Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Zohrejte sa počas zimy šálkou čaju

Čaj má nespočetne veľa podôb. Pije sa teplý i studený, zo šálky i termosky, čierny, bylinkový i ovocný, v práci či doma v teple na gauči. Čaj pijú všetci - deti, dospelí i naši starí rodičia. Je to nápoj vhodný skutočne pre každého, a preto má nespočítateľne veľa príchutí. Nalejte si ten, ktorý máte najradšej!

Odkiaľ čaj pochádza?

Na túto otázku existuje viacero odpovedí. Podľa starej čínskej legendy objavil čaj cisár, ktorý odpočíval pod divoko rastúcim čajovníkom. Jeden lístok čajovníka padol cisárovi do pohára a ochutil mu vodu sviežou chuťou. Tento príbeh sa údajne odohral 2737 pred n. l. Výskumníci, ktorí bádali po počiatkoch čaju zistili, že jeho skutočnou pravlasťou je Barma, odkiaľ sa postupne rozšíril do Číny, Indie a Japonska. Niektorí tvrdia, že za zrod čaju môžu Číňania, ktorí jeho silu objavili zhruba 2700 rokov p. n. l. Na európsky kontinent sa čaj dostal až o necelých tisíc rokov. Spočiatku bol výsadou bohatších vrstiev spoločnosti a až neskoršie sa stal dostupným aj pre nižšie skupiny obyvateľstva. Ak si chceme pripraviť čaj, v horúcej vode si vylúhujeme listy alebo plody rastlín, a to buď čajovníka, rôznych bylín, či sušeného ovocia.

historia caju
Zdroj: reklamné foto

Vyberte si ten, ktorý máte najradšej

Národy, ktoré sú typické pitím čaju sú v prvom rade Angličania. Denne vypijú až 175 miliónov šálok čaju, hlavne čierneho s mliekom. Pitie tohto nápoja sa na britských ostrovoch začalo šíriť v 18. storočí, kedy vznikali čajovne a čajové záhrady. V neposlednom rade sa na prvých priečkach konzumácie čaju umiestňujú Japonci, ktorí môžu dodnes navštevovať špeciálne čajové školy. V Ázijských krajinách sa pije najmä zelený čaj. Čaje  možno rozlišovať na základe viacerých delení. Základné skupiny čajov sú zelené, biele, čierne, žlté a polozelené čaje. Rozoznávame i ovocné a bylinné čaje, čierne čaje s bergamotovým olejom a čaje typické miestom pôvodu a metódou spracovania. Výrobcovia čajov si dávajú záležať, aby pitie čajov nebolo jednotvárne a my sme mali možnosť ochutnať novú čajovú variáciu.

Vstávajte s čajom

Ak patríte k ľuďom, ktorí v pravidelnom rannom zhone iba narýchlo vypijú kávu a utekajú do práce, dávajte si pozor! Vaše telo sa ráno prebúdza zároveň s vami a žalúdok začne pracovať až po raňajkách. Práve preto nie je káva na lačno dobrý nápad, ak si nechcete privolať žalúdočné vredy a iné zdravotné ťažkosti. Okrem toho, že odvodňuje, je príliš agresívna pre zobúdzajúci sa žalúdok. Alternatívnym riešením je šálka zeleného alebo čierneho čaju! Aby ste napokon pili kvalitný a lahodný čaj, tak okrem ceny a príchute je dôležitá i jeho kvalita. Vyberte si čaj, ktorého výroba bola založená na dôslednom procese zberu, spracovania, sušenia, triedenia a kontroly kvality. Všetky štádia jeho výroby majú veľký podiel na jeho výslednej kvalite. Podstatnou časťou celého výrobného procesu je degustácia. Trebárs, svetoznámy Lipton podrobí každú svoju čajovú zmes ochutnávaniu a až potom potvrdí, že  môže byť distribuovaná ako výsledný čajový produkt nesúci logo tejto značky.

historia caju
Zdroj: reklamné foto

Slováci sú milovníkmi ovocných čajov

Na Slovensku sme si obľúbili pitie ovocných čajov. Tie sa vyznačujú sýtou červenou farbou, sladkastou vôňou a sviežou chuťou po ovocí. Ovocné čaje sú vhodné naozaj pre každého, práve vďaka svojmu zloženiu. Vo všeobecnosti však netreba podceňovať ich skladovanie. Pre ovocné čaje sú ideálne opakovane zatvárateľné obaly, ktoré uchovajú vôňu vášho obľúbeného čaju čo najdlhšie a zároveň sú veľmi praktické. Vzhľadom na nekomplikovanú chuť, sú ovocné čaje ideálnym doplnkom spoločných rodinných raňajok alebo stretnutí s priateľmi. Na trhu nájdete množstvo príchutí, z ktorých si určite vyberie každý.

„Okoreňte“ si čajový zážitok kvetmi

V pyramídových vrecúškach nového čaju Lipton Flirty Lady odhalíte okrem starostlivo vybraných lístkov čierneho čaju, tiež omamnú kvetinovú vôňu. Pyramídové balenie čaju Lipton Flirty Lady dáva možnosť dôkladnému lúhovaniu, vďaka ktorému získava chuť čaju na intenzite. Čajové lístky majú dostatok priestoru na rozvinutie a vás tak každý dúšok poteší svojou príjemnou bohatou chuťou, ktorá je navyše sprevádzaná jemným dozvukom aromatických kvetov. 

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Gratinované
Zapekanie jedál má tiež svoje čaro!
Keď sa jedlo zapeká - gratinuje - na povrchu sa vytvorí chrumkavá kôrka, najčastejšie syrová. Syr sa na povrchu pekne...
Close up of rose
Vyberte sa na šípky, teraz je na to ten správny čas!
Počas jesenných prechádzok neraz natrafíte na ker posiaty šípkami, no nevenujete mu žiadnu pozornosť. To je veľká...
peceny caj
Pripravte si s nami domáci pečený čaj!
Po jesennej prechádzke či zimnej lyžovačke dobre padne horúci ovocný čaj. Poznáte ho možno z kaviarní a reštaurácii,...
slovník
Česko-slovenský gastronomický slovník
Kedlubna, květák, lilek, cizrna, libové maso, kýta, jáhle. Poznáte tieto suroviny? Každý z času na čas natrafíme...
Close-up of
Poznáte rozdiel medzi kypriacim práškom a sódou bikarbónou?
Do cesta ste pridali kypriaci prášok do pečiva a výsledný koláč nie je vôbec mäkký, nadýchaný a ani sa nepodobá na ten...
Ingredients laid
Talianske špagety Carbonara, už žiadne cestoviny s vajíčkom!
Hriešne hebké a krémové, presne také sú špagety “karbonára“, ktoré si Vaša rodina zamiluje. Na ich prípravu nebudete...
Vybrali sme pre vás
Shortbread
Došiel Vám papier na pečenie a vy neviete čím ho nahradiť?
Došiel Vám papier na pečenie a vy neviete čím ho nahradiť?
Slivkové buchty, jablková štrúdľa, bábovka, muffiny alebo klasika v podobe ovocnej bublaniny? Všetky tieto sladké...
Fotorecept:
Objavte bezmäsité variácie tatárskeho bifteku
Objavte bezmäsité variácie tatárskeho bifteku
O tom, že kreativita kuchárov nepozná hranice svedčí aj fakt, že dnes si môžete dopriať tatarák z lososa, tuniaka,...
Turkey schnitzel
Klasický nedeľný obed - vyprážané bravčové rezne tradične aj netradične!
Klasický nedeľný obed - vyprážané bravčové rezne tradične aj netradične!
Vypražený rezeň patrí rovnako ako halušky, sviečková, segedínsky guláš alebo šúľance s makom do tradičnej slovenskej...