Pridať recept

Chutné jedlá bez výčitiek. Neobmedzujte sa ani pri cukrovke!

Chutne a lákavo sa dá navariť aj vtedy, ak trpíte cukrovkou či inzulínovou rezistenciou. Len treba vedieť, ako na to.

Krisztina Vrábel zostavila zbierku chutných, zaujímavých a zdravých receptov, pri ktorých si ani neuvedomíte, že sa v niečom obmedzujete. Vo svojej knihe 160 gramov sacharidov predstavuje možnosti, ako dodržať príjem predpísaných 160 gramov sacharidov denne tak, aby váš jedálny lístok bol pestrý a obsahoval chutné jedlá.

Vo všeobecnosti by ste si jedlá mali rozdeliť takto: raňajky 30, desiata a olovrant 20 a 20, obed 50, večera 40 gramov. Dávku určenú na celý deň je preto potrebné rozdeliť na päť jedál, pretože takto vieme zabezpečiť rovnomerné zásobovanie nášho organizmu energiou a udržať našu hladinu cukru v krvi na približne rovnakej úrovni.

Pri samotnom počítaní sacharidov je veľmi dôležitou súčasťou tohto životného štýlu pravidelnosť, aby sme sa stravovali každý deň zhruba v tom istom čase a aby sme nevynechali ani jedno jedlo. Ak z nejakého dôvodu nevieme do nášho jedálnička zaviesť desiatu alebo olovrant, vypime 1 – 2 dl ovocnej šťavy alebo schrúmajme jednu väčšiu mrkvu, aj tie pokryjú 20 gramov sacharidov.

2 chutné recepty z knihy 160 gramov sacharidov:

 

Celozrnná tortilla

kniha cukrovka PR
fotogaléria
kniha cukrovka PR
Zdroj: bux.sk

Ingrediencie na desať plátov:

  • 25 dkg celozrnnej pšeničnej múky
  • 10 dkg bielej múky
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 2 dl vlažnej vody
  • ½ dl olivového oleja

Na servírovanie:

  • soľ, šunka, syr, zelenina 

Cesto dôkladne vymiesime z jeho ingrediencií a necháme ho uležať 15 minút.

Potom cesto rozdelíme na 10 častí, každú rozvaľkáme na tenký plát a potom ich pečieme bez tuku na teflónovej panvici 1 minútu z každej strany.

Do plátu tortilly vložíme dva tenké plátky šunky, krajec syra, veľa-veľa zeleniny a zrolujeme ju.

Obsah sacharidov v jednom pláte: 23,8 g

Energia: 160,7 kcal

Príprava: 25 minút + uležanie

Kokosovo-citrónová jogurtová nepečená torta 

kniha cukrovka PR
fotogaléria
kniha cukrovka PR
Zdroj: Bux.sk
Ingrediencie na šesť rezov:

  • 8 dkg kokosovej múčky
  • 8 dkg mletých mandlí
  • 12 dkg masla
  • 5 dl 3,5-percentného bieleho jogurtu
  • kryštálové sladidlo zodpovedajúce 5 PL cukru
  • kôra z 1 citróna
  • 6 ks plátkovej želatíny

 

Kokosovú múčku zmiešame s mletými mandľami a pridáme k nim roztopené maslo.
Zmes vymiesime a nanesieme do rozkladacej tortovej formy s priemerom 18 cm. Odložíme ju do chladničky.
Jogurt zmiešame so sladidlom a citrónovou kôrou.
Plátky želatíny namočíme na 2 – 3 minúty do studenej vody, vyžmýkame ich a ohrievame ich v 4 – 5 PL vody, kým sa neroztopia. Postupne, ale rýchlo, ju zmiešame s jogurtom.
Jogurt nalejeme na kokosový základ, tortu odložíme do chladničky na 3 hodiny, kým nestuhne.

Obsah sacharidov v jednom reze: 6,4 g

Energia: 379,6 kcal

Príprava: 30 minút + chladenie

 

Desiatky chutných receptov nájdete v novinke 160 gramov sacharidov.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
18.1.2016 14:56 | |
+8 -5
No kokosovy olej je v mode,a je zdravy? Nie je,pretoze obsahuje nasytene mastne kyseliny,len raz som s nim robila a bolo mi spatne,nehovoriac o vysmazani na nom,vsiakol do vysmazenej potraviny,odvtedy si mastim s nim len telo,ani len susto by som nechcela s nim.
kubilu
19.1.2016 11:20 | |
+6 -8
Taktiež používam kokosový olej viac-menej jako kozmetický "tuk" a maximálne čo robím je, že natieram plech pri pečení koláčov týmto olejom a potom dám na plech ešte papier na pečenie, takže koláč dostane kokosovú voňu.
Anonymný nick
29.1.2016 00:12 | |
+5 -2
Sorry, no to, že niečo obsahuje nasýtené mastné kyseliny, to ešte z toho nerobí automaticky nezdravý pokrm, i keď vo väčšine prípadov a za určitých podmienok to platí. Ale je dosť i tých výnimiek... Čo sa týka kokosového oleja, tak ten nielenže preukázateľne nezvyšuje "zlý" cholesterol, ale po jeho pravidelnej konzumácii 1-2 PL denne sa dokonca i celkom slušne chudne. A to napriek všetkým doblba omieľaným poučkám niektorých nedovzdelaných dietológov o údajne nezdravých nenasýtených tukoch. Zároveň ale musím tiež skonštatovať, že si potom zrejme i jedna z mála osôb, ktorým bolo od neho zle,... ktorá dokáže vysmážať i na nedostatočne rozohriatom tuku, a ktorá sa ešte dodnes pri vysmážaní nenaučila používať papierové utierky, ktoré tuk odsajú...
Anonymný nick
16.1.2016 08:21 | |
+2 -3
Biela múka, spladidlá, maslo.. Toto by som si dala možno v objemovke :D Čo tak používať len špaldúvu celozrnnú, nie je nutné ju miešať s bielou múkou, namiesto masla (nezdravé tuky) kokosový olej, a namiesto sladidiel, nasekané ovocie ? :)
kubilu
19.1.2016 11:19 | |
+8 -1
Maslo nie je nezdravé. Nezdravé sú umelo-chemické margaríny a stužené tuky. A ani ovocie nie je úplne košer pre niekoho s cukrovkou - stévia je prírodná alternativa.
Podobné články
Krehke rezy
Súťaž o sladké balíčky džemov
Magazín Diva.sk a ovocné džemy Schwartau pre vás pripravili súťaž o chutné džemy špičkovej kvality...
no image dobruchut.sk
Amarantová múka
Amarantová múka je charakteristická svojim žltým až béžovým sfarbením a korenistou vôňou. Vyrába sa...
Brusnica prava bylinka dreamstime.com
Súťaž: Zdravé brusnice v jedálničku
Zaraďte do svojho jedálneho lístka brusnice spolu s nami! Brusnice obsahujú veľké množstvo antioxidantov, sú...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...