Pridať recept

Netradične tradičné vianočné menu

Blížia sa vianočné sviatky a mnohí z vás určite premýšľajú nad sviatočným menu. Ak pripravujete každý rok rovnaké recepty, nie je čo riešiť. Ak by ste však radi tento rok vyskúšali niečo nové, možno vám poslúži ako inšpirácia moje menu, ktoré som dnes pripravila.

Všetky recepty navaríte rýchlo, jednoducho a výsledok bude veľmi chutný. Základom sú kvalitné a čerstvé suroviny, vďaka ktorým si na pripravovanom menu pochutíte úplne najviac.

fotogaléria
Netradične tradičné vianočné menu
Zdroj: Jaja Jenčová
Moja, teda presnejšie svokrina a teraz vlastne manželova Kapustová polievka nie je klasická Kapustnica. V recepte nenájdete mäso, za to vás možno prekvapia drobce. Chuť je však veľmi vyvážená aj vďaka hríbom.

Kapustová polievka s drobcami

pre 2 osoby:

  • 400ml kapustovej vody
  • hrsť kyslej kapusty
  • hrsť sušených alebo čerstvých hríbov
  • drobce
  • masť
  • mletá červená paprika

 

Postup

Do hrnca pridám kapustovú vodu s kyslou kapustou a s hríbami. Ak mám kapustovú vodu príliš kyslú, zriedim ju vodou alebo vývarom, podľa chuti. Polievku varím približne 20 minút na jemnom ohni. Medzitým uvarím drobce. Potom si pripravím zásmažku: do horúcej masti pridám mletú papriku, zamiešam, dávam pozor, aby mi nezhorela a rýchlo primiešam do polievky. Nechám ešte pár minút povariť. Servírujem spolu s drobcami.

Upiecť celú rybu v celku je veľmi jednoduchý spôsob, ako pripraviť lahodné biele mäsko Morského vlka. Základom tohto receptu sú čerstvé ryby. Najlepšie bude ak zoženiete už aj vypytvané, urýchli to prípravu a nemusíte sa prehrabávať všetkými tými nepeknými vnútornosťami..

fotogaléria
Netradične tradičné vianočné menu
Zdroj: Jaja Jenčová
K hlavným chodom som vybrala jemne perlivú minerálnu vodu Mattoni, ktorá jemne prečistí chuťové poháriky. Navyše obsahuje vyvážené množstvo minerálov a je tak vhodná na každodenné pitie.


Morský vlk pečený v soli

pre 2 osoby

  • 2 menšie čerstvé Morské vlky alebo jeden väčší
  • 1 kg hrubozrnnej morskej soli
  • 1kg morskej soli
  • 2 jemne vyšlahané bielky
  • panenský olivový olej
  • čerstvé mleté korenie
  • chlebík alebo ciabatta

Postup

Vypytvané ryby dôkladne umyjem a osuším papierovou utierkou. Na solnú krustu ušlahám z bielkov nie príliš tuhý sneh a promiešam ho s morskou solou. Rúru predohrejem na 180°C. Na plech rozpestriem papier na pečenie a menšiu časť solnej zmesi rozprestriem na papier a navrch položím rybu. Nakoniec rybu celú zakryjem v solnej zmesi, vložím do rúry a pečiem asi 15 - 20 minút. Z upečenej ryby odstránim solnú krustu, rybu vykostím a presuniem na tanier. Na záver jemne pokvapkám extra panenským olivovým olejom a dochutím trochou čerstvého mletého čierneho korenia. K lahodnej upečenej rybe rada zahrazujem už len jemne opečený chlebík.

Ako dezert som vybrala Horúcu čokoládu so šľahačkou, lebo pripraviť si poctivú domácu horúcu čokoládu je radosť sama o sebe. Opäť nešetrite na surovinách a doprajte si kvalitu. K čokoláde sa výborne hodí aj ochutená minerálna voda Mattoni, napríklad s jemnou príchuťou pomaranču, ktorý krásne doladí chuť chili a škorice.

fotogaléria
Netradične tradičné vianočné menu
Zdroj: Jaja Jenčová

Horúcej čokolády s chilli a škoricou

na jednu porciu budete potrebovať:

  • 250ml plnotučného mlieka
  • 80g horkej 70% čokolády
  • 1KL pomletého chilli
  • 1,5ČL škorice
  • 2ČL trstinového cukru

Postup

Čokoládu rozpustím v mlieku v parnom kúpeli. Pridám škoricu a cukor a premiešam. Na záver pridám chilli - s ním treba opatrne. Najprv pridajte 1/2KL a ak sa vám zdá čokoláda málo pikatná, pridávajte po troške, kým nedosiahnete tú pravú ostrosť pre vás. Nalejem do šálky, navrch poriadna dávka pravej šlahačky a na záver môžete ozdobiť celou, prípadne mletou škoricou.

fotogaléria
Netradične tradičné vianočné menu
Zdroj: Jaja Jenčová
Čokoládový recept som pripravila v spolupráci s littlecookingdiary.blogspot.com.

Na záver celej hostiny si rada doprajem chutnú kávu. Ja mám najradšej malé espresso a neperlivú minerálnu vodu Mattoni.

Dúfam, že recepty ktoré som pre vás vybrala, navarila a odfotila, radi vyskúšate a skvelo si na nich pochutíte vy aj vaši hostia.

fotogaléria
Netradične tradičné vianočné menu
Zdroj: Jaja Jenčová

Vizitka

Volám sa Jaja Jenčová, mám 34 rokov, 2 dcéry, jedného manžela a 2 online stránky LeSimple.sk a LeMini.sk. Rada fotím a píšem o všetkom, čo sa mi páči, čo ma baví a čo mi chutí.

 

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
21.12.2015 07:47 | |
+3 -1
pitvať mäkké i.. Inak dobrý článok..
Podobné články
Vianocna obletka predjedlo
EXTRA: Tradičné recepty na Štedrú večeru!
Možno sa vám to už zdá otrepané, no Vianoce nemožno označiť inak ako za najkrajší deň v roku. Pri spoločne...
testujem
Návrat k tradíciám? Naši predkovia mali zdravé Vianoce.
Počas celého roka sa nám darí krotiť kilá. Až kým neprídu Vianoce. Sviatky sa v našej kultúre tradične...
Krehke rezy
Súťaž o sladké balíčky džemov
Magazín Diva.sk a ovocné džemy Schwartau pre vás pripravili súťaž o chutné džemy špičkovej kvality...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...