Netradične tradičné vianočné menu
Všetky recepty navaríte rýchlo, jednoducho a výsledok bude veľmi chutný. Základom sú kvalitné a čerstvé suroviny, vďaka ktorým si na pripravovanom menu pochutíte úplne najviac.
Kapustová polievka s drobcami
pre 2 osoby:
- 400ml kapustovej vody
- hrsť kyslej kapusty
- hrsť sušených alebo čerstvých hríbov
- drobce
- masť
- mletá červená paprika
Postup
Do hrnca pridám kapustovú vodu s kyslou kapustou a s hríbami. Ak mám kapustovú vodu príliš kyslú, zriedim ju vodou alebo vývarom, podľa chuti. Polievku varím približne 20 minút na jemnom ohni. Medzitým uvarím drobce. Potom si pripravím zásmažku: do horúcej masti pridám mletú papriku, zamiešam, dávam pozor, aby mi nezhorela a rýchlo primiešam do polievky. Nechám ešte pár minút povariť. Servírujem spolu s drobcami.
Upiecť celú rybu v celku je veľmi jednoduchý spôsob, ako pripraviť lahodné biele mäsko Morského vlka. Základom tohto receptu sú čerstvé ryby. Najlepšie bude ak zoženiete už aj vypytvané, urýchli to prípravu a nemusíte sa prehrabávať všetkými tými nepeknými vnútornosťami..
Morský vlk pečený v soli
pre 2 osoby
- 2 menšie čerstvé Morské vlky alebo jeden väčší
- 1 kg hrubozrnnej morskej soli
- 1kg morskej soli
- 2 jemne vyšlahané bielky
- panenský olivový olej
- čerstvé mleté korenie
- chlebík alebo ciabatta
Postup
Vypytvané ryby dôkladne umyjem a osuším papierovou utierkou. Na solnú krustu ušlahám z bielkov nie príliš tuhý sneh a promiešam ho s morskou solou. Rúru predohrejem na 180°C. Na plech rozpestriem papier na pečenie a menšiu časť solnej zmesi rozprestriem na papier a navrch položím rybu. Nakoniec rybu celú zakryjem v solnej zmesi, vložím do rúry a pečiem asi 15 - 20 minút. Z upečenej ryby odstránim solnú krustu, rybu vykostím a presuniem na tanier. Na záver jemne pokvapkám extra panenským olivovým olejom a dochutím trochou čerstvého mletého čierneho korenia. K lahodnej upečenej rybe rada zahrazujem už len jemne opečený chlebík.
Ako dezert som vybrala Horúcu čokoládu so šľahačkou, lebo pripraviť si poctivú domácu horúcu čokoládu je radosť sama o sebe. Opäť nešetrite na surovinách a doprajte si kvalitu. K čokoláde sa výborne hodí aj ochutená minerálna voda Mattoni, napríklad s jemnou príchuťou pomaranču, ktorý krásne doladí chuť chili a škorice.
Horúcej čokolády s chilli a škoricou
na jednu porciu budete potrebovať:
- 250ml plnotučného mlieka
- 80g horkej 70% čokolády
- 1KL pomletého chilli
- 1,5ČL škorice
- 2ČL trstinového cukru
Postup
Čokoládu rozpustím v mlieku v parnom kúpeli. Pridám škoricu a cukor a premiešam. Na záver pridám chilli - s ním treba opatrne. Najprv pridajte 1/2KL a ak sa vám zdá čokoláda málo pikatná, pridávajte po troške, kým nedosiahnete tú pravú ostrosť pre vás. Nalejem do šálky, navrch poriadna dávka pravej šlahačky a na záver môžete ozdobiť celou, prípadne mletou škoricou.
Na záver celej hostiny si rada doprajem chutnú kávu. Ja mám najradšej malé espresso a neperlivú minerálnu vodu Mattoni.
Dúfam, že recepty ktoré som pre vás vybrala, navarila a odfotila, radi vyskúšate a skvelo si na nich pochutíte vy aj vaši hostia.
Vizitka
Volám sa Jaja Jenčová, mám 34 rokov, 2 dcéry, jedného manžela a 2 online stránky LeSimple.sk a LeMini.sk. Rada fotím a píšem o všetkom, čo sa mi páči, čo ma baví a čo mi chutí.
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.