Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Konope ako súčasť zdravého jedálničku

Konope je rastlina, ktorá má od nepamäti všestranné využitie. Z konopných vlákien sa vyrábajú odevy. Z listov, hm...lieky. A konopné semienka majú bohatý význam pre naše zdravie.

Ako slnečnicové a tekvicové jadierka obsahujú vysoké percento bielkovín. Podľa jedného zdroja obsahujú aj najviac edestínu na svete. Rovnako sú konopné semienka bohaté na omega 3,6,9 nenasýtené mastné kyseliny. Okrem stopových prvkov ako jód či chróm obsahujú vápnik, železo, magnézium a vitamíny.

Jadierka majú príjemnú orieškovú chuť. Skúšala som ich aj v lisovanej forme a spracované do vločiek. Niektoré proteíny z konope chutia samostatne ako blato. Ale ak si z nich za lyžičku dáte do smoothie, získate silnú dávku energie na každý deň. Napríklad s kešu smoothie s banánom a pod.

Vieme ich spracovať surové, vopred niekoľko hodín namočené. Tak, ako v tomto jednoduchom dezerte. raňajky, desiata, do školy do pohára pochúťka pre deti. Nie, jadierka neobsahujú THC a tak sú bezpečné aj pre nedospelé brušká.

Malinový RAW dezert z konope

 

Ingrediencie

  • 250g namočených jadierok konope
  • za hrsť namočených vlašských orechov
  • za hrsť sušených malín
  • za hrsť čerstvých malín
  • pár lístkov medovky citrónovej alebo mäty
  • 2PL kokosového cukru

Postup na prípravu

Diskusia (2 príspevky) Pridať príspevok

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
nezbednik69
22.1.2016 07:11 | |
+2 -3
U nás si chlapci nasadili konope na zanedbaných družstevných poliach najmenej na 100 miestach samozrejme tiež na hmm lieky.Ak aj fízly niečo nájdu,ešte stále majú dostatočnú rezervu....
dorisa
16.1.2016 01:08 | |
+13 -6
Mám doma semienka konope,,pouzivaam ich do šalátov.
Zobraz celú diskusiu
Podobné články
hrusky
Vitamínová bomba na tieto sychravé jesenné dni - hruška!
Jeden z mnohých druhov jesenného ovocia, ktoré sa môže pýšiť skvelou chuťou, jemnou vôňou a liečivou silou. Ak sa...
Gratinované
Zapekanie jedál má tiež svoje čaro!
Keď sa jedlo zapeká - gratinuje - na povrchu sa vytvorí chrumkavá kôrka, najčastejšie syrová. Syr sa na povrchu pekne...
Close up of rose
Vyberte sa na šípky, teraz je na to ten správny čas!
Počas jesenných prechádzok neraz natrafíte na ker posiaty šípkami, no nevenujete mu žiadnu pozornosť. To je veľká...
slovník
Česko-slovenský gastronomický slovník
Kedlubna, květák, lilek, cizrna, libové maso, kýta, jáhle. Poznáte tieto suroviny? Každý z času na čas natrafíme...
Close-up of
Poznáte rozdiel medzi kypriacim práškom a sódou bikarbónou?
Do cesta ste pridali kypriaci prášok do pečiva a výsledný koláč nie je vôbec mäkký, nadýchaný a ani sa nepodobá na ten...
Ingredients laid
Talianske špagety Carbonara, už žiadne cestoviny s vajíčkom!
Hriešne hebké a krémové, presne také sú špagety “karbonára“, ktoré si Vaša rodina zamiluje. Na ich prípravu nebudete...
Vybrali sme pre vás
Shortbread
Došiel Vám papier na pečenie a vy neviete čím ho nahradiť?
Došiel Vám papier na pečenie a vy neviete čím ho nahradiť?
Slivkové buchty, jablková štrúdľa, bábovka, muffiny alebo klasika v podobe ovocnej bublaniny? Všetky tieto sladké...
Fotorecept:
Objavte bezmäsité variácie tatárskeho bifteku
Objavte bezmäsité variácie tatárskeho bifteku
O tom, že kreativita kuchárov nepozná hranice svedčí aj fakt, že dnes si môžete dopriať tatarák z lososa, tuniaka,...
Turkey schnitzel
Klasický nedeľný obed - vyprážané bravčové rezne tradične aj netradične!
Klasický nedeľný obed - vyprážané bravčové rezne tradične aj netradične!
Vypražený rezeň patrí rovnako ako halušky, sviečková, segedínsky guláš alebo šúľance s makom do tradičnej slovenskej...