Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Konope ako súčasť zdravého jedálničku

Konope je rastlina, ktorá má od nepamäti všestranné využitie. Z konopných vlákien sa vyrábajú odevy. Z listov, hm...lieky. A konopné semienka majú bohatý význam pre naše zdravie.

Ako slnečnicové a tekvicové jadierka obsahujú vysoké percento bielkovín. Podľa jedného zdroja obsahujú aj najviac edestínu na svete. Rovnako sú konopné semienka bohaté na omega 3,6,9 nenasýtené mastné kyseliny. Okrem stopových prvkov ako jód či chróm obsahujú vápnik, železo, magnézium a vitamíny.

Jadierka majú príjemnú orieškovú chuť. Skúšala som ich aj v lisovanej forme a spracované do vločiek. Niektoré proteíny z konope chutia samostatne ako blato. Ale ak si z nich za lyžičku dáte do smoothie, získate silnú dávku energie na každý deň. Napríklad s kešu smoothie s banánom a pod.

Vieme ich spracovať surové, vopred niekoľko hodín namočené. Tak, ako v tomto jednoduchom dezerte. raňajky, desiata, do školy do pohára pochúťka pre deti. Nie, jadierka neobsahujú THC a tak sú bezpečné aj pre nedospelé brušká.

Malinový RAW dezert z konope

 

Ingrediencie

  • 250g namočených jadierok konope
  • za hrsť namočených vlašských orechov
  • za hrsť sušených malín
  • za hrsť čerstvých malín
  • pár lístkov medovky citrónovej alebo mäty
  • 2PL kokosového cukru

Postup na prípravu

Diskusia (2 príspevky) Pridať príspevok

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
nezbednik69
22.1.2016 07:11 | |
+2 -3
U nás si chlapci nasadili konope na zanedbaných družstevných poliach najmenej na 100 miestach samozrejme tiež na hmm lieky.Ak aj fízly niečo nájdu,ešte stále majú dostatočnú rezervu....
dorisa
16.1.2016 01:08 | |
+13 -6
Mám doma semienka konope,,pouzivaam ich do šalátov.
Zobraz celú diskusiu
Podobné články
Kapustnica bez varenia. Alebo ako byť raw aj pri Novoročnom stole
Kapusta je tradičná slovenská plodina. Najčastejšie sa v našich záhradách pestuje zelená a červená. Zelená je plná...
Máte radi šampiňóny? Urobte si ich doma nakladané v oleji
Poznáte nakladaný hermelín však? Lahodný smotanový mäkký syr naložený na pár dní v kvalitnom oleji, dokrájaná šalotka,...
eva uhlik -
Navarili/narawili ste zdravo podľa Henriety Peškovičovej
Henrieta Peškovičová je autorka originálnych receptov, propagátorka zdravej výživy a už viac ako rok pre vás varí...
RAW Špenátová očistná polievka
Špenát v zime je veľmi dôležitou súčasťou každej zdravej kuchyne. Teraz je jedno čo všetko dobré obsahuje,...
Nebojte sa v zime surovej stravy! Raw polievočka vás zahreje
Nebojte sa v zime surovej stravy. Zaužívaným zvykom je pri požívať viac a čoraz teplejších pokrmov. Surová strava však...
Dva zdrawé
Dva „zdrawé“ recepty z repy. Červenej aj žltej.
Červená repa alebo cvikla je skvelá rastlina. Dá sa využiť úplne celá. Od koreňa po listy. Vlastne, v mnohých receptoch...
Vybrali sme pre vás
Bravčový hrniec
Varte v tlakovom hrnci, je to oveľa rýchlejšie!
Varte v tlakovom hrnci, je to oveľa rýchlejšie!
Už od pradávna sa ľudia všemožne snažia zjednodušiť a najmä urýchliť varenie, veď čas strávený v kuchyni sa dá využiť...
zajačikova torta
Video: Zajačikova torta bez špeciálnej formy
Video: Zajačikova torta bez špeciálnej formy
Veľká noc už klope na dvere. Príbytky zdobia veľkonočné dekorácie a je na čase zahájiť aj veľkonočné pečenie. Okrem...
veľkonočné vajíčka
Video: Ako vyrobiť čokoládové veľkonočné vajíčka
Video: Ako vyrobiť čokoládové veľkonočné vajíčka
Nastávajúca Veľká noc nám kladie otázku, akú výslužku prichystať pre veľkonočných šibačov? V obchodoch je množstvo...