamerickej španielčine dodnes. Inkovia tiež vyrábali zo zemiakov alkoholický nápoj podobný pivu s názvom „chacha“. Dodnes sú jednou zo základných surovín Peruánskej kuchyne, a nielen tej.

Pestovanie zemiakov na Slovensku

Prvýkrát sa o pestovaní zemiakov na Slovensku zmieňuje až mních Cyprián z Červeného Kláštora – v Pojednaní o poľnohospodárstve na Spiši z roku 1768. Kuriozitou je, že ešte koncom 18.storočia sa zemiaky v Európe používali ako vianočné darčeky (najmä vo forme okrasných rastlín). Mnoho ľudí v tej dobe sa otrávilo, pretože miesto podzemných hľúz jedli nadzemné plody - bobule, ktoré sú pri niektorých odrodách prudko jedovaté.  Skutočný rozmach pestovania zemiakov nastal však až na začiatku 19.storočia v severných oblastiach Slovenska. Pred 1.svetovou vojnou už bolo pestovanie zemiakov rozšírené aj na južnom Slovensku a Záhorí.

Svetoznáme chipsy vznikli náhodou – v Amerike!

Predpokladá sa, že prvé chipsy usmažil americký kuchár indiánskeho pôvodu George Crum pred 162 rokmi, 24.augusta 1853. Crum pracoval v luxusnom hoteli Moon`s Lake House pri meste Saratoga Springs v štáte New York. Za objavom chipsov stál nespokojný zákazník reštaurácie, ktorý Crumovi niekoľkokrát vrátil opečené zemiaky s argumentom, že sú príliš hrubé. Crum mu teda nakrájal zemiaky na tenké plátky, ktoré osmažil na oleji a osolil. K prekvapeniu Cruma z nich bol zákazník nadšený. Reštaurácia následne zaradila „chipsy“ do jedálnička a začali sa označovať ako Saratoga Chips.

fotogaléria
Prechrumkajte sa zemiakovou históriou
Zdroj:

Chipsy v dnešnej dobe

Dnes nájdete na trhu obrovský výber príchutí, počnúc klasickými čisto slanými chipsami až po extravagantné príchute. Ak si chcete spolu so svojou polovičkou hriešne zachrumkať, určite vyskúšajte pálivú edíciu od Layʼs, s ktorou budete mať oheň na jazyku.Chipsy Layʼs Strong Vás prevedú po pikantnej ceste okolo sveta. Chilli papričky s limetkou sú na zahriatie, korenisté karí je pre milovníkov orientu, wasabi potrápi Váš nos a syr s mexickými papričkami jalapeňo je pre ozajstných vytrvalcov. Všetky chipsy tejto edície sú vrúbkované, čím zabezpečujú objemovú plnosť sústa v ústach. Ideálny tip na večere strávené pred televíziou, alebo ako mňamka pre návštevu. Viac informácií na www.pepsico.sk

Napísané: 15.11.2015
Zdroj text: PR

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...
Najčastejšia chyba pri varení zemiakov: Vkladáte zemiaky do studenej alebo vriacej vody?
Najčastejšia chyba pri varení zemiakov: Vkladáte zemiaky do studenej alebo vriacej vody?
Možno si myslíte, že varenie zemiakov je jednou z najjednoduchších kulinárskych úloh? Budete prekvapení, keď...
Zemiaková kaša
Zemiaková kaša vždy krásne nadýchaná, krémová a bez hrudiek! Trik skúsenej gazdinky, ako pripraviť tú najlepšiu + recepty
Nadýchané a krémové zemiakové pyré získate vďaka správne zvoleným surovinám a pár drobných pravidlám...
Zozelenenie zemiakov
Pozrite sa, či ich nemáte doma: Stačí hrubšia šupka? Je to mýtus! Zelené zemiaky sú jed
Všetci máme radi zemiaky. Ak nie varené, tak v podobe pečených, zemiakových placiek alebo hranolčekov. Ukazuje...
Mladé zemiaky a skoré zemiaky nie sú to isté. Ako ich rozlíšiť?
Mladé zemiaky a skoré zemiaky nie sú to isté. Ako ich rozlíšiť?
Pre mnohých ľudí nie je nič lepšie ako mladé zemiaky na obed doplnené šalátom a reďkovkami so smotanou...